Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά 21 και πλέον μηνών ο Dow Jones

Πτωτικά ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση η Wall, με τον Dow να "κλείνει" σε χαμηλό 21 μηνών, καθώς το ράλι του πετρελαίου οδήγησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Μικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές.

Με απώλειες, αν και μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκλήρωσε την κατακλείδα συνεδρίαση της εβδομάδας η αμερικανική αγορά, καθώς το ράλι του πετρελαίου οδήγησε τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Ειδικότερα, την πτώση της αγοράς τροφοδότησε και σήμερα το συνεχιζόμενο ράλι του «μαύρου χρυσού», που αναρριχήθηκε έως και τα 142,26 δολάρια το βαρέλι πριν κλείσει τελικά στα 140,21 δολάρια, καθώς ενίσχυσε τους φόβους των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει η άνοδος της τιμής του καυσίμου στην κατανάλωση και κατ’ επέκταση στην εταιρική κερδοφορία.

Το αρνητικό κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω η νέα υποχώρηση που εμφάνισε τον Ιούνιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Michigan, ο οποίος υποχώρησε στο 56,4, που είναι και η τρίτη χειρότερη μέτρηση του δείκτη από το 1952, έναντι εκτιμήσεων για διατήρησή του στο 56,7.

Έτσι, ο Dow Jones μετά την χθεσινή υποχώρησή του κατά 355 μονάδες, συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία χάνοντας ακόμη 106 μονάδες και κλείνοντας σε χαμηλό 21 και πλέον μηνών. Ειδικότερα, ο δείκτης ολοκλήρωσε στις 11.346,51 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,93%, με αποτέλεσμα η εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη να διαμορφωθεί στο -4,1%.

Ο Nasdaq ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις 2.315,63 μονάδες, με πτώση 0,25% για την ημέρα, διευρύνοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές του στο 3,8%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,37% και έκλεισε στις 1.278,38 μονάδες, με αποτέλεσμα σε εβδομαδιαία βάση να υποχωρήσει κατά 3%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 850 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 2 προς 1. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, Bank Of America και General Electric.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε περίπου στο 1,40 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 9 προς 5. Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους τίτλους των Microsoft, Intel, Sanmina Corp και Cisco Systems.

Σε ότι αφορά στους επιμέρους τίτλους, συνεχίστηκαν και σήμερα οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με αυτές των American Express, Citigroup και JP Morgan να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε επίσης ο τίτλος της American International Group, μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, ότι ο ασφαλιστικός όμιλος θα απορροφήσει ζημίες θυγατρικών του ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Ισχυρή πτώση κατέγραψε και η μετοχή της Ericsson, μετά την προειδοποίηση της Sony Ericsson για επιβράδυνση της ζήτησης για κινητά υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στο «κόκκινο» έκλεισε επίσης ο τίτλος της Palm, μετά την ανακοίνωση μείωσης των πωλήσεών της κατά 26%, η οποία ήταν υψηλότερη των εκτιμήσεων.

Το δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 11,86 δολάρια με κέρδη 1,28%. Αντίθετα, το δικαίωμα της 3Ε ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 26,24 δολάρια με πτώση 1,28%, ενώ απώλειες 0,79% κατέγραψε και το δικαίωμα της Εθνικής, στα 29,20 δολάρια.

Η εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής ώθησε σε χαμηλότερα επίπεδα και τις κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές, εκτός του Λονδίνου, στην κατακλείδα συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% και έκλεισε στις 5.529,90 μονάδες. Αντίθετα στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 σημείωσε πτώση 0,58% και διαμορφώθηκε στις 6.421,91 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 0,65% και διαμορφώθηκε στις 4.397,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v