Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με αρνητικό πρόσημο "έκλεισε" η Ασία

Αρνητική στροφή για την ιαπωνική αγορά στο τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης, με τον Nikkei να "τερματίζει" με πτώση 0,46%, ενώ σε ανάλογη τροχιά βρέθηκε η αγορά της Κίνας, όπου ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,16%.

Οι αρχικές διαθέσεις σταθεροποίησης στις ασιατικές αγορές, τελικώς, δεν επικράτησαν, καθώς Ιαπωνία και Κίνα "τερμάτισαν" με αρνητικό πρόσημο. Πάντως οι απώλειες για την τελευταία συνεδρίαση του α' εξαμήνου ήταν περιορισμένες, χάρη στην πολύ καλή πορεία  των μετοχών μεταλλευτικών ομίλων, μετά την σημαντική ενίσχυση στις τιμές μετάλλων αλλά και την αύξηση των ποσοστών που κατέχουν στην Macarthur Coal, οι Posco και ArcelorMittal.

Η αγορά της Κίνας παραμένει η δυσάρεστη εξαίρεση, καθώς παραμένει σε τροχιά διόρθωσης με τον CSI 300 να υποχωρεί 1,6%, «ανεβάζοντας» τις απώλειές του από τις αρχές του έτους στο 48%, ενώ ο Shanghai Composite σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,26%.

Ισχυρά τα κέρδη για BHP Billiton (2%) αλλά και Posco (2,8%), ενώ στον αντίποδα πτωτική κίνηση για τη μετοχή της Sony (-2,5%), καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι το ακριβό πετρέλαιο θα πλήξει την κερδοφορία του ομίλου.

«Είναι φανερό ότι οι επενδυτές στρέφονται σε μετοχές εταιρειών με άμεση σχέση με τον κλάδο εμπορευμάτων, δεδομένου ότι πετρέλαιο και μέταλλα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», σημειώνει στο πρακτορείο Bloomberg, ο Hiroshi Morikawa, επικεφαλής οικονομολόγος της MU Investments στο Τόκιο.

Άνοδος 0,4% για τον ευρύτερο δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού, με τις απώλειές του για το α’ εξάμηνο να υποχωρούν ελαφρά και να διαμορφώνονται στο 13%, με τον δείκτη να καταγράφει την χειρότερη πορεία του για α’ εξάμηνο από το 1992.

Στο 0,46% οι απώλειες για τον Nikkei, με τον ASX στην Αυστραλία να ενισχύεται 0,14%, ενώ σταθεροποιητικά κινείται ο Hang Seng στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, με απώλειες 0,05%.

Οι ασιατικές αγορές, τουλάχιστον στη σημερινή συνεδρίαση, «διαχωρίζουν» τη θέση τους από την Wall Street, η οποία στη συνεδρίαση της Παρασκευής (27/6), βρέθηκε αντιμέτωπη με εκτεταμένο sell-off.

Αποτέλεσμα με τον Dow Jones να τερματίζει στο επίπεδο των 11.346,51 μονάδων, καταγράφοντας απώλειες 0,93%. Ο Nasdaq ολοκλήρωσε στις 2.315,63 μονάδες, με πτώση 0,25%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,37% και έκλεισε στις 1.278,38 μονάδες.

Πτωτικό ξεκίνημα υποδεικνύουν, αυτήν την ώρα, τα futures των ευρωπαϊκών αγορών – βάσει στοιχείων του πρακτορείου Thomson Reuters – με τον DAX 30 να κινείται 13 μονάδες χαμηλότερα, ενώ FTSE 100 και CAC 40 υποχωρούν κατά 15 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v