"Έχασε" και τη στήριξη των 11.850μ ο Dow

Η αναζωπύρωση των φόβων για τις τράπεζες και η νέα άνοδος του πετρελαίου ώθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα τη Wall, με τον Dow να «χάνει» και την στήριξη των 11.850 μονάδων. Ισχυρές απώλειες στις ευρωαγορές.

Η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τον τραπεζικό κλάδο και η επιστροφή του πετρελαίου πάνω από τα 134 δολάρια ώθησαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα τη Wall Street, με τον Dow να «χάνει» με ευκολία τις 12.000 μονάδες και στη συνέχεια και τη στήριξη των 11.850 μονάδων.

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος λόγω των εκτιμήσεων των Lehman Brothers και Merrill Lynch ότι οι αμερικανικές τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες και στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης, περιορίζοντας σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε στη συνέχεια από την ανοδική αντίδραση του πετρελαίου, καθώς τα συμβόλαια του light crude oil μετά την υποχώρησή τους έως τα 131,19 δολάρια το βαρέλι κινήθηκαν έντονα ανοδικά, σημειώνοντας υψηλό στα 136,80 δολάρια, για να κλείσουν τελικά στα 134,62 δολάρια το βαρέλι με κέρδη 2,04%.

Εξέλιξη που οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις και έστειλε τους βασικούς δείκτες σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με τον Dow μάλιστα να κλείνει αρκετά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων, όπου είχε βρεθεί τελευταία φορά στις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 11.842,69 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 1,83% για την ημέρα και διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,8%.

Ανάλογη πορεία ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον Nasdaq να ολοκληρώνει στις 2.406,09 μονάδες, με πτώση 2,27% για την ημέρα και 2% για την εβδομάδα, και τον S&P 500 να κλείνει στις 1.317,92 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσιες απώλειες 1,85%, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να διαμορφωθεί 3,1% χαμηλότερα.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,45 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 1 προς 5. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, Ford, General Electric και Bank Of America.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε περίπου στα 2,14 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 1. Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους τίτλους των PowerShares QQQ, Microsoft, Cisco και Intel.

Από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι τίτλοι των Freddie Mac και Fannie Mae, μετά την πρόβλεψη της Lehman Brothers ότι οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα εμφανίσουν ζημίες στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο.

Έντονα πτωτικά κινήθηκαν επίσης οι τίτλοι των Bank of America και National City, μετά την μείωση των προβλέψεων από την Merrill Lynch για τα μεγέθη τους στο τρίμηνο, ενώ ισχυρές απώλειες κατέγραψαν και οι τίτλοι των εταιριών ασφάλισης ομολόγων MBIA και Ambac Financial, λόγω της υποβάθμιση των αξιολογήσεών τους από την Moody’s.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντική υποχώρηση σημείωσαν αυτές των General Motors, Ford και Chrysler, μετά την προειδοποίηση της Standard & Poor’s ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση των συστάσεών τους λόγω εκτιμήσεων για επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά αυτοκινήτων.

To δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 12,77 δολάρια με απώλειες 0,85%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 9,29 δολάρια με πτώση 2,82%. Υποχώρηση 3,04% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 29,20 δολάρια.

Με σημαντικές απώλειες ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 1,53% και διαμορφώθηκε στις 5.620,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 2,12% και έκλεισε στις 6.578,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,79% χαμηλότερα και ολοκλήρωσε στις 4.509,27 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v