Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τράπεζες και πετρέλαιο "σκόνταψε" η Wall

Πτωτικά ξεκίνησε η Wall Street καθώς η ανάκαμψη του πετρελαίου και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στις τράπεζες αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα που δημιούργησαν δύο σημαντικά deals. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Πτωτικά ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street καθώς η ανάκαμψη του πετρελαίου και οι συνεχιζόμενες πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους αντιστάθμισαν το θετικό κλίμα που δημιούργησαν δύο σημαντικά deals.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ξεκίνησε με τους βασικούς δείκτες να κινούνται ανοδικά, αντλώντας ώθηση από την κινητικότητα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Ειδικότερα, οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά την ανακοίνωση της εταιρίας απορριμμάτων Republic Services ότι θα εξαγοράσει την ανταγωνίστρια Allied Waste Industries, έναντι τιμήματος 6,07 δισ. δολαρίων σε μετοχές, αλλά και την απόκτηση της Corn Products από την Bunge έναντι 4,8 δισ. δολαρίων.

Παρ’ όλα αυτά, οι συνεχιζόμενες πιέσεις στους τραπεζικούς τίτλους, κυρίως λόγω των δημοσιευμάτων για σχέδια μείωσης προσωπικού από τη Citigroup και την Goldman Sachs αλλά και οι πτωτικές αναθεωρήσεις για τους κλάδους των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών κράτησαν περιορισμένο το αγοραστικό ενδιαφέρον, για να ακολουθήσει η νέα εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής λίγο πάνω από τα 138 δολάρια το βαρέλι, που εξανέμισε τα κέρδη των βασικών δεικτών.

Σημειώνεται ότι η σειρά Αυγούστου για το light crude oil έκλεισε τη συνεδρίαση στα 136,40 δολάρια το βαρέλι, έχοντας προηγουμένως κινηθεί υψηλότερα, μέχρι και τα 138,15 δολάρια, καταγράφοντας ημερήσια διακύμανση 4 δολαρίων ανά βαρέλι.

Έτσι, ο Dow Jones που ξεκίνησε τη συνεδρίαση ανοδικά δεν κατόρθωσε να διατηρήσει την ανοδική του πορεία μέχρι το τέλος, με αποτέλεσμα να ολοκληρώσει στις 11.842,36 μονάδες, ουσιαστικά αμετάβλητος σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο S&P 500, που έκλεισε τελικά στις 1.318,01 μονάδες (0,01%), επίσης αμετάβλητος. Αντίθετα, ο Nasdaq στο ήμισυ σχεδόν της συνεδρίασης κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος και ολοκλήρωσε στις 2.385,74 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,85%.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 680 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών να κυμαίνεται στο 2 προς 3. Στο στόχαστρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, Ford, Bank οf America και General Electric.

Στο Nasdaq ο όγκος συναλλαγών έφτασε περίπου στο 1,29 δισ. τεμάχια, με τις πτωτικές μετοχές να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 3 προς 2. Οι υψηλότερες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν στους τίτλους των PowerShares QQQ, Microsoft, Cisco και Oracle.

Από τις επιμέρους μετοχές, πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με αυτούς των Citigroup, Bank of America, JP Morgan Chase, Merrill Lynch και AIG να πρωτοστατούν. Πιέσεις δέχτηκαν επίσης οι μετοχές της Ford και της General Electric.

Αντίθετα, ευνοημένες από το πετρέλαιο, κινήθηκαν ανοδικά οι μετοχές των Exxon Mobil και Chevron, ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο τίτλος της φαρμακοβιομηχανίας Merck.

To δικαίωμα του ΟΤΕ έκλεισε στα 12,17 δολάρια, με απώλειες 4,70%, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα 8,88 δολάρια, με πτώση 4,41%. Υποχώρηση 1,54% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 28,75 δολάρια.

Όσον αφορά στις κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ανοδικά. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,83% και έκλεισε στις 5.667,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 0,17% και ολοκλήρωσε στις 6.589,46 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε οριακά υψηλότερα, ήτοι κατά 0,05%, και διαμορφώθηκε στις 4.511,37 μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v