Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη πετρελαική σύνοδος στη Jeddah

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει για τις 22/6 στην Jeddah η Σαουδική Αραβία, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτικών χωρών, αλλά και επιχειρήσεων.

Κρίσιμη πετρελαική σύνοδος στη Jeddah
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η παγκόσμια αγορά τη συνάντηση που έχει προγραμματίσει για την προσεχή Κυριακή 22/6 στην Jeddah η Σαουδική Αραβία, με προσκεκλημένους εκπροσώπους των πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτικών χωρών, αλλά και επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία αυτή της Σαουδικής Αραβίας έχει στόχο τη διερεύνηση τρόπων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν ότι κατά τη διάρκεια της εν λόγω συνάντησης, η Σαουδική Αραβία, που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός-μέλος του OPEC θα ανακοινώσει και νέα αύξηση της παραγωγής της τουλάχιστον κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα, εξέλιξη που θα εκτινάξει την ημερήσια παραγωγή της χώρας στα 9,7 εκατ. βαρέλια/ ημέρα, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.

Σημειώνεται ότι η ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής από την Σαουδική Αραβία θα είναι η δεύτερη σε διάστημα δύο μηνών, καθώς ήδη η χώρα προχώρησε σε αύξηση της παραγωγής της κατά 300.000 βαρέλια ανά ημέρα τον Μάιο.

Η Βενεζουέλα πάντως ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει στην συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Jeddah, γεγονός που εντείνει το ρήγμα που έχει δημιουργήσει μεταξύ των χωρών-μελών του OPEC η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο υπουργός ενέργειας της Βενεζουέλας μάλιστα, δήλωσε ότι «τα θέματα που αφορούν στην παραγωγή, θα πρέπει να συζητηθούν την επικείμενη συνάντηση του OPEC τον Σεπτέμβριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ, καθώς ο υπέυθυνος της χώρας στο καρτέλ τόνισε ότι όποια μονομερής απόφαση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αποτελεί «λανθασμένη κίνηση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην συνάντηση της Jeddah θα παρευρεθεί ο αντιπρόεδρος της Κίνας Xi Jinping.

Αυτήν την ώρα, η τιμή του «μαύρου χρυσού» σημειώνει άνοδο κατά 2,95% και διαμορφώνεται στα 135,82 δολάρια το βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v