Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Eξυπνο χρήμα” και Σοφοκλέους!

Ο καλός κερδοσκόπος είναι εκείνος που κατορθώνει να βγάζει χρήματα. Όλοι οι άλλοι δεν είναι κερδοσκόποι, αλλά... απλοί χασοσκόποι! Οι κερδοσκόποι είναι λίγοι. Αν ήταν πολλοί, θα έχανε το νόημά της η κερδοσκοπία. Οι κερδοσκόποι έχουν καλές ιδέες και λεφτά για να τις υλοποιήσουν. Κι οι καλές ιδέες, όμως, δεν προσφέρονται σε κοινή θέα...

”Eξυπνο χρήμα” και Σοφοκλέους!
Ο καλός κερδοσκόπος είναι εκείνος που κατορθώνει να βγάζει χρήματα. Όλοι οι άλλοι δεν είναι κερδοσκόποι, αλλά... απλοί χασοσκόποι! Οι κερδοσκόποι είναι λίγοι. Αν ήταν πολλοί, θα έχανε το νόημά της η κερδοσκοπία.

Οι κερδοσκόποι έχουν καλές ιδέες και λεφτά για να τις υλοποιήσουν. Κι οι καλές ιδέες, όμως, δεν προσφέρονται σε κοινή θέα... Διαφορετικά θα τις ακολουθούσαν όλοι και έτσι θα έχαναν την αξία τους...

Τι κάνει το ”έξυπνο χρήμα” αυτή την περίοδο; Δίχως να πιστεύουμε ότι το χρήμα είναι έξυπνο ή βλαμμένο, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι πετυχημένοι κερδοσκόποι είναι πραγματικά έξυπνοι.

Τόσο έξυπνοι που φροντίζουν πάντοτε να μας εκπλήσσουν. Ποια θα είναι, λοιπόν, η επόμενη κίνησή τους;

Αν το ξέραμε θα ήμασταν πλούσιοι και οι κερδοσκόποι θα είχαν μειώσει αισθητά τις πιθανότητές τους να κερδίσουν περισσότερα. Δεν το ξέρουμε, λοιπόν, αλλά μπορούμε να το φανταστούμε. Ή να προσπαθήσουμε, τουλάχιστον, να το υποψιαστούμε.

Το λοιπόν! Επί τρία χρόνια οι καλοί κερδοσκόποι (όπως έχει αποδειχτεί εκ του αποτελέσματος) έπαιζαν τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Κι επειδή οι κερδοσκόποι έχουν χρήματα, έκαναν πράξη το ”εχθρός του ακριβού είναι το ακριβότερο”.

Όχι μόνο έπαιξαν, αλλά του ”άλλαξαν τα φώτα”. Μικρά κέρδη η τάδε τράπεζα; Είκοσι τοις εκατό πάνω, έτσι για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι ότι στις αγορές κυβερνούν τα κεφάλαια, εξ ου και το ”κεφαλαιαγορές”!

Αντιθέτως, η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων μετοχικών τίτλων παρέμεινε στην αφάνεια. Ή καλύτερα, τις τσουβάλιασαν όλες μαζί, έδεσαν μία πέτρα και έστειλαν τον μπόγο στον πάτο του λιμανιού.

Σούπερ κέρδη η τάδε εταιρεία; Κάτω η τιμή της μετοχής! Διότι, λέει, δεν συνέπιπτε η τάση της αγοράς με τη γραμμική γ’ που εφάρμοζε η τάδε αναλυτής! Από τέτοια, άλλο τίποτα...

Όποιος πιστεύει ότι οι αγορές πεθαίνουν, απατάται. Τα χαρτιά ”ψοφάνε”, όχι οι αγορές. Και η κερδοσκοπία επιβιώνει αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας ακριβά.

Μπορούμε, λοιπόν, να υποψιαστούμε ότι κάποιοι θα επιδιώξουν να κτίσουν θέσεις σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (δεν τολμούμε να πούμε για μικρή με την ”τρομοκρατία” που έχει πέσει) και να αποχωρισθούν γλυκά γλυκά τα ”άλλα”.

Διότι το κέρδος είναι κέρδος όταν μπαίνει στο παντελόνι και όχι όταν είναι στα χαρτιά...

Μία υποψία σας λέμε. Άλλωστε, αν είχαμε βεβαιότητα, θα έχανε και η υποτιθέμενη κίνηση την αξία της. Υποψία που έχει ως βάση της μία απλή σκέψη: Για να κερδίσει κάποιος θα πρέπει να αναζητά συνεχώς τις περιπτώσεις εκείνες που έχουν πραγματικά περιθώρια κέρδους.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη άποψη, σύμφωνα με την οποία εχθρός του φθηνού είναι το … φθηνότερο!

Καλή σας μέρα και καλή φώτιση...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v