Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάκαμψη για Ιαπωνία, «βύθιση» για Κίνα

Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολουθούν τα χρηματιστήρια Ιαπωνίας και Κίνας, με τον Nikkei να ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό, ενώ ο CSI 300 υποχωρεί σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες ακολουθούν τα χρηματιστήρια Ιαπωνίας και Κίνας, με τον Nikkei να ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό, ενώ ο CSI 300 υποχωρεί σε χαμηλό έξι εβδομάδων.

Η ανάκαμψη τόσο για τον Nikkei όσο και για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, αποδίδεται στην υποχώρηση πετρελαίου, αλλά και στο πραγματικό ράλι που καταγράφεται στις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η ανακοίνωση ότι οι ιαπωνικές και νοτιοκορεάτικες αυτοκινητοβιομηχανίες κατόρθωσαν να ξεπεράσουν σε πωλήσεις τους «τρεις μεγάλους του Detroit», στην αμερικανική αγορά, ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε υψηλό έξι μηνών τη μετοχή της Honda Motor (6,9%), ενώ η Mazda Motors «τρέχει» με κέρδη έως και 9,5%.

Παράλληλα οι δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, «άφησαν» το μήνυμα ότι η τράπεζα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο μείωσης επιτοκίων, οδηγώντας το δολάριο σε υψηλό τριών μηνών έναντι του γεν και ενισχύοντας τις μετοχές εξαγωγικών ομίλων όπως αυτή της Sony (2,6%).

Στον αντίποδα η κινεζική αγορά συνεχίζει να δέχεται ισχυρές πιέσεις, με τον δείκτη CSI 300 να υποχωρεί 2,6%, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα για περιορισμό του πληθωρισμού θα πλήξουν την κερδοφορία του κλάδου Πρώτων Υλών.

Στο 0,7% τα κέρδη για τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίο ανακάμπτει μετά την υποχώρηση 1,8% που σημείωσε στη συνεδρίαση της Τρίτης. Σε πορεία ισχυρότερης ανάκαμψης ο Nikkei με τη δική του άνοδο να αγγίζει το 1,39%.

Οριακά υψηλότερα η αγορά της Αυστραλίας, όπου ο ASX ενισχύεται 0,02%, ενώ σχετικά ήπιες οι πιέσεις στο Χονγκ Κονγκ, με τον δείκτη Hang Seng να υποχωρεί στο 0,24%.

Οι επενδυτές στην Ασία δεν φαίνεται να ακολουθούν το παράδειγμα των «συναδέλφων» τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι στη συνεδρίαση της Τρίτης, προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις με αποτέλεσμα σημαντική υποχώρηση της Wall Street.

Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones έκλεισε στις 12.402,85 μονάδες με πτώση 0,81%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,44%, στις 2.480,48 μονάδες. Πτώση 0,58% για τον S&P, στις 1.377,66 μονάδες.

Πιέσεις ασκούνται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, βάσει στοιχείων του Reuters, με τον DAX 30 να κινείται 45 μονάδες χαμηλότερα. Ανάλογη η εικόνα για FTSE 100 και CAC 40, οι οποίοι υποχωρούν έως και 39 και 37 μονάδες αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v