Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πτώση στο πετρέλαιο έφερε χαμόγελα στη Wall

Η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής κάτω από τα 129 δολάρια επανέφερε το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αμερικανική αγορά, που ανέκαμψε μετά τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Μεικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Η υποχώρηση της πετρελαϊκής τιμής κάτω από τα 129 δολάρια το βαρέλι επανέφερε και το αγοραστικό ενδιαφέρον στην αμερικανική αγορά, που ανέκαμψε μετά από τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 12.548,35 μονάδες με άνοδο 0,55%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,5%, στις 2.481,24 μονάδες. Κέρδη 0,68% για τον S&P, στις 1.385,34 μονάδες.

Ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 800 εκατ. μετοχές σε κανένα από τα δυο χρηματιστήρια, δείχνοντας ότι οι επενδυτές παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί. Μοιρασμένη η σχέση ανοδικών-πτωτικών στο NYSE, ενώ στον Nasdaq 8 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά για κάθε 5 που υποχώρησαν.  

Σημειώνεται ότι η αμερικανική αγορά εμφάνισε ισχυρές απώλειες την Παρασκευή, για τρίτη συνεδρίαση στις τέσσερις, καθώς ο αριθμός των απούλητων κατοικιών στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε σε υψηλά 23 ετών.

Η πετρελαϊκή τιμή παρέμεινε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σήμερα, με την άνοδο στη Wall να ευθυγραμμίζεται με την υποχώρηση στην τιμή του εμπορεύματος.

Ο "μαύρος χρυσός" υποχώρησε κατά 2,5% περίπου, στα 128,5 δολάρια το βαρέλι, λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου αλλά και της διάθεσης αποκομιδής κερδών από τους traders μετά από κέρδη 5% την προηγούμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι ο δείκτης Case-Shiller της S&P δείχνει υποχώρηση των τιμών των κατοικιών κατά 14,4% σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, το κλίμα βελτιώθηκε από την αναπάντεχη αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών τον Απρίλιο κατά 3,3%, με τους επενδυτές να βλέπουν "σημάδια ζωής" στον κλάδο.

Εν τω μεταξύ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλά 16 ετών το Μάιο, καθώς οι πληθωριστικές προσδοκίες ενισχύθηκαν, μαζί με την πετρελαϊκή τιμή.

Στην αγορά, από τις μετοχές του Dow Jones πτωτικά κινήθηκαν οι δυο πετρελαϊκοί κολοσσοί Exxon και Chevron, αλλά και η General Motors λόγω υποβάθμισης σε hold από buy από τη Citi.   

Πιέσεις δέχτηκαν οι τιμές των μετοχών των χρηματιστηριακών Morgan Stanley, Lehman Brothers και Goldman Sachs μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων της Banc of America Securities για τα μεγέθη β’ τριμήνου.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 0,3%, στα 10,08 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε άνοδο 1,29%, στα 44,01 δολάρια. Αντίθετα, το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε πτώση 2,11%, στα 13,92 δολάρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,47%, στις 6.058,5 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,63%, στις 4.906,56 μονάδες. Κέρδη 0,07% για τον DAX 30, στις 6.958,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v