Μίνι ράλι 2,47% στο Τόκιο -Ευρεία άνοδος στην Ασία

Ισχυρά κέρδη για τους περισσότερους δείκτες. Πάνω από τις 14.000 μονάδες ο Nikkei. Μπαράζ ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων στην Ιαπωνία. Θετικός ο δείκτης ΡΜΙ για την Κίνα. Στήριξη και από τη Fed που δεν αγγίζει το πρόγραμμα QE... μέχρι νεοτέρας.

Με στήριξη από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και τα νέα στοιχεία για την κινεζική οικονομία οι ασιατικές αγορές καταγράφουν ισχυρή άνοδο, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να περνά μάλιστα πάνω από τις 14.000 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 2,47% στις 14.005 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης   ενισχύεται κατά 0,58% στις 22010 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο κατά 0,35% στις 1920 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 0,08% στις 5039 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 1,31% στις 2019 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,73% στις 2231 μονάδες.

Για την ιαπωνική αγορά, σημαντικός ήταν επίσης ο παράγοντας των εταιρικών κερδών. Αρκετές τράπεζες, αλλά και εταιρίες κολοσσοί όπως η Panasonic και η καταπονημένη Tokyo Electric Power ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Από πλευράς οικονομικής ανάπτυξης, επενδυτές και αναλυτές αναθάρρησαν από την ενίσχυση του δείκτη δραστηριοτήτων ΡΜΙ για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης στο 50,3 τον Ιούλιο από 50,1 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη άνω του 50 αντιστοιχεί σε επέκταση δραστηριοτήτων. Ο αντίστοιχος δείκτης της HSBC πάντως, δεν ήταν τόσο θετικός, καθώς διαμορφώθηκε στο 47,7 που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο 11 μηνών. «Μία πρώτη ματιά στα στοιχεία δείχνει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις διατηρούν το επίπεδο της παραγωγής τους καθώς οι παραγγελίες βελτιώνονται και τα αποθέματα μειώνονται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπιρεί να είναι περισσότερο ευάλωτες στην επιβράδυνση» εξηγεί ο Andrew Sullivan της Kim Eng Securities

Θετική για τις αγορές ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση της Fed, η οποία εμμέσως πλην σαφώς υποδεικνύει πως δεν αρχίζει άμεσα η αντίστροφη μέτρηση για την αντισυμβατική νομισματική πολιτική. Η Fed κάνει λόγο για «μέτρια» ανάκαμψη της οικονομίας και τονίζει ότι η άνοδος στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αποτελεί πηγή ανησυχίας και πως ο αν ο πληθωρισμός παραμένει για μεγάλο διάστημα κάτω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%, ενδέχεται να δημιουργηθούν κίνδυνοι για την απόδοση της οικονομίας.

"H Eπιτροπή αναγνωρίζει ότι η επίμονη παραμονή του πληθωρισμού κάτω από το στόχο του 2% μπορεί να θέσει κινδύνους για την οικονομική απόδοση, αλλά εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς το στόχο μεσοπρόθεσμα" σημειώνεται στην ανακοίνωση της Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v