Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από deals για τις ασιατικές αγορές

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών διαμορφώνονται οι ασιατικές αγορές, μετά από δημοσιεύματα για ενδιαφέρον της Κίνας για αγορά μεριδίων σε μεταλλευτικές εταιρείες,. Αξιοσημείωτα κέρδη σε Wall με τον Dow να "βλέπει" τις 13.000 μονάδες.

Η φημολογία ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε νέες εξαγορές μεριδίων μεταλλευτικών εταιρειών, με πρώτο «στόχο» την BHP Billiton, είναι αρκετή για να οδηγήσει σε υψηλό τεσσάρων μηνών τις ασιατικές μετοχές.

Ράλι για τη μετοχή της BHP Billiton (3,4%), η οποία αγγίζει το υψηλότερο ιστορικό επίπεδό της, μετά από δημοσίευμα εφημερίδας ότι κινεζική εταιρεία ενδιαφέρεται να συνάψει joint venture με επενδυτικό fund και να εξαγοράσει το 9% του κορυφαίου μεταλλευτικού ομίλου.

«Η Κίνα δεν μπορεί να καλύψει την εγχώρια ζήτηση σε πρώτες ύλες μόνο με τη δική της παραγωγή και είναι απόλυτα φυσιολογικό να αναζητά εξαγορές ή συμφωνίες συνεργασίας με μεταλλευτικές εταιρείες», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο James Chua, αναλυτής της Phillip Capital management.

Πάντως η κινεζική αγορά παραμένει υπό πίεση, με τον δείκτη CSI 300 να υποχωρεί 0,2%, λόγω των πιέσεων που ασκούνται σε μετοχές ομίλων κοινής ωφέλειας, στον απόηχο του καταστροφικού σεισμού των 7,8 Ρίχτερ.

Κέρδη 1% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος «κλείνει» την εβδομάδα με άνοδο υψηλότερη του 3%, ενώ το ισοζύγιο ανοδικών-πτωτικών μετοχών διαμορφώνεται στη σημερινή συνεδρίαση στο 3 προς δύο.

Ήπιες πιέσεις της τάξης του 0,15% για τον Nikkei, αν και η ιαπωνική οικονομία κατόρθωσε να ξεπεράσει τις προβλέψεις της αγοράς, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 3,3% στο δ’ τρίμηνο του δημοσιονομικού έτους 2007-2008.

Σε θετική τροχιά τα χρηματιστήρια Χονγκ Κονγκ και Αυστραλίας, με τους δείκτες Hang Seng και ASX να ενισχύονται 0,63% και 0,93% αντίστοιχα.

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται, αυτήν την ώρα, στα futures των ευρωπαϊκών αγορών – βάσει στοιχείων του πρακτορείου Reuters – με τον FTSE 100 να κινείται οκτώ μονάδες υψηλότερα, τον DAX 30 να ενισχύεται πλησίον των 39 μονάδων και τον CAC 40 κατά 30 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v