Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων οι ασιατικές αγορές

Ο συνδυασμός ανάκαμψης πετρελαίου και φόβων για νέες απομειώσεις από τραπεζικούς ομίλους οδηγεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων τις ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να αποδυναμώνεται 0,56%.

Η ανάκαμψη της τιμής πετρελαίου σε συνδυασμό με τους φόβους για περαιτέρω απομειώσεις ενεργητικού από τις τράπεζες οδηγεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων τις κορυφαίες ασιατικές αγορές.

Διατήρηση σε πτωτική τροχιά για τη μετοχή της Bridgestone (-2,5%), ενώ με οδηγό τη Samsung Fire & Marine Insurance (-3,2%) το σύνολο του χρηματοοικονομικού κλάδου κινείται χαμηλότερα.

Οι νέες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο καταφθάνουν έπειτα από δημοσιεύματα που θέλουν τη Citigroup να προχωρά σε μείωση του 10% του εργατικού δυναμικού στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, ενώ παράλληλα η UBS προβλέπει ότι η Citi θα προχωρήσει σε περαιτέρω απομειώσεις στο β΄ τρίμηνο.

Πτωτική κίνηση και για τη μετοχή της Toyota Motor (-1,9%), η οποία διαμορφώνεται σε χαμηλό μηνός, μετά την υποχώρηση του δολαρίου αλλά και την αντίστοιχη αποδυνάμωση στην αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ.

«Οι φόβοι των επενδυτών για νέες πληθωριστικές πιέσεις επανέρχονται, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων ανακάμπτουν. Σαφώς ο χρηματοοικονομικός κλάδος διαθέτει περαιτέρω περιθώρια υποχώρησης», σημειώνει στο Bloomberg ο κ. Yang Jeung Won, διαχειριστής κεφαλαίων στη Samsung Investment Trust, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 7,8 δισ. δολαρίων.

Απώλειες 0,5% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας - Ειρηνικού, ο οποίος αγγίζει το χαμηλότερο επίπεδό του από την 1η Απριλίου, ενώ σε ανάλογη τροχιά κινείται και ο Nikkei στο Τόκιο, με πτώση κατά 0,56%.

Οριακά κέρδη 0,09% για τον Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, ενώ στο 0,44% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον ASX στην αγορά της Αυστραλίας.

Εκ νέου σε τροχιά πιέσεων οι κινεζικές μετοχές, με τον Shanghai Composite να καταγράφει πτώση 1,5% και τον CSI 300 να υποχωρεί πλησίον του 1%.

Οι ασιατικές αγορές μοιάζουν να ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία υποχώρησε στη συνεδρίαση της Παρασκευής (20/6) σε χαμηλό τριών μηνών, με τον Dow Jones να υποχωρεί 1,83% στις 11.842,69 μονάδες, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 3,8%.

Σε ανάλογη πορεία και οι δύο έτεροι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει στις 2.406,09 μονάδες, με πτώση 2,27% για την ημέρα και 2% για την εβδομάδα, και τον S&P 500 να κλείνει στις 1.317,92 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσιες απώλειες 1,85%, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να διαμορφωθεί 3,1% χαμηλότερα.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν, στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων, οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως διαμορφώνονται αυτήν την ώρα τα futures -βάσει στοιχείων του πρακτορείου Thomson Reuters-, με τον DAX 30 να κινείται 16 μονάδες χαμηλότερα και τον CAC 40 να υποχωρεί πλησίον των 14 μονάδων.

Στον αντίποδα, σαφώς με στήριξη και από την ανάκαμψη πετρελαίου, θετική πορεία καταγράφουν τα futures του FTSE 100, με άνοδο κατά 16 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v