Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 220 μονάδων για τον Dow Jones

Η εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής, η ισχνή εικόνα κερδοφορίας των RiM, Nike και Oracle καθώς και έκθεση "κόλαφος" της Goldman Sachs για χρηματιστηριακές στέλνουν τη Wall στο "βαθύ κόκκινo". Σε χαμηλά 2,5 ετών οι ευρωαγορές.

Σημαντικές πιέσεις εκδηλώνονται στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην ισχνή εικόνα των εκτιμήσεων κερδοφορίας από τις RiM, Nike και Oracle, στην εκτίναξη του πετρελαίου καθώς και σε έκθεση της Goldman Sachs για τις χρηματιστηριακές. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αμερικανική αγορά έκλεισε με ήπια κέρδη, με το αρχικό ράλι μετά τις ανακοινώσεις της Fed για τα επιτόκια να εξασθενεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο 2%, όπως αναμενόταν, ενώ στη συνοδευτική δήλωση διαφάνηκε η διάθεση επικέντρωσης στις πληθωριστικές πιέσεις έναντι της ανάπτυξης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, μια σειρά παράγοντες επηρεάζει αρνητικά το κλίμα στην αγορά.

Ειδικότερα, το πετρέλαιο εκτινάσσεται εκ νέου πάνω από τα 138 δολάρια το βαρέλι, στα 138,85 δολάρια, μετά τις αναφορές από τον OPEC στο ενδεχόμενο αναρρίχησης της τιμής του «μαύρου χρυσού» στο εύρος 150-170 δολαρίων το βαρέλι εντός του καλοκαιριού.

Εν τω μεταξύ, η Goldman Sachs προχώρησε σε υποβάθμιση της σύστασης για τις αμερικανικές χρηματιστηριακές σε «neutral” από «attractive”, θέτοντας τη Citi στη λίστα «conviction sell”. Όπως αναφέρει ο οίκος, δύσκολα μπορεί να βρει καταλύτη ανόδου των μετοχών, καθώς τα θεμελιώδη συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Ωστόσο, σημειώνει ότι η πιθανότητα κατάρρευσης επενδυτικής τράπεζας είναι μικρότερη από ότι αποτιμά η αγορά.

Πτώση 10% εμφανίζει ο τίτλος της Research In Motion μετά την ανακοίνωση διπλασιασμού εσόδων και κερδών κατά το α’ τρίμηνο, τονίζοντας όμως ότι θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για να διατηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Nike ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 12% στο δ’ οικονομικό τρίμηνο, με τις πωλήσεις στις ΗΠΑ να παραμένουν στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση.

Πτώση 3,1% εμφανίζει ο τίτλος της Oracle μετά την αύξηση των κερδών της κατά 27%, η οποία συνοδεύεται όμως από guidance που διαμορφώνεται στο χαμηλότερο σημείο του εύρους εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο Dow Jones κινείται στις 11.591 μονάδες με απώλειες 1,86%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 2,38%, στις 2.344 μονάδες. Πτώση 1,85% για τον S&P 500, στις 1.297 μονάδες.

Σε χαμηλά 2,5 ετών έκλεισαν οι ευρωαγορές, με τον δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2005, στις 288,48 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 2,6% στις 5.518,2 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 2,4%, στις 4.426,19 μονάδες. Πτώση 2,4% και για τον DAX 30 στις 6.459,6 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v