Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση πετρελαίου και ασιατικών αγορών

Η υποχώρηση πετρελαίου δρα αρνητικά για τις ασιατικές αγορές, οι οποίες υποχωρούν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, υπό τους φόβους για περαιτέρω αποδυνάμωση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στον αντίποδα ανοδικά κινείται η Κίνα. 

Σε πορεία αποδυνάμωσης, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές, καθώς η υποχώρηση πετρελαίου και μετάλλων οδηγεί χαμηλότερα ενεργειακούς τίτλους και μετοχές εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων.

Σε χαμηλό μίας εβδομάδας η μετοχή της BHP Billiton (-2,1%), ενώ σε ανάλογη πορεία κινείται και ο κορυφαίος πετρελαϊκός όμιλος της Κίνας Cnooc (-5%). Σημαντική πτώση για την Yamaha Motor (-3%), μετά την υποβάθμιση της σύστασής της από την Goldman Sachs.

«Η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης επιστρέφει στις αγορές, ενώ η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου – αν και θεωρείται παροδική – οδηγεί πτωτικά τους δεικτοβαρείς ενεργειακούς τίτλους», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Michael Foo, επικεφαλής της Clariden Leu, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 123 δισ. δολαρίων.

Στο 0,8% οι απώλειες για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με το ισοζύγιο πτωτικών-ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο δύο προς ένα. Πτώση 1,1% για τον κλαδικό δείκτη Πρώτων Υλών, ο οποίος σημειώνει τη μεγαλύτερη αποδυνάμωση από τους 10 κλαδικούς δείκτες που απαρτίζουν τον MSCI Ασίας-Ειρηνικού.

Ισχυρότερες οι πιέσεις για τον Nikkei, ο οποίος υποχωρεί 1,24%, ενώ ανάλογη η εικόνα και στην αγορά της Αυστραλίας με αποδυνάμωση 1,36% για τον δείκτη ASX.

Στο 1% οι απώλειες για τον Kospi και πλησίον του 0,33% για τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ.

Στον αντίποδα ανοδική πορεία σημειώνει η κινεζική αγορά, στηριζόμενη στις μετοχές κατά κύριο λόγω αερομεταφορέων, με τον δείκτη CSI 300 να ενισχύεται 1,6%.

Θετική πορεία σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Street, παρά τη «βύθιση» καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τιμών ακινήτων, λόγω και της υποχώρησης της τιμής πετρελαίου. Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.548,35 μονάδες με άνοδο 0,55%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,5%, στις 2.481,24 μονάδες. Κέρδη 0,68% για τον S&P, στις 1.385,34 μονάδες.

Ανοδικές τάσεις σημειώνονται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών, βάσει στοιχείων του πρακτορείου Reuters, με τον DAX 30 να κινείται 33 μονάδες υψηλότερα, τον CAC 40 πλησίον των 23 και τον FTSE 100 να ενισχύεται κατά 24 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v