Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

Το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον είναι μια μακρά μπερδεμένη περίοδος. Αλλά σίγουρα θα βρεθεί μια δικαιολογία για ένα ακόμη bear market rally, πριν περάσει πολύς καιρός. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

  • John Authers
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...
Το δεύτερο εξάμηνο του 2008 έκανε ένα φριχτό ξεκίνημα την Τρίτη, έπειτα από έναν από τους χειρότερους έξι πρώτους μήνες που θυμόμαστε για τις διεθνείς μετοχές. Για τον δείκτη MSCI World ήταν το χειρότερο α΄ εξάμηνο σε 26 χρόνια.

Μια τέτοια πτώση σημαίνει ότι οι αγορές αιφνιδιάστηκαν. Αλλά τα προβλήματα στον κλάδο των τραπεζών με άνοιγμα στο αμερικανικό subprime ήταν προφανή, τουλάχιστον αφότου έπληξε τον κλάδο μια σειρά χρεοκοπίες πέρυσι τον Φεβρουάριο. Η πιστωτική αγορά βρισκόταν τότε σε εμφανώς μη βιώσιμες αποτιμήσεις. Για να προβλέψει κάποιος τη ζημία που θα γινόταν στα διεθνή χρηματιστήρια δεν χρειαζόταν ούτε φαντασία ούτε διαύγεια, παρά μόνο απλή λογική.

Ωστόσο εκδηλώθηκαν έκτοτε τρία «bear market rally». Το πρώτο, που εκδηλώθηκε πέρυσι τον Μάρτιο, στηρίχτηκε στην πρόβλεψη ότι η φθηνή πίστωση και η άνθηση στα χρηματιστήρια της Ασίας θα τονώσουν τις μετοχές. Κατέρρευσε μαζί με την αγορά πίστης.

Το δεύτερο rally ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια δανεισμού προς τις τράπεζες. Το επιχείρημα αυτή τη φορά ήταν ότι το φθηνό χρήμα θα τονώσει τις αγορές, όπως οι μειώσεις επιτοκίων είχαν αποτρέψει κρίσεις στο παρελθόν. Εκείνο το ράλι εκτονώθηκε με το γύρισμα του έτους, καθώς έγινε εμφανής η επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία και ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν τα χρηματιστήρια στην Κίνα και στην Ινδία.

Το τρίτο rally ξεκίνησε τον Μάρτιο, μετά την εσπευσμένη πώληση της Bear Stearns. Τα επιχειρήματα ήταν παρόμοια: Όλα τα τονωτικά που επιστρατεύουν οι Αρχές για να αποτρέψουν μια χρηματοοικονομική κρίση θα ωθήσουν τις αγορές υψηλότερα.

Αυτό το rally κατέρρευσε από τις ίδιες τις αντιφάσεις του. Το φθηνό χρήμα ώθησε την τιμή του πετρελαίου σε αφόρητα επίπεδα, προκαλώντας φόβους πληθωρισμού και αυξάνοντας τις πιέσεις στις καταπονημένες τράπεζες. Τελείωσε όταν οι κεντρικές τράπεζες προειδοποίησαν ότι ίσως αυξήσουν τα επιτόκια για να πολεμήσουν τον πληθωρισμό.

Το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον είναι μια μακρά μπερδεμένη περίοδος, όσο οι τράπεζες θα ξεδιαλύνουν το δικό τους μπέρδεμα. Αλλά οπωσδήποτε πριν περάσει πολύς καιρός θα βρεθεί μια δικαιολογία για ένα ακόμη bear rally. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v