Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Γλιστράει" και πάλι στο πετρέλαιο η Wall Street

Η εκτίναξη του πετρελαίου πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι οδηγεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα την αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας. Μικτά πρόσημα στο κλείσιμο των ευρωαγορών.

Η εκτίναξη του πετρελαίου πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι οδηγεί σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα την αμερικανική αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Ειδικότερα, μετά την σημαντική υποχώρηση της αγοράς στη χθεσινή συνεδρίαση, που έστειλε τον Dow Jones στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2006, οι βασικοί δείκτες συνεχίζουν και σήμερα την καθοδική τους πορεία, καθώς το ράλι της πετρελαϊκής τιμής ωθεί τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» εκτινάχθηκε νωρίτερα έως και τα 142,26 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτήν την ώρα η τιμή του καυσίμου διαμορφώνεται περίξ των 141,50 δολαρίων το βαρέλι.

Εξέλιξη η οποία εξανέμισε κάθε διάθεση ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές καθώς ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τους φόβους για τις επιπτώσεις του πετρελαϊκού ράλι στην κατανάλωση.

Μάλιστα οι επενδυτές φαίνεται να αγνοούν τα σχετικά θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, σύμφωνα με τα οποία τα καταναλωτικά εισοδήματα και οι δαπάνες διαμορφώθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων το Μάιο, λόγω και των έκτακτων φοροελαφρύνσεων που υλοποίησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, τα προσωπικά εισοδήματα ενισχύθηκαν κατά 1,9% έναντι εκτιμήσεων για 1,5%. Οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,8% το Μάιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο κατά 0,7%.

Παράλληλα, ελεγχόμενος δείχνει και ο πληθωρισμός, με το δομικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,1% έναντι προσδοκιών για διαμόρφωση στο 0,2%.

Έτσι, αυτήν την ώρα ο Dow Jones σημειώνει πτώση κατά 1,13% και κινείται στις 11.324,12 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,99% και διαμορφώνεται στις 2.298,40 μονάδες, ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.275,58 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,59%.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντικές πιέσεις δέχεται ο τίτλος της Palm, μετά την ανακοίνωση πρόβλεψης για μείωση των πωλήσεων κατά 26%, ενώ ισχυρή πτώση καταγράφει και η μετοχή της Sony Ericsson μετά την προειδοποίηση για επιβράδυνση της ζήτησης για κινητά υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εν τω μεταξύ, μικτά πρόσημα επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,21% και έκλεισε στις 5.529,90 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,58% και διαμορφώθηκε στις 6.421,91 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,65%, διαμορφούμενος στις 4.397,32 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v