Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ στα 140,05 δολάρια το πετρέλαιο

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται η πετρελαϊκή τιμή, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 140 δολ., μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΟPEC για εκτόξευση της τιμής του εμπορεύματος στα 150-170 δολάρια εντός του καλοκαιριού.

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινείται η πετρελαϊκή τιμή, λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις του προέδρου του ΟPEC για εκτόξευση του εμπορεύματος σε επίπεδα μεταξύ 150-170 δολαρίων εντός του καλοκαιριού.

Το συμβόλαιο για παράδοση τον Αύγουστο εκτινάχθηκε έως και τα 140,05 δολάρια το βαρέλι ενώ αυτή την ώρα κάνει πράξεις στα 139,75 δολάρια με άνοδο 3,9% ή 5,2 δολαρίων.

Νωρίτερα, ο Ch. Khelil, Πρόεδρος του OPEC, προέβλεψε ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να εκτοξευθεί μεταξύ των 150 – 170 δολαρίων το καλοκαίρι.

Ο ίδιος θεώρησε ότι το αργό δεν θα αγγίξει τα 200 δολάρια, τόνισε ωστόσο πως μια περαιτέρω πτώση κατά 1% του δολαρίου έναντι του ευρώ, θα ενισχύσει το πετρέλαιο κατά 8 δολάρια.

Προσδιόρισε την υποχώρηση του δολαρίου ως την κύρια αιτία ανόδου των πετρελαικών τιμών.

-------------------

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της ΜΡΒ

Βίαια αλλαγή πλεύσης για το πετρελαϊκό complex μετά την πτωτική συνεδρίαση της Τετάρτης. Οι αγοραστές ανέλαβαν και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων από την έναρξη της συνεδρίασης και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο (με το άνοιγμα του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης στις 16:00 ώρα Ελλάδος, τα συμβόλαια του αργού παράδοσης Αυγούστου εκτινάχθηκαν μέσα σε μόλις δύο λεπτά από τα 136.15 δολάρια στα 138.95 δολάρια το βαρέλι !!), συνεπικουρούμενοι από φραστικές παρεμβάσεις αξιωματούχων υπέρ του σεναρίου των υψηλότερων τιμών πετρελαίου στο άμεσο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του προέδρου του OPEC ότι η τιμή του αργού θα μπορούσε να αναρριχηθεί έως τα $170 το βαρέλια μέσα στο καλοκαίρι αφενός και αφετέρου, οι δηλώσεις κορυφαίου αξιωματούχου της Λιβύης περί ενδεχόμενης μείωσης της παραγωγής πετρελαίου υπό τη θεώρηση ότι η αγορά διαθέτει πλεόνασμα ζήτησης, σε συνδυασμό και με τη σημαντική υποχώρηση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης της αρμόδιας για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, επιτροπής FOMC της US Fed, συνέθεσαν το εκρηκτικό μείγμα που οδήγησε τα συμβόλαια του μαύρου χρυσού σε νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι.

Το πέρας του floor session βρήκε τα futures του Light crude oil, παράδοσης Αυγούστου, στα 139.53 $/barrel (+3.7%), με υψηλό στα 140 δολάρια, ενώ στις ηλεκτρονικές συναλλαγές αργότερα, οι αγοραστές συνέχισαν τη δράση τους στέλνοντας την τιμή μέχρι τα 140.39 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη 3.85% για το πετρέλαιο θέρμανσης, στα $389.4 cents/gallon (σειρά Ιουλίου) και 3.45% για τη βενζίνη, στα $351.13 cents/gallon (Gasoline RBOB παράδοσης Ιουλίου).

Στα πολύτιμα μέταλλα -όπως επισημάνθηκε την Τετάρτη από τη στήλη- το ράλι του ευρώ μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των ΗΠΑ και του συνοδευτικού κειμένου για τα επιτόκια, είχε αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο, ήδη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, την εικόνα των συμβολαίων σε χρυσό και άργυρο. Πράγματι, οι αγοραστές επεκράτησαν κατά κράτος την Πέμπτη, με το χρυσό (συμβόλαια Αυγούστου) να διαπραγματεύεται -την ώρα που το πετρέλαιο σημείωνε το ιστορικό ρεκόρ- στα 918 $/oz (+4%) και το ασήμι (σειρά Ιουλίου) στα 17.24 $/oz (+4.45%).
 
e-mail address: [email protected]


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v