Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ "οδηγός" στην παγκόσμια πιστωτική στροφή

Ο διοικητής της EKT έχει αναλάβει τη θέση του οδηγού στον δρόμο που ακολουθούν πλέον οι ισχυρότεροι ρυθμιστές του πλανήτη και οδηγεί προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού και όχι την υπεράσπιση της ανάπτυξης.

Η ΕΚΤ οδηγός στην παγκόσμια πιστωτική στροφή
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Jean-Claude Trichet, έχει αναλάβει τη θέση του οδηγού στον δρόμο που ακολουθούν πλέον οι ισχυρότεροι ρυθμιστές του πλανήτη και οδηγεί στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και όχι στην υπεράσπιση της ανάπτυξης.

Ο κ. Trichet δήλωσε χθες ότι η ΕΚΤ ίσως αυξήσει τα επιτόκια πολύ σύντομα, τον επόμενο μήνα, δύο ημέρες αφότου ο διοικητής της Federal Reserve, κ. Ben S. Bernanke, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι τελείωσαν οι μειώσεις επιτοκίων για την ώρα.

Ο διπλασιασμός των τιμών του πετρελαίου και η αναρρίχηση των τιμών τροφίμων σε επίπεδα-ρεκόρ υποχρεώνουν τους κεντρικούς τραπεζίτες να κοιτάξουν πέρα από την καταναλωτική αδυναμία και να επικεντρωθούν στη συγκράτηση της πιστωτικής προοπτικής.

Αν και η ΕΚΤ άφησε σταθερό στο 4% το επιτόκιο του ευρώ, χθες ο κ. Trichet αιφνιδίασε τους επενδυτές δηλώνοντας ότι "δεν αποκλείεται" αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα και ότι στην κεντρική τράπεζα έχει σημάνει συναγερμός για τα επίπεδα του τιμάριθμου. Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Μάιο στο υψηλό 16 ετών του 3,6% στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, περισσότερες από 10 ευρωπαϊκές τράπεζες εκτιμούν πλέον ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης στην τακτική συνεδρίαση της 3ης Ιουλίου, ενώ μέχρι πρόσφατα κανένας οίκος, σύμφωνα με τις έρευνες, δεν προέβλεπε αύξηση του κόστους δανεισμού φέτος.

Ο κ. Jim O'Neill, διευθύνων οικονομολόγος της Goldman Sachs, δήλωσε ότι ο φόβος των κεντρικών τραπεζών είναι να μην επαναλάβουν τα λάθη του 1970, όταν δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν εγκαίρως τη μεγάλη άνοδο στις τιμές εμπορευμάτων και υποχρεώθηκαν να επιβάλουν υψηλότερα επιτόκια, ενώ ο πληθωρισμός εκτινασσόταν στα ύψη.

Εάν ο κ. Trichet κατορθώσει να νικήσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει την ύφεση, θα συγκεντρώσει κι άλλα "εύσημα" επιπλέον όσων απολαμβάνει ήδη για τον ορθό χειρισμό της πιστωτικής κρίσης.

Ένα πράγμα είναι προφανές μέχρι σήμερα, κατά τους αναλυτές. Ότι "η ΕΚΤ είναι η μόνη κεντρική τράπεζα που αντεπεξέρχεται μέχρι στιγμής στην κρίση με την αξιοπιστία της αλώβητη", όπως τονίζει αξιωματούχος της ABN Amro.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v