Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθετη πτώση στη Wall λόγω πετρελαίου-ανεργίας

Ισχυρές απώλειες καταγράφει η Wall Street, μετά την εκτίναξη του πετρελαίου στα 138,54 δολάρια. Ο Dow υποχωρεί κατά 2,92%, ο Nasdaq κατά 2,58% και ο S&P 500 κατά 2,77%. Ισχυρή πτώση κατέγραψαν και οι ευρωαγορές.

Ισχυρές απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετά τη σημαντική αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ το Μάιο και την άνοδο του πετρελαίου πάνω από τα 137 δολάρια το βαρέλι.

Ειδικότερα, μετά την χθεσινή ανοδική αντίδραση, σήμερα η αμερικανική αγορά κινείται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, καθώς τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο της εργασίας στις ΗΠΑ ωθούν τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν τον Μάιο κατά 49.000, σημειώνοντας πτώση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο δείκτης ανεργίας για το ίδιο διάστημα εκτινάχθηκε στο 5,5%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004, εμφανίζοντας μάλιστα την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 22 ετών.

Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με το συνεχιζόμενο για δεύτερη ημέρα ράλι της πετρελαϊκής τιμής, που ξεπέρασε και τα 137 δολάρια το βαρέλι, επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Έτσι, ο Dow Jones αυτήν την ώρα χάνει περίπου 275 μονάδες και διαμορφώνεται στις 12.330,07 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 2,18%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,88%, στις 2.501,93 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,83% και διαμορφώνεται στις 1.378,37 μονάδες.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικές απώλειες καταγράφει ο τίτλος της AIG, με αφορμή δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργεί έρευνα για την εταιρία λόγω υποψιών ότι ο ασφαλιστικός κολοσσός έκανε υπερεκτίμηση της αξίας συμβολαίων που σχετίζονται με την αγορά στεγαστικής πίστης subprime.

Σημαντική πτώση σημειώνει επίσης η μετοχή της National City μετά από δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας ότι τίθεται υπό επιτήρηση.

Υποχώρηση καταγράφουν και οι τίτλοι των UBS και Credit Suisse, μετά την υποβάθμιση των συστάσεών τους σε “sell” από “hold” από την Societe Generale, καθώς και η μετοχή της Best Buy που επίσης υποβαθμίστηκε σε “hold” από “buy” από την Deutsche Bank.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινείται ο τίτλος της National Semiconductor, μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων τέταρτου οικονομικού τριμήνου.

Εν τω μεταξύ, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και η επιστροφή της πετρελαϊκής τιμής σε επίπεδα ρεκόρ, άσκησαν ισχυρές πιέσεις και στις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, με αποτέλεσμα στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να καταγράψουν σημαντικές απώλειες.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,48% και έκλεισε στις 5.906,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 1,99% και ολοκλήρωσε στις 6.803,81 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 2,28% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.795,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v