Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίβαρο στις πιέσεις η Εθνική

Σε αντίσταση έχει μετατραπεί πλέον η περιοχή των 1.785 μονάδων για τον FTSE-20, τη στιγμή που κυρίως μέσω της Εθνικής και δευτερευόντως της Alpha Bank εξισορροπείται η μη αναμενόμενη υποχώρηση της Eurobank. Στο περίπου 1 προς 3 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών. Προβληματίζει η κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών σε μετοχές εταιριών του Mid 40 και SC-80.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης περίπου 1,5 ώρα πριν από την ολοκλήρωσή της είναι κατά την εκτίμησή μας δύο.

Η επιβάρυνση της σχέσης ανοδικών – πτωτικών σε συνδυασμό με την κάθετη μείωση της εμπορευσιμότητας σε μετοχές του Mid 40 και SC-80, αλλά και η εμφανής αδυναμία του FTSE-20 να αντιδράσει προς την ”αντίσταση” (πλέον) των 1.785 μονάδων.

Είναι αλήθεια πως οι αναλυτές στην πλειονότητά τους δεν περίμεναν σήμερα το ”απότομο” γύρισμα της Eurobank, με τους πωλητές να φτάνουν μέχρι τη χαμηλή τιμή των 24,22 ευρώ.

Δεδομένου ότι κινείται ανοδικά η μετοχή της Εθνικής (1,35%) και την τελευταία μία ώρα ”γυρίζει” θετικά στα 22,10 ευρώ η Alpha Bank, αναμενόταν καλύτερη εικόνα τουλάχιστον από τη Eurobank.

Φαίνεται πως για τον FTSE-20 έχει προδιαγραφεί πτωτική πορεία, σαφώς χαμηλότερα των 1.785 μονάδων, τουλάχιστον όπως φαίνεται από την απόκλιση που υπάρχει μεταξύ του δείκτη και των συμβολαίων που πωλούνται στον πρώτο μήνα σε σαφώς χαμηλότερες τιμές.

Πιθανότατα, ορισμένοι ισχυροί ”παίκτες” να εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και τη χθεσινή αφορμή λόγω Τ+3 μεταφέροντας μέρος της ρευστότητάς τους προς τα Παράγωγα.

Άλλωστε, στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανές το τι γίνεται, άλλοτε στον ΟΤΕ, άλλοτε στην Alpha Bank, χθες στη ΔΕΗ και... βλέπουμε.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών έχει επιβαρυνθεί μέχρι το λόγο 1 προς 3, αν και έχει κάπως βελτιωθεί η εικόνα στον SC-80.

Οι μετοχές από αυτή την κατηγορία που κινούνται ανοδικά φτάνουν τις 15, πλην όμως, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, θα πρέπει να προβληματίζει η κατακόρυφη υποχώρηση των συναλλαγών.

Το παράδοξο είναι πως με αφορμή την κόντρα γύρω από το Τ+3 είναι άμεσες οι παρενέργειες και σε μία σειρά μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επενδυτική διέξοδο, και μάλιστα με γνώμονα τα θεμελιώδη των επιχειρήσεων.

Είναι τουλάχιστον κρίμα που σε αυτή τη συγκυρία η Εποπτική Αρχή συμβάλλει (ηθελημένα ή όχι είναι άλλο θέμα) στην ανάσχεση μιας προσπάθειας που επίμονα και επίπονα ”χτιζόταν” τους τελευταίους μήνες.

Με τη συνδρομή ξένων, αλλά και Ελλήνων διαχειριστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v