Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Στα 92 $ το πετρέλαιο στο δ΄ τρίμηνο

Θέση long για τις μετοχές διατηρεί η JP Morgan σε έκθεσή της όπου ωστόσο προτείνει θέση "underweight" στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών. Τι προβλέπει για επιτόκια, πετρέλαιο, κλάδους.

JP Morgan: Στα 92 $ το πετρέλαιο στο δ΄ τρίμηνο
Θέση "long" για τις μετοχές διατηρεί η JP Morgan σε έκθεσή της όπου ωστόσο προτείνει θέση "underweight" στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών.

Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών, με μέση τιμή στα 105 δολάρια το β΄ τρίμηνο, στα 95 δολάρια το γ΄ τρίμηνο και στα 92 δολάρια το δ΄ τρίμηνο. 
 
Η JP Morgan εξηγεί ότι η εκτίναξη του πληθωρισμού ασκεί πιέσεις για αύξηση επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά αυτό αποτελεί πρόβλημα για τις αγορές μετοχών μόνο όταν οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τα επιτόκια, πλήττοντας την ανάπτυξη. Η JP Μorgan εκτιμά ότι δεν αναμένεται να συμβεί κάτι τέτοιο εντός του 2008.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι η αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι μια "έκτακτη" κίνηση, χωρίς συνέχεια, η οποία στοχεύει στον περιορισμό των πληθωριστικών προσδοκιών και όχι της ανάπτυξης, ενώ δεν αναμένεται να ακολουθήσουν την κίνησή της και άλλες κεντρικές τράπεζες. 

Ως εκ τούτου, η JP Morgan παραμένει "long" σε μετοχές, εκτιμώντας ότι εκτός των "φιλόξενων" νομισματικών πολιτικών ανά τον κόσμο οι μετοχές στηρίζονται ακόμη από την υπερβολική απαισιοδοξία των επενδυτών.

Ωστόσο, ο οίκος παραμένει "underweight" σε ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών, καθώς οι πρώτες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη διπλή απειλή της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας σε συνδυασμό με αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη. 

Ειδικότερα, προβλέπει ότι ο αμερικανικός δείκτης S&P θα εμφανίσει απώλειες 3,5% σε ετήσια βάση, κλείνοντας το 2008 στις 1.450 μονάδες και καλύπτοντας μεγάλο μέρος της έως τώρα υποχώρησης.
 
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο εκτιμάται ότι θα εμφανίσει απώλειες 5% στο έτος, σημειώνοντας όμως σημαντική άνοδο στις 6.700 μονάδες από τις 5.900 όπου βρίσκεται σήμερα. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υπολογίζεται ότι θα εμφανίσει ετήσιες απώλειες 14%.

Παράλληλα, η JP Morgan παραμένει "long" σε μετοχές αναδυόμενων αγορών έναντι των ανεπτυγμένων, καθώς η ανάπτυξή τους φαίνεται να είναι ανθεκτική, όπως αναφέρει. Συμβουλεύει όμως την αποφυγή χωρών όπου οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Επίσης, ο οίκος είναι "long" σε μετοχές ανάπτυξης έναντι μετοχών αξίας, σε κυκλικές μετοχές έναντι μη κυκλικών και σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ έναντι των blue chips. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v