Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: "Κρατά" ο Dow, πιέζεται έντονα ο Nasdaq

Έντονες πιέσεις δέχεται ο Nasdaq με αφορμή την πτώση των Texas Instruments και Apple, ενώ κρατά το θετικό πρόσημο ο Dow. Στο επίκεντρο οι πετρελαικές τιμές, ισχυρές απώλειες για Lehman Brothers. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές.

Μικτές τάσεις επικρατούν στη Wall Street, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στο πετρέλαιο και τις επιπτώσεις της ανόδου της τιμής του καυσίμου στην εύθραυστη αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, η σημαντική υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής στα 136,5 δολάρια το βαρέλι, από το επίπεδο ρεκόρ των 138,54 δολαρίων που ανήλθε την Παρασκευή ωθώντας σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα την αμερικανική αγορά, καθησύχασε σε έναν βαθμό τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα είχε το συνεχιζόμενο ράλι του πετρελαίου στην ήδη εύθραυστη αμερικανική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, μια κάποια ανακούφιση πρόσφερε σους επενδυτές και η απροσδόκητη άνοδος που εμφάνισαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 6,3% έναντι εκτιμήσεων για υποχώρηση κατά 0,5%, μετά την πτώση κατά 1% που σημείωσαν τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι απώλειες που καταγράφει η μετοχή της Texas Instruments εν αναμονή των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη δεύτερου οικονομικού τριμήνου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης, και η πτώση που σημειώνει ο τίτλος της Apple, ωθούν χαμηλότερα τους τεχνολογικούς τίτλους.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones, που την Παρασκευή υποχώρησε περίπου 400 μονάδες, κινείται στις 12.238,39 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 0,23%.

Αντίθετα, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,18% και βρίσκεται στις 1.358,26 μονάδες, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχεται ο Nasdaq, ο οποίος διαμορφώνεται στις 2.443,53 μονάδες, σημειώνοντας πτώση κατά 1,25%.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, στο επίκεντρο βρίσκεται ο τίτλος της Lehman Brothers, που καταγράφει ισχυρή πτώση της τάξης του 10%, λόγω των εκτιμήσεών της ότι στο β’ τρίμηνο της χρήσης θα εμφανίσει ζημιές ύψους 2,8 δισ. δολαρίων. Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι θα προβεί σε αύξηση κεφαλαίου κατά 6 δισ. δολαρίων μέσω διάθεση μετοχών.

Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη εμφανίζει η μετοχή της McDonald’s, η οποία ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις των καταστημάτων της τον Μάιο σημείωσαν βελτίωση κατά 7,7%.

Εν τω μεταξύ, μικρές διακυμάνσεις σημείωσαν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,49% και έκλεισε στις 5.877,60 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,17% και ολοκλήρωσε στις 6.815,63 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε οριακά υψηλότερα (+0,08%), διαμορφούμενος στις 4.799,38 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v