Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνεται η ανοδική κίνηση στο ΧΑ

Διευρύνονται τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μετά το μέσον της συνεδρίασης. Coca Cola, OΠΑΠ, ΔΕΗ, EΛΠΕ και Μυτιληναίος στους κερδισμένους οδηγούν προς το 1.000ρικο. Συνεχίζονται οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Εντείνεται η ταλαιπωρία στις τράπεζες, με την υποχώρηση της μετοχής της Εθνικής οριακά κάτω από το 1,10 ευρώ να ξυπνά... μνήμες. Ούτε η κατά περίσταση επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων, ούτε οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις των αρμοδίων για τον ορισμό τιμής στέκονται ικανές για να ανασχέσουν την πίεση που δέχονται κυρίως οι μετοχές του κλάδου.

Μετά το μέσον της συνεδρίασης, όμως, το αγοραστικό ενδιαφέρον σε βαριά χαρτιά (πάντα πλην των τραπεζών) οδήγησε τον Γενικό Δείκτη ως τις παρυφές των 1.000 μονάδων. Στις 14:50 ο Γ.Δ. βρισκόταν στις 992 μονάδες, ο FTSE-25 στις 333 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχωρούσε κάτω από τις 200 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών (πάντα λίγο μετά τις 14:50) στα 35 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 7,9 στον ΟΤΕ και από 4,2-4,9 εκατ. ευρώ στις μετοχές των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Αυξημένος τζίρος και στον τίτλο της , με το ειδικό βάρος της συμβάλλει στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών.

Σημειωτέον πως η αποτίμηση του ομίλου έχει διαμορφωθεί πλέον στα υψηλότατα επίπεδα των 7,26 δισ. ευρώ, όταν της Εθνικής απειλείται και πάλι με υποχώρηση- συρρίκνωση σε λιγότερο από 1 δισ. ευρώ. Σε νέα υψηλά η μετοχή της δίνει λαβή σε ορισμένους παίκτες να κάνουν λόγο για... έμμεση χειραγώγηση των βασικών δεικτών, για ρόλο απλού θεατή των αρμοδίων κ.λπ.

Ωστόσο, με ανοιχτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των αυξήσεων κεφαλαίου, θα έπρεπε- λέμε θα έπρεπε- να επιδεικνύεται περισσότερη σοβαρότητα και σεβασμός προς το ιδιωτικό επενδυτικό κοινό, τη συμμετοχή του οποίου θα χρειαστεί... μεθαύριο το σύστημα. Θα πείτε, και πάλι μόνος σου τα γράφεις, μόνος σου τα ακούς..., τουλάχιστον να μην τα διαβάζω και μόνος μου..., αυτό θα ήταν κάτι παρήγορο.

Είχαμε σημειώσει -έγκαιρα νομίζω- πως ενδεχόμενη διόρθωση της Εθνικής χαμηλότερα του 1,10 ευρώ θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου όχι μόνο για τον συγκεκριμένο τραπεζικό τίτλο αλλά και για τους άλλους τρεις συστημικούς, συνακόλουθα δε του κλαδικού δείκτη.

Επικίνδυνη η κλίση του Τραπεζικού Δείκτη αφ' ης στιγμής χάνει άλλη μία σημαντική στήριξη, με τους πωλητές να αυξάνονται και να επιμένουν περισσότερο.Την ίδια στιγμή, μέχρι και οι Financial Times κάνουν λόγο για ανάγκη αλλαγής του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κλάδο, τους τέσσερις ομίλους, τους υφιστάμενους μετόχους και τους ιδιώτες εν δυνάμει επενδυτές. Αδύναμη και η μετοχή της Alpha Bank, παρά την ολοκλήρωση της απορρόφησης της Εμπορικής,  όποια ενίσχυση μπορεί και να αποφέρει στην καθαρή θέση του ομίλου.

Για τον ΟΠΑΠ τι να πεις; Διαφωτιστικό το άρθρο του Γ. Παπανικολάου, ενδεικτικό του πώς εννοούνται οι αλά ελληνικά ιδιωτικοποιήσεις σε αυτόν εδώ τον τόπο, τον άχαρο, αλλά καλοπληρωμένο ρόλο των μελών του ΤΑΙΠΕΔ και των αρμόδιων υπουργών, ωσεί παρόντων. Βέβαια, οι ίδιοι υπουργοί είναι αυτοί που προκειμένου να πετάξουν από τα χέρια τους την καυτή πατάτα πιέζουν έμμεσα για διευκολύνσεις.

Κοινό μυστικό είναι πως στην Ακτή Μιαούλη ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουσουρούλης προκειμένου να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις της ΠΝΟ φέρεται να πιέζει διακριτικά τις τράπεζες να δώσουν χρήματα σε ναυτιλιακές εταιρείες, ώστε να καταβληθούν χρωστούμενα στους εργαζόμενους, και αυτοί με τη σειρά τους να υπαναχωρήσουν στην απεργία τους. Ελλάς, το... μεγαλείο σου!

Αφορμών δοθεισών, οι πωλητές συνεχίζουν να κατοχυρώνουν ή και να κλείνουν θέσεις σε μετοχές-σηματωρούς και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ενδεικτική η εικόνα μετοχών όπως λ.χ. της ΓΕΚ Τέρνα, του Φουρλή, της Ιντρακόμ, του Νηρέα, των Σωληνουργείων κ.ά.

Δείκτης «ιχνευτής» κατά την εκτίμηση αρκετών ο Mid, χρήζει προσεκτικότερης παρακολούθησης τελευταία. Γι' αυτό νωρίτερα ανεβάσαμε διάγραμμά του (της ομάδας ανάλυσης της eZMarket), όπου η δημιουργία σχηματισμού διπλής κορυφής βγάζει μάτι, που λένε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v