Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tobias Levkovich: Δύσκολα τα επόμενα... 25 χρόνια

Τα επόμενα 25 χρόνια θα αποδειχτούν "πολύ πιο ενδιαφέροντα και πολύ πιο δύσκολα" για τους επενδυτές σε σχέση με τα προηγούμενα 25, πιστεύει ο κ. Tobias Levkovich της Citigroup.

  • Tobias Levkovich
Tobias Levkovich: Δύσκολα τα επόμενα... 25 χρόνια
Τα επόμενα 25 χρόνια θα αποδειχτούν "πολύ πιο ενδιαφέροντα και πολύ πιο δύσκολα" για τους επενδυτές σε σχέση με τα προηγούμενα 25, σύμφωνα με τον κ. Tobias Levkovich, επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή αμερικανικών μετοχών της Citigroup.

"Θα ειναι δύσκολο να διατηρηθούν τα περιθώρια κέρδους ρεκόρ στα επόμενα 25 χρόνια. Ύστερα από μια περίοδο κατά την οποία τα επιχειρηματικά περιθώρια κέρδους ανέκαμψαν σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν από τη δεκαετία του 1960, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι οι τάσεις των εταιρικών κερδών θα διαμορφωθούν στο ύψος της χρυσής περιόδου 1980 - 1990. Οπότε τα χρηματιστηριακά κέρδη θα είναι πιο περιορισμένα". Αυτά σημειώνει.

Ο πληθωρισμός επίσης θα είναι υψηλότερος εξαιτίας των παγκόσμιων δημογραφικών μεταβολών. "Ο χαμηλότερος πληθωρισμός πρόσφερε ευνοϊκά επιτόκια και αποτιμήσεις. Τα χαμηλά επιτόκια, λόγω της περιορισμένης πληθωριστικής απειλής τα περασμένα 25 χρόνια, επέτρεψαν επέκταση των αποτιμήσεων. Όμως φαίνεται ότι πια δύσκολα θα διατηρηθούν και θα υπάρξουν αρνητικές αναθεωρήσεις για τους επενδυτές σε χρηματοοικονομικά ενεργητικά" συμπληρώνει ο κ. Levkovich.

Τέλος, τονίζει πως οι αγορές ίσως χρειαστεί να προσαρμοστούν στη "λήξη της αμερικανικής διεθνούς κυριαρχίας, ειδικά εάν παραμείνουν η ισχύς στις τιμές εμπορευμάτων και η αδυναμία τοου δολαρίου". Η αμερικανική θέση θα απειληθεί από μια παρατραβηγμένη διεθνή στρατιωτική παρουσία, από το πολύ μεγάλο κυβερνητικό χρέος και από την κλιμακούμενη πρόκληση της Κίνας και της Ρωσίας.

Υπάρχει όμως και αισιόδοξη πλευρά: "Το αμερικανικό πνεύμα, η ελαστική οικονομία, τα ισχυρά κίνητρα κερδοφορίας και η τεχνολογική εφευρετικότητα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να σκοντάψουν, αλλά δεν πρόκειται να πέσουν".

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v