Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζήτηση νέου ”καταλύτη”

Προσπαθεί να... συνέλθει η αγορά μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. ”Νέους καταλύτες” αναζητούν οι χρηματιστές, με την Εθνική να μπορεί να αποτελέσει τον ηγέτη της αγοράς. Παραμένει ανοδική η τάση για ορισμένες μετοχές της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σε αναζήτηση ”νέων καταλυτών” φαίνεται πως βρίσκονται οι χρηματιστές, καθώς το κλίμα και η διάθεση στη Σοφοκλέους εμφανώς έχουν... παγώσει.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως όταν οι χρηματιστές αναφέρονται σε ”νέους καταλύτες” δεν εννοούν, λόγου χάρη, κινήσεις αιφνιδιαστικές και μονομερείς, όπως αυτή που επιχείρησε να περάσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το Τ+3.

Πιθανόν όμως ένας ”καταλύτης” να είναι η Εθνική, που είθισται σε δύσκολες περιστάσεις να περνά στην αντεπίθεση και ουσιαστικά να στηρίζει την αγορά. Η χθεσινή αντίδραση της μετοχής μέχρι τα 30,24 ευρώ με συναλλαγές 700.000 τεμαχίων αποτέλεσε ”ένεση” σε μια δύσκολη συγκυρία.

Βέβαια, χθες, ενδεχομένως και λόγω των κινήσεων Λάτση στο Χρηματιστήριο της Ζυρίχης, υποχώρησε κατά 1,22%, στα 24,30 ευρώ, η μετοχή της Eurobank επηρεάζοντας την τάση του FTSE-20.

Πάντως, ο συγκεκριμένος δείκτης έκλεισε χθες στις 1.779,9 μονάδες, ενώ με βάση τη σειρά συμβολαίων πρώτου μήνα φαίνεται πως οι 1.785 μονάδες έχουν μετατραπεί σε ”αντίσταση”.

Κατά τα άλλα η χθεσινή σαφώς καλύτερη εικόνα της αγοράς (μετά την προχθεσινή... ψυχρολουσία) μπορεί, εάν έχει συνέχεια σήμερα, να ξαναφέρει κάποια χαμόγελα στην αγορά.

Το σημαντικό είναι πως για ορισμένες μετοχές από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση η τάση είτε παραμένει ανοδική είτε η πίεση που δέχθηκαν αυτές τις δύο ημέρες ήταν τελικά περιορισμένης έκτασης.

Δεν είναι τυχαίο πως σε μετοχές όπως οι Alsinco, ΕΛΒΕ, Ελλατέξ, Eurodrip, Σέλμαν και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές, διατηρείται η ανοδική φορά, κάτι που αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για τη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v