Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

View of the Day: Θα πέσουν κι άλλο οι μετοχές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έχουν ήδη υποχωρήσει περίπου 20% φέτος, θα πέσουν επιπλέον 10% με 15%, εκτιμά ο κ. Patrick Legland, επικεφαλής διεθνών αγορών της Societe Generale.

  • Patrick Legland
View of the Day: Θα πέσουν κι άλλο οι μετοχές
Οι μετοχές θα υποχωρήσουν περαιτέρω διότι οι προσδοκίες κερδοφορίας είναι πολύ υψηλές και ο πληθωρισμός υπονομεύει την εμπιστοσύνη, εκτιμά ο κ. Patrick Legland, επικεφαλής διεθνών αγορών της Societe Generale.

Σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων κρίσεων - υφέσεων στις αγορές τα τελευταία 40 χρόνια τα κέρδη επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 15% στις ΗΠΑ, 33% στην Ευρώπη και 22% στη Βρετανία. Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο σήμερα για αύξηση κερδών 4,1% το 2008 και 12% τον επόμενο χρόνο.

«Δεν μπορώ να δω αγορές να ανεβαίνουν όταν εταιρίες προειδοποιούν για τα κέρδη τους ή αναλυτές υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους», δηλώνει.

Ο πληθωρισμός είναι μία άλλη μεγάλη απειλή. «Είναι πολύ πιθανό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια από 4% σε 4,25% αυτή την εβδομάδα. Από τη μια πλευρά, αυτό έχει προεξοφληθεί στην αγορά. Από την άλλη, απλώς θα επιβεβαιώσει ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να δράσουν κατά του πληθωρισμού». Πιστεύει ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που έχουν ήδη υποχωρήσει περίπου 20% φέτος, θα υποχωρήσουν επιπλέον 10% με 15%.

Μια πτώση στις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων οπωσδήποτε θα βελτιώσει την ψυχολογία της αγοράς, τονίζει, όπως επίσης και μια αναθέρμανση των εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αλλά δεν πιστεύει σε επιτάχυνση των κινήσεων εξαγορών, διότι τα κορυφαία στελέχη των επιχειρήσεων είναι επιφυλακτικά.

Μια αγορά που θα μπορούσε να κινηθεί θετικά στην τρέχουσα αστάθεια είναι η Ιαπωνία. «Είναι η μόνη αγορά στην οποία ο πληθωρισμός θα είναι καλός για την οικονομία και τον Nikkei», τονίζει.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v