Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό ρεκόρ για το πετρέλαιο στα $143,7

Νέο ιστορικό σημείωσε η τιμή του πετρελαίου κλείνοντας στα 143,7 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας ημερήσια άνοδο της τάξεως του 2%. Κέρδη και για το χρυσό που βρέθηκε στα 946 δολάρια.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Με εντυπωσιακό τρόπο έκλεισε η συνεδρίαση της Τετάρτης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων Nymex της Νέας Υόρκης, με τους oil bulls να δείχνουν εμπράκτως ότι κρατούν στην παρούσα φάση την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων στο petroleum complex.

Συγκεκριμένα, ενώ σε ολόκληρο το floor session η τιμή του αργού ανεβοκατέβαινε εντός του εύρους διαπραγμάτευσης με κάτω όριο τα 140 δολάρια και άνω πλευρά τα $143, στο τελευταίο τέταρτο τα συμβόλαια (WTI Crude, παράδοσης Αυγούστου) εκτινάχθηκαν από τα $141.75 στα $143.91, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό ρεκόρ, τερματίζοντας τη συνεδρίαση στα $143.74 το βαρέλι, με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 2%.

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν και τα products, με το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεχωρίζει και να ενισχύεται κατά 3.2%, στα $407 cents/gallon (σειρά Αυγούστου) καλπάζοντας επίσης σε νέο ιστορικό ρεκόρ ($408.31 cents) και κατοχυρώνοντας το ψυχολογικό φράγμα των 4 δολαρίων το γαλόνι, ενώ μικρότερη άνοδο σημείωσε η βενζίνη παρασυρόμενη από το γενικότερο κλίμα, κατά 1% στα $355 cents/gallon (Gasoline RBOB παράδοσης Αυγούστου), καθώς σύμφωνα με το US DoE την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αποθεμάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, για την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Ιουνίου τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια αντί αυξήσεως κατά 500 χιλιάδες που ανέμεναν κατά μέσο όρο οι αναλυτές, ενώ στα προϊόντα, τα αποθέματα της βενζίνης αυξήθηκαν κατά 2.1 εκ. βαρέλια (το consensus ήταν +500 χιλιάδες) και των διυλισμένων προϊόντων κατά 1.2 εκ. βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μεγαλύτερη αύξηση, κατά 1.5 εκατομμύρια.

Στα πολύτιμα μέταλλα, το ράλι του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος εν αναμονή της αυριανής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης για τα επιτόκια, σε συνδυασμό με το bullish sentiment στο ενεργειακό μπλοκ, στήριξαν το χρυσό και τον άργυρο, με τα συμβόλαια να κάνουν θετικό settlement στο floor του Comex.

Συγκεκριμένα, ο χρυσός (συμβόλαιο Αυγούστου) διαμορφώθηκε στα 946.50 $/oz (+0.21%) με το χαμηλό της συνεδρίασης να σημειώνεται στα 933.5 $/oz, ενώ την ίδια ώρα, το ασήμι (σειρά Σεπτεμβρίου ) έκλεινε στα 18.425 $/oz (+0.74%) με χαμηλό ημέρας στα 17.98 $/oz.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v