Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω Εθνικής η επόμενη άνοδος

Ο ένας μετά τον άλλον οι αναλυτές επιβραβεύουν τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της Εθνικής, κυρίως όμως τις προοπτικές του ομίλου, ενώ επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους προς τις χρηματιστηριακές δυνατότητες της μετοχής. Ενδιαφέρουσες, πλην όμως αυξημένου ρίσκου, περιπτώσεις εντοπίζονται στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και σε ορισμένους τίτλους της καλούμενης ”περιφέρειας”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Μετά τους ξένους έρχεται η σειρά των Ελλήνων συνεργατών τους να θέσουν υψηλότερα τον πήχη για τις μετοχές – επιλογές τους.

Σύμφωνα με την Π&Κ, αναθεωρείται η τιμή–στόχος για τη μετοχή της Εθνικής στα 35 ευρώ από τα 34 ευρώ πριν, διατηρώντας τη σύσταση ”υπεραπόδοση”, ενώ ο τίτλος θεωρείται ”κορυφαία επιλογή” στον ελληνικό τραπεζικό ”κλάδο”.

Στο σχετικό θέμα γίνεται αναφορά και στην τελευταία αναθεώρηση της J&P Morgan από τα 35 στα 37 ευρώ.

Η στοχοθέτηση ξένων και Ελλήνων πανίσχυρων παικτών, ουσιαστικά αυτών που έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα της αγοράς, προδιαγράφει το περιθώριο στο οποίο επιχειρούν να κινηθούν.

Εάν για τη μετοχή της Εθνικής θεωρούν εφικτό περιθώριο περαιτέρω βελτίωση της θέσης κατά 18%-22%, τότε για τον FTSE-20 αντίστοιχα η εκτίμησή τους θα πρέπει να φτάνει υψηλότερα και των 1.900 μονάδων.

Σημειωτέον, πως ο FTSE-20 διαμορφώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις σταθερά πάνω από τις 1.700 μονάδες, κλείνοντας χθες στις 1.733,54 μονάδες.

Προφανώς, ενδεχόμενη ανοδική κίνηση της Εθνικής θα έχει επίπτωση και συσχέτιση με αντίδραση της Eurobank, της Πειραιώς, αλλά και της Alpha Bank.

H Εμπορική εξακολουθεί να παραμένει μία ιδιάζουσα και ξεχωριστή περίπτωση.

Από το μεσαίο χώρο είναι λίγο-πολύ γνωστές οι μετοχές των κατά κανόνα υγιών εταιριών, που μεσοπρόθεσμα παραμένουν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Εκεί, όμως, που φαίνεται να διαμορφώνεται τάση αντίδρασης, θα λέγαμε πως είναι η χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση και ένα μικρό τμήμα της καλούμενης περιφέρειας.

Η περίπτωση του Δούρου είναι ενδεικτική των ριψοκίνδυνων τοποθετήσεων σε μετοχές εταιριών αυτής της κατηγορίας, που προσεγγίζουν πλέον ιστορικά χαμηλά και αντιδρούν με ελάχιστο κόστος.

Η απόδοση της μετοχής ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ακόμη και εκείνων που πραγματοποιούν καθημερινά τις αγοραπωλησίες.

Από μία άλλη προοπτική, σε ανάλογη φάση βρέθηκαν ή βρίσκονται μετοχές όπως οι Interfish, Mevaco, Νεώριον Σύρου, Μπουτάρης, ΑΣΚΟ, και ορισμένες ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Ειδικότερα, στην περίπτωση της Μπουτάρης θα πρέπει να επισημανθεί πως οι βασικοί μέτοχοι της εισηγμένης φαίνεται πως ξανασυγκεντρώνουν τις μετοχές σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο τιμών, τη στιγμή που η διοίκηση ανακοινώνει ουσιαστικές επιχειρηματικές κινήσεις, λόγου χάρη, στη Γαλλία.

Στις επίσημες ανακοινώσεις της διοίκησης φαίνονται στοιχεία και πράγματα που δημιουργούν εύγλωττα ερωτήματα για την πορεία της μετοχής και τις αγορές ιδίων μετοχών, στις οποίες έχουν προχωρήσει τελευταία οι μέτοχοι.

Ανάλογες περιπτώσεις καταγράφονται και για ορισμένες άλλες μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v