Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Business as usual...”

Στο όριο των 3.100 μονάδων και πάλι ο Γ.Δ., με αυξημένες συναλλαγές και ενεργότερη τη συμμετοχή βραχυπρόθεσμων επενδυτών και στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Υψηλότερα Εθνική, ΟΤΕ, Αlpha Bank, Eurobank, αλλά και περίπου 170 μετοχές εταιριών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Ευνοϊκό κλίμα για το μεγαλύτερο placement στην ιστορία της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Πάνε Στοίχημα” για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος – πλαισίου για τη διάθεση του 16,44% του ΟΠΑΠ, που σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Β. Νειάδα μπορεί να υπερβεί και το 1,2 δισ. ευρώ.

Όπως πολύ ορθά διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, είναι η μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ σύμφωνα με την πρόβλεψη των ξένων, ειδικά των αναδόχων, αποτελεί τη μεγαλύτερη δουλειά που γίνεται αυτήν την περίοδο στην Ευρώπη.

Υπέρ του κοινού σκοπού φαίνεται πως αγωνίζονται όλοι, με το ”ένα χέρι να νίβει το άλλο”, προκειμένου όλοι μαζί να βάλουν κάτι περισσότερο στην τσέπη τους.

Η σύμπνοια απόψεων και εκτιμήσεων είναι πρωτοφανής και προφανής.

Η Eurobank αναβαθμίζει για την Εθνική τη σύσταση σε ”υπεραπόδοση”, ο ένας ξένος κάνει στον άλλον... πάσα την τιμή–στόχο για τη μία ή την άλλη μετοχή του FTSE-20 σε όλο και υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Εν κατακλείδι, όλοι έχουν κάτι μόνο καλό να πουν γι’ αυτή την αγορά.

Στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση φαίνεται πως έχει περάσει το μήνυμα αυτών που διαθέτουν και το καρπούζι και το μαχαίρι, γι’ αυτό η εκτόνωσή τους, όπως καταγράφεται τις τελευταίες συνεδριάσεις, και δικαιολογημένη και καλοδεχούμενη είναι.

Τουλάχιστον 55 μετοχών η τιμή ενισχύεται περισσότερο από 3%.

Σε περισσότερες από τις μισές αυτές περιπτώσεις οι συναλλαγές και ο αριθμός των πράξεων είναι τέτοιος που επιβεβαιώνει την ενεργότερη συμμετοχή ”παικτών”.

Οι συναλλαγές είναι περισσότερες των 50.000 τεμαχίων στις μετοχές των Λεβαντάκης, Κλωστήρια Ναούσης, Κορασίδης, Sex Form, Altec, Sanyo, Ιατρικό, Info-Quest, ΓΕΚ, με ό,τι αυτό υποδηλώνει για τη σύνθεση των... δραστών.

Υψηλή απόδοση, με αυξημένες συναλλαγές, όμως, εμφανίζουν και οι μετοχές των Αγροτική Τράπεζα, Γενική, Intracom, ΕΛΤΕΧ και ορισμένες ακόμη του μεσαίου χώρου.

Είναι προφανές πως, με βάση τα όσα σημειώνονται στην αγορά, οι ξένοι ”παίκτες”, οι οποίοι ελέγχουν το 44,1% του FTSE-20 (ισοδύναμη αποτίμηση περίπου 34 δισ. ευρώ) και διενεργούν τις συναλλαγές τους σχεδόν αποκλειστικά μέσω των πρώτων 10 χρηματιστηριακών, που συγκεντρώνουν το περίπου 81% της ”πίτας” των συναλλαγών... δεν οδηγούν τουλάχιστον τον FTSE-20 εκεί όπου έχουν στοχοθετήσει;

Εάν έτσι λένε, έτσι ας είναι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v