Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για την τραπεζική αγορά, τα νέα υψηλά του Γενικού Δείκτη, οι εξαγωγές, τα δημόσια έργα, ο δανεισμός των νοικοκυριών είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Η παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για την τραπεζική αγορά, τα νέα υψηλά του Γενικού Δείκτη, οι εξαγωγές, τα δημόσια έργα, ο δανεισμός των νοικοκυριών είναι μερικά από τα θέματα που σχολιάζει ο Τύπος της Πέμπτης.

Δημόσια Έργα: Πέντε μεγάλα έργα του Δημοσίου που θα αποτελέσουν τον ”πιλότο” εφαρμογής του νέου νόμου περί συμπράξεων του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος αναμένεται να πάρει το δόμο για τη Βουλή μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, επισημαίνει η Ναυτεμπορική.

ΚΠΣ: Η Ελλάδα εξασφαλίζει 20 δισ. ευρώ από το Δ’ ΚΠΣ αναφέρει Το Βήμα, που συμπληρώνει πως μετά τις δηλώσεις της επιτρόπου κυρίας Ντανούτα Χούμπνερ και μετά την υπερψήφιση της έκθεσης Χατζηδάκη υπάρχει αισιοδοξία.

Σοφοκλέους: Στις 3.102 μονάδες ανέβηκε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 3.100 μονάδες από τον Μάρτιο τονίζει η Ημερησία.

Εξαγωγές: Πακέτο 11 μέτρων για την τόνωση των εξαγωγών και επιδοτήσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που διευρύνουν τις δραστηριότητές τους σε ξένες αγορές ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας σύμφωνα με Το Βήμα.

Με τις ελληνικές εξαγωγές να βρίσκονται στο ναδίρ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ένα ακόμη φιλόδοξο μέτρο για την τόνωση της ελληνικής εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, με την κρυφή ελπίδα να είναι αυτή τη φορά αποτελεσματικότερο των προηγουμένων, τονίζει το Κέρδος.

Νοικοκυριά: Οι συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διαβίωσης, όπως τρόφιμα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και υπερβαίνουν τις όποιες μισθολογικές αυξήσεις, έχουν οδηγήσει πολλά νοικοκυριά στα όριά τους και περικόπτουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αναφέρει Το Βήμα, επικαλούμενο μελέτη της Alpha Bank.

Χαμηλός, στο περίπου 6% το 2004 από 5,3% που ήταν το 2003, παραμένει ο λόγος των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών προς τη συνολική αξία των κατοικιών και των μετοχών που κατέχουν, συμπληρώνει το Κέρδος, με βάση την ίδια μελέτη της Alpha Bank.

Τράπεζες: Για μήνυμα-απάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη προς τους Έλληνες τραπεζίτες κάνει λόγο η Ημερησία, που συμπληρώνει πως η κυβέρνηση προτρέπει σε συγχωνεύσεις μόνο με ξένους οίκους.

Η κυβέρνηση προτιμά ξένους συνεταίρους στις τράπεζες, τονίζει Το Βήμα, που επισημαίνει πως ο υπουργός Οικονομίας δεν ενθαρρύνει τις συγχωνεύσεις.

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Την πρόταση να επιστραφεί ο επιπλέον φόρος στα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με Το Βήμα.

Με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα αποδίδεται στα αστικά νοικοκυριά και στους αγρότες ο φόρος που αντιστοιχεί στο πετρέλαιο θέρμανσης, επισημαίνει η Καθημερινή.

Φοβήθηκαν τα πρωτοσέλιδα, ανέκρουσαν πρύμναν για τον πετρο-φόρο και έσπευσαν να δηλώσουν ότι η επιβάρυνση από τον ενιαίο φόρο πετρελαίου θα επιστραφεί στους καταναλωτές, τονίζει η Ελευθεροτυπία.

Ευρώ: Το αδύναμο ευρώ που έχει υποτιμηθεί κατά 11% σε σχέση με το δολάριο το τελευταίο τρίμηνο μετριάζει την επιβράδυνση της κερδοφορίας στην ευρωζώνη, αναφέρει το Κέρδος επικαλούμενο σχετική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Τουρισμός: Ευοίωνα είναι τα πρώτα μηνύματα του 2005 για τις αφίξεις των τουριστών στα βασικά αεροδρόμια της χώρας αναφέρει η Εξπρές.

ΟΠΑΠ: Τον μεγαλύτερο διαγωνισμό πληροφορικής που προκηρύχθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δρομολογεί αυτές τις ημέρες ο ΟΠΑΠ για την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση πληροφοριακού συστήματος και τερματικού εξοπλισμού, αναφέρει η Καθημερινή.

Alpha Bank: ”Τρύπα” 1,65 δισ. ευρώ στα έσοδα της Alpha Bank αναμένεται σύμφωνα με την Ημερησία, η οποία συμπληρώνει πως υπάρχουν εκτιμήσεις για αύξηση των εσόδων μόλις 7,2%, έναντι στόχου 11,5% του προϋπολογισμού.

Chipita: Για στρατηγική ανάκτηση μεριδίων από την Chipita κάνει λόγο η εφημερίδα Χρηματιστήριο, η οποία συμπληρώνει πως η Chipita επαναγοράζει τις μειοψηφικές συμμετοχές τρίτων εταιριών.

Καθημερινή: ”Τίγκα” είναι τα ταμεία της Καθημερινής τονίζει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v