Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές πιέσεις για Τόκιο-Σεούλ λόγω πετρελαίου

Η «ελεύθερη πτώση» των μετοχών αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογίας, λόγω της τιμής-ρεκόρ του πετρελαίου, άσκησε ισχυρότατες πιέσεις σε Nikkei και Kospi. Κλειστά λόγω αργίας Χονγκ Κονγκ και Κίνα.

Η διαμόρφωση του μαύρου χρυσού υψηλότερα από τα 138 δολάρια, οδηγεί σε «ελεύθερη πτώση» τις μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών και τεχνολογικών ομίλων, ασκώντας εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις στα χρηματιστήρια Ιαπωνίας και Κορέας.

Πτωτική τροχιά για τις μετοχές των Toyota Motor (-3%) και Sony (-3,3%), μετά τη διαμόρφωση της ανεργίας στις ΗΠΑ σε υψηλό 22 ετών, ενώ σε ανάλογη πορεία και η Korean Airlines (-5,6%), η οποία διαμορφώνεται σε χαμηλό τριών μηνών, ακολουθώντας τη μείωση τιμής στόχου από την Goldman Sachs.

Σημειώνεται ότι οι αγορές Χονγκ Κονγκ, Κίνας, Αυστραλίας και Φιλιππίνων είναι σήμερα κλειστές λόγω αργίας.

«Οι αγορές δέχονται επίθεση σε όλα τα μέτωπα», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Jason Lee, διαχειριστής κεφαλαίων 2,1 δισ. δολαρίων για την Amanah Raya-JMF Asset Management και συμπληρώνει «θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ακόμη πιο δύσκολες στιγμές, εν αναμονή και νέων υποβαθμίσεων κερδοφορίας».

Απώλειες 1,4% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, καθώς και οι 10 κλαδικοί δείκτες του ακολουθούν πτωτική πορεία, τάση η οποία διαμορφώνει την πτώση του από την αρχή του έτους στο 6%.

Στο 1,74% η πτώση για τον Nikkei, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί υψηλότερα του 2%, ενώ ανάλογη εικόνα εμφανίζει και ο Kospi της Ν. Κορέας, με απώλειες της τάξης του 1,70%.

Οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το παράδειγμα της Wall Street, η οποία στη συνεδρίαση της Παρασκευή βρέθηκε αντιμέτωπη με εκτεταμένο sell-off, καθώς ο μαύρος χρυσός έφθασε μία ανάσα από τα 139 δολάρια, ενώ η ανεργία στις ΗΠΑ άγγιξε υψηλό 22 ετών.

Αποτέλεσμα ο Dow Jones να «κλείσει» την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με πτώση 3,13%, ο Nasdaq να αποδυναμωθεί 2,96% και ο S&P 500 να καταγράψει απώλειες ύψους 3,09%.

Απώλειες αναμένεται ότι θα σημειώσουν και στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως διαμορφώνονται αυτήν την ώρα τα futures – βάσει στοιχείων του πρακτορείου Reuters.

Πτώση 0,6% για τον FTSE 100, πλησίον του 0,8% για τον DAX 30 και κοντά στο 1% για τον CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v