Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη για Dow και S&P λόγω πτώσης πετρελαίου

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στη Wall, με την υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής να αμβλύνει σε ένα βαθμό τους φόβους για την πορεία της οικονομίας. Μικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην αμερικανική αγορά, με την υποχώρηση του πετρελαίου να αμβλύνει σε έναν βαθμό τις ανησυχίες των επενδυτών για επιδείνωση της ήδη εύθραυστης οικονομίας από την αύξηση της τιμής του καυσίμου.

Ειδικότερα, μετά την ισχυρή πτώση της Παρασκευής που προκάλεσε η εκτίναξη του «μαύρου χρυσού» στα 139 δολάρια το βαρέλι, η σημερινή διόρθωση της πετρελαϊκής τιμής, που έκλεισε στα 134,35 δολάρια, με πτώση 3%, έχοντας προηγουμένως σημειώσει χαμηλό ημέρας στα 133 δολάρια, προσέφερε μια ανάσα ανακούφισης στους επενδυτές.

Στην βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών συνέβαλε και η απροσδόκητη άνοδος των επικείμενων πωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 6,3% μετά από πτώση 1% που εμφάνισαν τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων για υποχώρησή τους κατά 0,5%.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της Lehman Brothers ότι αναμένει ζημιές ύψους 2,8 δισ. δολαρίων στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 6 δισ. ευρώ, διατήρησαν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης.

Παράλληλα, η ισχυρή πτώση που κατέγραψαν οι τίτλοι της Texas Instruments, εν αναμονή της ανακοίνωσης των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης, και της Apple κράτησαν υπό πίεση και άλλους τεχνολογικούς τίτλους με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης να υποστεί νέα υποχώρηση.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, αν και πρόσκαιρα βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, κατόρθωσε να ξαναβρεί τον βηματισμό του και να ολοκληρώσει τελικά τη σημερινή συνεδρίαση στις 12.280,32 μονάδες, με κέρδη 0,58%.

Σε θετικό έδαφος αλλά με οριακά κέρδη της τάξης του 0,08% έκλεισε και ο S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.361,76 μονάδες.

Αντίθετα, ο Nasdaq ολοκλήρωσε σε αρνητικό έδαφος αν και πολύ υψηλότερα από το ημερήσιο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του, κλείνοντας στις 2.459,46 μονάδες, με απώλειες 0,61%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,35 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 2 προς 1. Στις προτιμήσεις των αγοραστών βρέθηκαν οι τίτλοι των Pfizer, General Electric και Ford Motor.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 924 εκατ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να είναι περίπου διπλάσιες των ανοδικών. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Apple, Intel και Cisco Systems.

Από τις επιμέρους μετοχές, με σημαντικά κέρδη έκλεισε ο τίτλος της Alcoa μετά την αναβάθμιση των θεμελιωδών του κλάδου και της μετοχής από την Barron’s, ενώ ισχυρή άνοδο κατέγραψε και ο τίτλος της McDonald’s μετά την βελτίωση κατά 7,7% που εμφάνισαν οι πωλήσεις καταστημάτων της εταιρίας τον Μάιο.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ελέω Lehman Brothers, αλλά και αυτές των τεχνολογικών εταιριών συμπαρασυρόμενες από τις Texas Instruments και Apple.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 2,01%, στα 10,26 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 2,64%, στα 13,65 δολάρια. Απώλειες 0,98% και για το δικαίωμα της 3E, στα 43,32 δολάρια.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,49% και διαμορφώθηκε στις 5.877,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,17% και έκλεισε στις 6.815,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 με οριακά κέρδη 0,08% ολοκλήρωσε στις 4.799,38 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v