Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άτακτη φυγή των επενδυτών στις ασιατικές αγορές

Το χειρότερο α΄ εξάμηνο από το 1992 «βιώνουν» οι ασιατικές αγορές, με την Κίνα να υποχωρεί 4,7% και το Τόκιο να σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,44%, με τη λαίλαπα του sell-off να περνά και στην Ασία.

Η έκρηξη της τιμής του "μαύρου χρυσού", ο οποίος ξεπέρασε και τα 140 δολάρια, σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στην Ιαπωνία σε υψηλό 10 ετών αλλά και τους φόβους για νέα αύξηση επιτοκίων στην Κίνα, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για…ομαδική έξοδο των επενδυτών από τις μετοχές.

Ήδη η κεντρική τράπεζα της Ταϊβάν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων, "στέλνοντας" τον δείκτη Taiex σε χαμηλό πέντε μηνών, ενώ στην κινεζική αγορά ο φόβος ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα προχωρήσει τόσο σε αύξηση επιτοκίων όσο και σε νέα περιοριστικά μέτρα για τα αποθεματικά των τραπεζών οδηγεί τον CSI 300 σε πτώση 4,7%, τον Shanghai Composite σε απώλειες 4,5% και τον Shenzhen Composite σε αποδυνάμωση της τάξης του 5%.

"Εάν οι κεντρικές τράπεζες συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, ενώ οι οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τεράστια προβλήματα, τότε μπορούμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με πραγματική κατάρρευση", προειδοποιεί στο Bloomberg ο κ. Masaru Hamasaki, στρατηγικός αναλυτής της Toyota Asset Management, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 3,3 δισ. δολαρίων.

Σαφέστατα οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street αλλά και της Ευρώπης, όπου οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν σε χαμηλό 2,5 ετών. Όσο για τη Wall, στη χθεσινή συνεδρίαση ο Dow Jones έκλεισε στις 11.455,86 μονάδες με απώλειες 3,01% ή 355 μονάδων, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 3,33%, στις 2.321,37 μονάδες. Πτώση 2,93% για τον S&P 500, στις 1.283,23 μονάδες.

Απώλειες 2,1% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, με την πτώση του από τις αρχές του έτους να φτάνει στο 14%. Στο "ίδιο μήκος κύματος" κινείται και ο Nikkei, με πτώση πλησίον του 2,44%.

Καμία ασιατική αγορά δεν κατορθώνει να "ξεφύγει" από τις εκτεταμένες ρευστοποιήσεις και τη μαζική αποχώρηση των επενδυτών, με τον Hang Seng να υποχωρεί 1,78%, τον Kospi της Κορέας να αποδυναμώνεται 2,32% και τον βασικό δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αυστραλίας ASX να σημειώνει απώλειες της τάξης του 2,40%.

Η διαμόρφωση του "μαύρου χρυσού" έως και τα 140,39 δολάρια στη Ν. Υόρκη, σε συνδυασμό με την "έκρηξη" πληθωρισμού στην Ιαπωνία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στο 1,5%, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν 3,2%, δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για το "μάζεμα" μετρητών και το sell-off μετοχικών τίτλων.

Αρκούντως ισχυρές πιέσεις αναμένεται ότι θα δεχτούν οι ευρωπαϊκές αγορές, βάσει των futures, αυτήν την ώρα, με τον FTSE 100 να υποχωρεί έως και 23 μονάδες, τον DAX 30 κατά 44 μονάδες και τον CAC 40 πλησίον των 46 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v