Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σεισμός στη Wall από την εκτίναξη του πετρελαίου

Η εκτίναξη του πετρελαίου στα 138,54 δολάρια οδήγησε σε «ελεύθερη πτώση» την Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Πτώση 3,13% για Dow, 2,96% για Nasdaq και 3,09% για S&P. Ισχυρή πτώση στις ευρωαγορές.

Η εκτίναξη του πετρελαίου στα 138,54 δολάρια οδήγησε σε «ελεύθερη πτώση» την Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Dow Jones να υποχωρεί περίπου 400 μονάδες και τους Nasdaq και S&P 500 να σημειώνουν πτώση της τάξης του 3%.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω της σημαντικής αύξησης που εμφάνισε ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ τον Μάιο, ο οποίος ανήλθε στο 5,5%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2004, σημειώνοντας την μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο των τελευταίων 22 ετών.

Το ήδη αρνητικό κλίμα επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο στη συνέχεια, λόγω του συνεχιζόμενου για δεύτερη ημέρα ράλι της πετρελαϊκής τιμής, που μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις κέρδισε πάνω από 17 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν αλλά και των προβλέψεων της Morgan Stanley για αναρρίχηση της τιμής στα 150 δολάρια έως τις 4 Ιουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σειρά Ιουλίου 2008 για το Light crude oil έκλεισε με αστρονομικά ημερήσια κέρδη της τάξης του +8,55%, στα 138,54 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας περισσότερα από 11 δολάρια.

Η εξέλιξη αυτή ώθησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις θέσεων και οδήγησε τον Dow Jones να καταγράψει την όγδοη χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία του

Ειδικότερα, ο Dow κατά τη σημερινή συνεδρίαση υποχώρησε περίπου 400 μονάδες, κλείνοντας στις 12.209,81 μονάδες, με απώλειες 3,13% για την ημέρα, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να σημειώσει πτώση κατά 3,5%.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψε και ο Nasdaq, ο οποίος ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση στις 2.474,56 μονάδες, με πτώση 2,96% σε ημερήσια και 1,9% σε εβδομαδιαία βάση.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, κλείνοντας στις 1.360,68 μονάδες, με απώλειες 3,09%, με αποτέλεσμα σε επίπεδο εβδομάδας η μεταβολή του δείκτη να διαμορφωθεί στο -2,9%.

Από πλευράς συναλλαγών, στον NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 937 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 4 προς 1. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των iShares:Russ 2000, Citigroup, Washington Mutual, Pfizer, General Electric και Bank Of America.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών κυμάνθηκε περίπου στα 653 εκατ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 4 προς 1. Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στις μετοχές των PowerShares QQQ, Microsoft, Cisco Systems, Intel και Oracle.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της AIG, με αφορμή δημοσίευμα της The Wall Street Journal ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διενεργεί έρευνα για την εταιρία λόγω υποψιών ότι ο ασφαλιστικός κολοσσός έκανε υπερεκτίμηση της αξίας συμβολαίων που σχετίζονται με την αγορά στεγαστικής πίστης subprime.

Σημαντική πτώση σημείωσε επίσης η μετοχή της National City μετά από δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας ότι τίθεται υπό επιτήρηση, ενώ υποχώρηση κατέγραψαν και οι τίτλοι των UBS και Credit Suisse, μετά την υποβάθμιση των συστάσεών τους σε “sell” από “hold” από την Societe Generale, καθώς και η μετοχή της Best Buy που επίσης υποβαθμίστηκε σε “hold” από “buy” από την Deutsche Bank.

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε ο τίτλος της National Semiconductor, μετά την ανακοίνωση υψηλότερων των προσδοκιών αποτελεσμάτων τέταρτου οικονομικού τριμήνου.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,23%, στα 10,48 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 2,36%, στα 14,05 δολάρια. Αντίθετα, κέρδη 0,34% κατέγραψε το δικαίωμα της 3E, στα 43,75 δολάρια.

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία από το μέτωπο της εργασίας στις ΗΠΑ ώθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,48% και έκλεισε στις 5.906,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 1,99% και ολοκλήρωσε στις 6.803,81 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 2,28% χαμηλότερα και διαμορφώθηκε στις 4.795,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v