Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωθηση από ΟΠΑΠ και ”εισαγόμενη” ψυχραιμία;

Η ψύχραιμη και θετική αντίδραση των ξένων αγορών σε Νέα Υόρκη και Ευρώπη ενδέχεται να ανοίξει την ”όρεξη” όσων κυριαρχούν στη Σοφοκλέους. Η οριστικοποίηση της διάθεσης του 16,44% του ΟΠΑΠ την ερχόμενη εβδομάδα αποτελεί ένα ισχυρό ”στοίχημα” για όσους ποντάρουν στην καταγραφή νέων υψηλών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά τη χθεσινοβραδινή ψύχραιμη αντίδραση της αμερικανικής αγοράς, έρχεται σήμερα άμεση και ανάλογη η ανταπόκριση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αυτή η -και τεχνικής μορφής- αντίδραση θέτει κατά κάποιο τρόπο προ των... ευθυνών τους όσους δραστηριοποιούνται στη Σοφοκλέους.

Θα κινηθούμε ανοδικά ακολουθώντας τους ξένους και καλύπτοντας όλα τα τεχνικά ”κενά” που δημιουργήθηκαν χθες; Θα κινηθούμε στον ρυθμό που επιχειρείται να διαμορφωθεί λόγω της διάθεσης του τέταρτου μειοψηφικού πακέτου του ΟΠΑΠ την ερχόμενη εβδομάδα;

Στο σχετικό θέμα οριστικοποιείται και τυπικά η διάθεση του 16,44% στο τριήμερο 13-15 Ιουλίου.

Θα συνεχίσουν κυρίως οι ξένοι, οι οποίοι χθες μετά τις 13.00-13.30 απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς άλλων ξένων, να ποντάρουν στο τραπεζικό στοίχημα;

Η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει εύλογο ενδιαφέρον λόγω των υψηλών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αγορά Παραγώγων, της μικρής απόκλισης με την οποία έκλεισαν τα Συμβόλαια, ενδεικτικό της προσδοκίας που από χθες κιόλας υπήρχε, και της ”κάλυψης” ικανού αριθμού ανοικτών θέσεων.

Με την απαράβατη προϋπόθεση πως δεν θα αλλάξει κάτι σήμερα στην Ευρώπη, θα διακινδυνεύαμε να εκτιμήσουμε πως οι ξένοι κυρίαρχοι της Σοφοκλέους, οι οποίοι έχουν ήδη ενισχύσει τις θέσεις τους κατά τον μήνα Ιούνιο, θα επιχειρήσουν την επόμενή τους κίνηση προς τα νέα υψηλά.

Εάν αυτό μπορεί να συμπέσει με τη διαδικασία διάθεσης του 16,44% του ΟΠΑΠ, ακόμη καλύτερα για πολλούς.

Και το Δημόσιο θα συγκεντρώσει το πολυπόθητο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ και οι ανάδοχοι –ξένοι και Έλληνες- θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη μεγαλύτερη δουλειά-έκδοση που γίνεται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και όλοι τους θα... γλυκαθούν εν όψει της μετατροπής του ομολογιακού (10%) δανείου του ΟΤΕ στις 2 Αυγούστου.

Με την ανοδική αντίδραση της αγοράς επιτυγχάνονται πολλά... τρυγόνια, γι’ αυτό και λόγω του μεγέθους του ”στοιχήματος” είναι σίγουρο πως οι κυρίαρχοι της Σοφοκλέους δεν θα αφήσουν την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Το ενθαρρυντικό, όμως, για όσους (λίγους) ταπεινότερους επενδυτές δραστηριοποιούνται αυτή την περίοδο αφορά στη διαφοροποίηση αρκετών μετοχών εταιριών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης ή ακόμη και τίτλων της καλούμενης ”περιφέρειας”.

Το πιθανότερο είναι πως μία καλή αντίδραση του FTSE-20 στις επόμενες συνεδριάσεις μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις υπεραπόδοσης αρκετών μετοχών, με χρηματιστηριακή τιμή φθηνότερη του ενός ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v