Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ολική επαναφορά» για Κίνα – Σταθεροποίηση Nikkei

Την απόλυτη στροφή πραγματοποίησε η κινέζικη αγορά, η οποία κατόρθωσε όχι μόνο να καλύψει πτώση 3% αλλά και να γυρίσει σε θετικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις είναι πλέον εξαιρετικά φθηνές.

Το απόλυτο come-back πραγματοποίησε στη σημερινή συνεδρίαση η κινεζική αγορά, αποτελώντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, το κυρίαρχο story για τις ασιατικές αγορές. Ο δείκτης CSI 300 βρέθηκε να χάνει έως και 3,1% - «ανεβάζοντας» τις απώλειές του από την αρχή του 2008 στο 50% - για να κατορθώσει τελικώς να αντιστρέψει πλήρως το κλίμα και να σημειώσει κέρδη πλησίον του 1,8%.

Η ολική επαναφορά της Κίνας αποδίδεται στο γεγονός ότι αρκετοί επενδυτές φρόντισαν να εκμεταλλευθούν τις εξαιρετικά φθηνές αποτιμήσεις – με ορισμένες μετοχές να βρίσκονται σε χαμηλό δύο ετών – και να προχωρήσουν σε εκτεταμένες αγορές.

«Η αγορά έχει υποχωρήσει σε ένα επίπεδο αποτιμήσεων το οποίο θεωρείται περισσότερο λογικό από τους επενδυτές», σημειώνει στο Bloomberg ο Wu Kan, διαχειριστής κεφαλαίων στην Σαγκάη, ο οποίος προσθέτει ότι «οι μετοχές έχουν υποχωρήσει υπερβολικά και ως εκ τούτου οι επενδυτές στοιχηματίζουν υπέρ ενός rebound».

Ανάλογη εικόνα και για τους δείκτες Shanghai Composite και Shenzhen Composite, οι οποίοι ενισχύονται 1,3% και 2,9% αντιστοίχως.

Διαθέσεις σταθεροποίησης καταγράφονται στην ιαπωνική αγορά, με τον Nikkei να ενισχύεται οριακά 0,02%, παρά την νέα έκρηξη στις τιμές πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ξεπερνά τα 144 δολάρια.

Πιέσεις, πάντως, εξακολουθούν να δέχονται οι ενεργοβόροι κλάδοι, όπως αυτοκινητοβιομηχανίες, αερομεταφορές αλλά και όμιλοι διαχείρισης και εκμετάλλευσης ορυχείων.

Πτώση 1% για την Toyota, σε χαμηλό τριών μηνών διαμορφώνεται η μετοχή της BHP Billiton (-5,6%) και σε ανάλογη πορεία αυτή της Rio Tinto (-6,1%).

Υποχώρηση της τάξης του 0,7% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος «συμπληρώνει» ένα νέο καθοδικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στην αγορά της Αυστραλίας, με τον ASX να καταγράφει απώλειες 2,28%.

Ανοδική, αν και περιορισμένης εμβέλειας, η κίνηση για την αγορά του Χονγκ Κονγκ, με τον Hang Seng να ενισχύεται 0,17%.

Ένα ακόμη πλήγμα δέχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να είναι και επισήμως σε bear market, καθώς διαμορφώνεται 21% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδό του. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης ο Dow Jones έκλεισε στις 11.215 μονάδες με πτώση 1,46%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 2,32%, στις 2.251 μονάδες. Απώλειες 1,82% για τον S&P 500, στις 1.261 μονάδες.

Με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ – όπου αναμένεται αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25% - θα βρεθούν οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές.

Μεικτή η εικόνα στα futures, αυτήν την ώρα, βάσει στοιχείων του πρακτορείου Reuters, με τον DAX 30 να υποχωρεί 0,6%, τον FTSE 100 να ενισχύεται 0,8%, ενώ ο CAC 40 καταγράφει απώλειες της τάξης του 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v