Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πτώση στην αγορά της Κίνας-Απώλειες 8,5%

Σε χαμηλό 14 μηνών διαμορφώνεται η αγορά της Κίνας και σε αντίστοιχο δύο μηνών οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί έως και 8,5%, ενώ στο 1,25% διαμορφώνονται οι απώλειες για τον Nikkei.

Ελεύθερη πτώση για τις περισσότερες ασιατικές αγορές, με αιχμή αυτήν της Κίνας, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να επιβάλλει νέα αύξηση στα αποθεματικά των εμπορικών τραπεζών, με στόχο την προστασία από πιστωτική κρίση αλλά και πληθωρισμό.

Παράλληλα η κινεζική αγορά δέχεται, καθυστερημένα ελαφρώς λόγω της αργίας της Δευτέρας και το «κτύπημα» από την έκρηξη των πετρελαϊκών τιμών υψηλότερα από τα 139 δολάρια, αν και στη χθεσινή συνεδρίαση τόσο σε Λονδίνο όσο και σε Ν. Υόρκη, καταγράφηκε σημαντική αποκλιμάκωση, με τον «μαύρο χρυσό» να υποχωρεί έως και τα 133 δολάρια ανά βαρέλι.

«Τα νέα περιοριστικά μέτρα σε συνδυασμό με το εξαιρετικά ακριβό πετρέλαιο απελευθέρωσαν εκ νέου τις ανησυχίες ότι η εταιρική κερδοφορία θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα, σε όλο το μήκος και πλάτος της Ασίας», σημειώνει ο Zhan Ling, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 1,1 δισ. δολαρίων για την ICBC Credit Suisse Asset Management στο Πεκίνο.

Πτώση έως και 6,5% για τον δείκτη CSI 300, με τις απώλειές του από την αρχή του έτους να φθάνουν στο 39%, καθιστώντας τον δείκτη τον «δεύτερο χειρότερο» από πλευράς απόδοσης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάλογη εικόνα και για την αγορά της Σαγκάης, με τον Shanghai Composite να υποχωρεί 8,5%, ενώ ο Shenzhen Composite αποδυναμώνεται έως και 6,7%.

Απώλειες 6,8% για την ICBC και στο 5,9% για την China Construction Bank, με τον χρηματοοικονομικό κλάδο, όπως είναι φυσικό, να καθίσταται ο «ηγέτης» της ισχυρής διόρθωσης.

Η…κινεζική υποχώρηση, παρασύρει και τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, οι οποίες διαμορφώνονται σε χαμηλό δύο μηνών, καθώς και σε αυτές ο χρηματοοικονομικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Στο 1,25% οι απώλειες για τον Nikkei, ενώ πλησίον του 1,8% αποδυναμώνεται ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και οι 10 κλαδικοί δείκτες που τον απαρτίζουν βρίσκονται στο «κόκκινο».

Στο ρυθμό της κινεζικής αγοράς και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τον Hang Seng να υποχωρεί 3,57%, ενώ στο 2,31% αποδυναμώνεται ο ASX στην αγορά της Αυστραλίας.

Πάντως οι ασιατικές αγορές σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία φρόντισε να καλύψει μέρος των απωλειών της στη χθεσινή συνεδρίαση.

Κέρδη 0,58% για τον Dow Jones, ενώ οριακά υψηλότερα κατά 0,08% κινήθηκε ο S&P 500. Στον αντίποδα πιέσεις δέχθηκε η υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να υποχωρεί 0,61%.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθούν, στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων και οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα futures – σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters – κινούνται αισθητά χαμηλότερα.

Πτώση 26 μονάδων για τον FTSE 100 στις 24 μονάδες για τον DAX 30 και πλησίον των 28 μονάδων για τον CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v