Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντονες πιέσεις για τράπεζες

Μόνο στη μετοχή της Alpha, που υποχωρούσε μέχρι και 2,6% με συναλλαγές περισσότερες των 300.000 τεμαχίων, μπορεί να στοιχειοθετηθεί η εκτίμηση περί κατοχύρωσης θέσεων και συνέχισης πωλήσεων από ξένο ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Εν μέρει, οι πολλαπλές εκρήξεις στο Λονδίνο και η υποχώρηση του βρετανικού δείκτη FTSE 100 εξηγούν τη νευρικότητα που επικρατεί στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα υψηλά της ημέρας πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές που δεν εξηγούν τη διόρθωση που ακολουθεί, φέρνοντας τον Γ.Δ. προς τις 3.075 μονάδες.

Με βάση τις συναλλαγές των τελευταίων 2-3 συνεδριάσεων και τις πωλήσεις που έγιναν στα πρώτα 5 λεπτά της συνεδρίασης, η διόρθωση δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε κατοχύρωση υπεραξιών.

Η μετοχή της Εθνικής ξεκίνησε από τα 29,76 ευρώ, έγραψε υψηλότερα στα 29,78, για να υποχωρήσει προς τα 29,3 (-1,5%).

Οι συναλλαγές, όμως, σε αυτό το ”γύρισμα” δεν ξεπέρασαν τις 100.000 τεμάχια.

Με μόλις 17.000 τεμάχια σημειώθηκε το ”γύρισμα” της Eurobank προς τα 25,72 ευρώ, με λιγότερα από 35.000 η υποχώρηση της Πειραιώς στα 15,48 ευρώ, ενώ σαφώς μεγαλύτερη είναι η προσφορά που εκδηλώθηκε στην Alpha.

Στη μετοχή της Alpha, που ξεκίνησε από τα 22,44 ευρώ, υψηλότερη μέχρι στιγμής τιμή, έγιναν περίπου 80 πράξεις, για να οδηγηθεί στη συνέχεια χαμηλότερα προς τα 22 ευρώ με άλλες 720 πράξεις, ανεβάζοντας την εμπορευσιμότητα στα περίπου 200.000 τεμάχια.

Το ενδεχόμενο της κατοχύρωσης θέσεων θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί μόνο στην περίπτωση της Alpha.

Αντιθέτως, η τιμή της Εμπορικής διαμορφώνεται στα περίπου 22,10 ευρώ, ενώ με βάση την τιμή ”ανοίγματος” και αυτή που διαμορφώθηκε σταδιακά μέχρι τις 11:50 φαίνεται να τοποθετήθηκε ”φράγμα-οροφή” στο επίπεδο των 3.104 μονάδων για τον Γ.Δ. (που αντιστοιχούν σε 1.752 μονάδες του FTSE-20).

Το γιατί έγινε αυτή η κίνηση... προθέρμανσης μπορεί να εξηγηθεί, αν και σύμφωνα με λίγους αναλυτές τα όσα συνέβησαν νωρίτερα στο Λονδίνο θα δικαιολογούσαν τη μικρής έκτασης νευρικότητα που επικρατεί στις 3 κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι απώλειες στο Λονδίνο αρχικά κυμαίνονταν στο 0,8%, για να διευρυνθούν γύρω στις 12:00 μέχρι και 1,8%.

Η σχέση ανοδικών – πτωτικών διαμορφώνεται στο περίπου 1 προς 3,5, επιβαρύνοντας μετά τα πρώτα 10 λεπτά την τάση και το κλίμα στη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Βέβαια, ο Mid 40 υποχωρεί λιγότερο απ’ ό,τι ο FTSE-20, ενώ από το μεσαίο χώρο ξεχωρίζουν Intralot, Chipita, Εγνατία Τράπεζα, Βωβός, Info-Quest (4,5%), Spider, Alumil, Καρδασιλάρης και λίγες ακόμη μετοχές αυτής της κατηγορίας.

Για τη συνέχεια και μέχρι τις 13-13:30, οπότε και πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών από πλευράς ξένων, μένει να διερευνηθεί κατά πόσο οι πωλήσεις, κατ’ αρχήν στην Alpha (μέχρι και 2,6% χαμηλότερα), μπορούν να αποδοθούν στον ίδιο ισχυρό ξένο πωλητή ή σε κάποιους άλλους.

Κατά πάσα πιθανότητα, επίσης, θα φανεί εάν υπάρχει ουσιαστική προσφορά στις μετοχές των Εθνικής και Eurobank, καθότι η τιμή του ΟΤΕ σταθεροποιείται μέχρι στιγμής σε στενότατο εύρος διακύμανσης μεταξύ 16,2-16,3 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v