Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε "ελεύθερη πτώση" η Wall Street

Ισχυρές πιέσεις δέχεται στη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, καθώς η άνοδος του πετρελαίου και οι εκτιμήσεις για νέες ζημιές από τις τράπεζες οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Σημαντική πτώση στις ευρωαγορές.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς η άνοδος του πετρελαίου και οι εκτιμήσεις για νέες ζημιές από τις τράπεζες οδηγούν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, την πτωτική αντίδραση της αγοράς τροφοδοτούν κυρίως οι φόβοι των επενδυτών για το μέγεθος της πιστωτικής κρίσης, που αναζωπυρώθηκαν μετά τις δυσμενείς εκτιμήσεις των Lehman Brothers και Merrill Lynch για τις αμερικανικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Lehman Brothers οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, Fannie Mae και Freddie Mac, θα καταγράψουν ζημίες και στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο, ενώ η Merrill Lynch από την μεριά της εκτιμά ότι κάποιες τράπεζες, όπως οι Bank of America και η National City, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές μερισμάτων τους λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Εν τω μεταξύ, τις ανησυχίες εντείνει και το γεγονός ότι η Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση των αξιολογήσεων των εταιριών ασφάλισης ομολόγων MBIA και Ambac Financial λόγω «ανησυχιών» για την οικονομική ευρωστία τους.

Το ήδη αρνητικό κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω και η επιστροφή της πετρελαϊκής τιμής σε ανοδική τροχιά, μετά την υποχώρηση του δολαρίου και την «απειλή» απεργιών σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Νιγηρία. Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα το πετρέλαιο ενισχύεται πάνω από 3 δολάρια το βαρέλι και διαπραγματεύεται στα 135,20 δολάρια.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Dow Jones υποχωρεί στις 11.869,72 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 1,60%, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,65% και διαμορφώνεται στις 2.406,25 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 1,65% χαμηλότερα, στις 1.320,66 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι περισσότεροι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι μετοχές των General Electric και Home Depot. Πτωτικά κινείται επίσης ο τίτλος της Continental Airlines.

Η άνοδος του πετρελαίου και οι πιστωτικές ανησυχίες, οδήγησαν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,53% και έκλεισε στις 5.620,80 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 2,12% και διαμορφώθηκε στις 6.578,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,79% χαμηλότερα και έκλεισε στις 4.509,27 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v