Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τον παρά τους και τον... τσαμπουκά τους!

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά χαρτονομίσματα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν φροντίσει σχετικά. Οι χρηματιστηριακές αγορές τους είναι ευγνώμονες, επειδή η υπερβολική ρευστότητα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια, οδηγεί τα κερδοσκοπικά funds στις μετοχές. Ωστόσο, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Διότι αυτά που συνέβησαν χθες, δεν είναι απαραίτητο να συμβούν και αύριο...

Με τον παρά τους και τον... τσαμπουκά τους!
Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά χαρτονομίσματα. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν φροντίσει σχετικά. Οι χρηματιστηριακές αγορές τους είναι ευγνώμονες, επειδή η υπερβολική ρευστότητα, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επιτόκια, οδηγεί τα κερδοσκοπικά funds στις μετοχές.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Διότι αυτά που συνέβησαν χθες, δεν είναι απαραίτητο να συμβούν και αύριο...

Οι μετοχές είναι αυτή τη στιγμή η πιο hot επιλογή για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Οι μετοχές ρευστοποιούνται εύκολα και προσφέρουν στους κυνηγούς του εύκολου κέρδους τη δυνατότητα να αγοράσουν τον κίνδυνο που επιθυμούν να αναλάβουν.

Αν τα κερδοσκοπικά αυτά κεφάλαια αποκτήσουν εναλλακτικές λύσεις, τότε είναι πιθανόν και να αναθεωρήσουν την στάση τους στις χρηματιστηριακές αγορές.

Μέχρι να συμβεί, όμως, αυτό (ίσως αύριο το πρωί ίσως και σε δέκα... τέρμινα), τα funds θα επιβάλλουν στις αγορές τους δικούς τους νόμους. Θα διαμορφώνουν την αγορά κάτω από το πρίσμα των δικών τους κανόνων.

Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, τα blue chips αποτέλεσαν επενδυτικό στόχο για τα funds όχι γιατί ήταν ”φθηνά”, αλλά επειδή πληρούσαν τις προϋποθέσεις της εύκολης εισόδου και εξόδου.

Υπήρξαν στη Σοφοκλέους φθηνότερες μετοχές από τις τραπεζικές, αλλά αυτές (οι μη τραπεζικές) εξακολουθούν να παραμένουν φθηνές, επειδή, τελικά, δεν ήταν στη λίστα επιλογής των funds managers. Η θέση τους αιτιολογήθηκε απόλυτα και είναι γνωστά τα επιχειρήματα.

Μπορεί να μη μας ικανοποίησαν πλήρως, αλλά τους κανόνες τους κάνουν αυτοί που έχουν τα λεφτά.

Μην παραξενευτείτε αν αύριο το πρωί αλλάξουν πλήρως πολιτική τα ξένα funds (αυτά έχουν τα λεφτά) και αρχίσουν να μας λένε τελείως διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που μας έλεγαν μέχρι σήμερα.

Είτε επειδή θα έχουν, πιθανώς, βρει εναλλακτικούς δρόμους για να φτάσουν στον ”παράδεισο” των υπεραξιών είτε επειδή θα θέλουν να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντός τους.

Μη παραξενευτείτε επειδή η μόνη πραγματικά αιτιολογημένη άποψη είναι ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με τα λεφτά του. Αν τύχει και έχει, μάλιστα, πολλά λεφτά, τότε είναι σε θέση να επιβάλλει την όποια άποψή του, ακόμη κι αν υποστηρίζει ότι ο ήλιος ανατέλλει από τη Δύση και δύει στην Ανατολή...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v