Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 2,5 μηνών οι ασιατικές αγορές

Η επιστροφή του «μαύρου χρυσού» κοντά στα 137 δολάρια είναι αρκετή για να επαναφέρει στο προσκήνιο τους πληθωριστικούς φόβους και να οδηγήσει σε χαμηλό 10 εβδομάδων της ασιατικές αγορές. Πτώση 2,18% για Nikkei.

Με…την πλάτη στο τοίχο εκ νέου οι επενδυτές και στις αγορές της Ασίας, μετά το ράλι πετρελαίου αλλά και την επιστροφή των ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την πιστωτική κρίση θα πλήξει την οικονομική ανάπτυξη και κατ’ επέκταση και την επιχειρηματική κερδοφορία.

Ελεύθερη πτώση για τη μετοχή της Babcock (-18%), του δεύτερου μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού ομίλου της Αυστραλίας, η οποία διαμορφώνεται σε χαμηλό τριών ετών, μετά την ανακοίνωσή της ότι έχει δεχθεί «επίθεση» από short sellers.

Πιέσεις για BHP Billiton (-3,5%) αλλά και ιαπωνική JFE Holdings (-5,9%), υπό την αντίληψη ότι θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση ζήτησης για πρώτες ύλες.

«Η ενίσχυση του πληθωρισμού αποτελεί τον πλέον ξεκάθαρο κίνδυνο. Θα οδηγήσει σε μείωση των εταιρικών περιθωρίων κέρδους, πτώση της κατανάλωσης, πλήγμα στις οικονομίες», σημειώνει ο Paul Joseph Garcia, διαχειριστής κεφαλαίων στην ING Investment Management στην Μανίλα, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 565 δισ. δολαρίων.

Στο 2,5% οι απώλειες για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, ο οποίος σε πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει 6,4%, ενώ σε ανάλογη τροχιά βρίσκεται και ο Nikkei με πτώση 2,18%.

Πτώση για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση για την κινεζική αγορά, η οποία δέχεται, σαφώς, τις ισχυρότερες πιέσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, με τον δείκτη CSI 300 να υποχωρεί 2,9%, ενώ ο Shanghai Composite αποδυναμώνεται 3,3%.

Από την αρχή του έτους ο CSI 300 έχει υποχωρήσει 43%, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα οι απώλειές του έχουν αγγίξει το 13%.

Ανάλογη η εικόνα και για τις υπόλοιπες ασιατικές αγορές, με τον Hang Seng να υποχωρεί 2,22%, τον ASX στην Αυστραλία να αποδυναμώνεται 2,36%, ενώ ο Kospi της Κορέας κινείται 1,95% χαμηλότερα.

Σαφώς οι ασιατικές αγορές ακολουθούν το «αρνητικό» παράδειγμα της Wall Street, η οποία βρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση υπό «πετρελαϊκό κλοιό», με αποτέλεσμα ο Dow Jones να υποχωρεί 1,68%, στις 12.083 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 2,24%, στις 2.394 μονάδες. Απώλειες 1,69% για τον S&P 500, στις 1.335 μονάδες.

Συγκρατημένη πτώση υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών, βάσει στοιχείων του πρακτορείου Thomson Reuters, με τον FTSE 100 να παραμένει αμετάβλητος, τον DAX 30 να κινείται 16 μονάδες χαμηλότερα και τον CAC 40 να υποχωρεί πλησίον των εννέα μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v