Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους: "Ποδαρικό" με... short selling

Μετά από έναν καλό -σε γενικές γραμμές- Ιανουάριο, ξεκινά ο Φεβρουάριος με αλά καρτ επαναφορά των «ανοιχτών πωλήσεων» και ζητούμενη την επιβεβαίωση βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Σημείο αναφοράς οι 318 μονάδες για τον 25άρη.

Μοναχικός καβαλάρης η Coca Cola, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο. Σα να λέμε, ένας... κούκος φέρνει(;) την άνοιξη.

Με τον Γενικό Δείκτη να μαζεύει από το ελάχιστο της συνεδρίασης (970,45 μονάδες) και να κλείνει στις 986,76 μονάδες, κάτι γίνεται. Και με τον FTSE Large Cap από τις 326,42 στις 332,14 μονάδες, ομοίως.

ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΜΗΝΑ, μια που ο Ιανουάριος μας απέφερε απόδοση της τάξεως του 7,25%, με τον ΟΤΕ από τους πρωταθλητές του πρώτου μήνα του 2013. Ωστόσο, η ενδοσυνεδριακή κορυφή του δείκτη στις 335,57 μονάδες, σε συνδυασμό με τις πωλήσεις σε μετοχές-κλειδιά, θα πρέπει να μας κρατά σε ετοιμότητα.

Τα περιθώρια της διόρθωσης, που ξεκίνησαν από τα υψηλά των 360,43 μονάδων, δεν έχουν εξαντληθεί, τουλάχιστον από την τεχνική τους πλευρά, και με βάση τη «μέτρηση» που μέχρι τώρα ακολουθούμε και σε γενικές γραμμές επιβεβαιώνεται.

Ανοίγει το παιχνίδι για τα «κακά» δάνεια, σημειώνει ο Χρ. Κίτσιος και πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά και την πραγματική οικονομία, ωστόσο δεν είναι από τα κλειδιά που θα μπορούσαν να μοχλεύσουν τον κλάδο άμεσα.

Το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο της Εθνικής στο 1,11 ευρώ, με 3,81 εκατ. τεμάχια, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να περιμένει ένας βραχυπρόθεσμος παίκτης από τη μετοχή-σηματωρό του κλάδου. Πάλι καλά, όπως σημείωναν εχθές παράγοντες της αγοράς, που η αποτίμηση του ομίλου κρατήθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο του 1 δισ., και συγκεκριμένα στο 1,12 δισ. ευρώ.

Έχει όμως υποχωρήσει πολύ και η Alpha Bank στα 678 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή από τεχνική πλευρά χαμηλότερα του 1,18-1,15 ευρώ αρχίζει να έχει σοβαρό πρόβλημα.

Όπως σημειώνουμε στις τελευταίες συνεδριάσεις -και στη διάρκεια της προσπάθειας κορύφωσης του υποκύματος-, η συνέχεια χρειάζεται κίνητρο (αν όχι κίνητρα) και αύξηση συναλλαγών. Κίνητρο δεν βλέπαμε άμεσα στον... ορίζοντα και προσώρας δεν φαίνεται κάτι.

Οι πολιτικοί συνεχίζουν να σκιαμαχούν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορεί για πολιτικό ακτιβισμό-ανταγωνισμό τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, η ΔΕΗ εκτροχιάζεται από την καταιγίδα απλήρωτων λογαριασμών, οι κυβερνητικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τον περιβόητο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (που από προσωρινός μεταλλάσσεται σε μόνιμο...) και σε όλα αυτά οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν και το ολοένα ακριβότερο ευρώ.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση, καθώς θίγει ένα σοβαρότατο ζήτημα που αφορά και αρκετές εισηγμένες στο Χ.Α. Με το ευρώ σε αυτά τα επίπεδα για όλο τον Ιανουάριο, ίσως υποχρεωθούμε να συνεκτιμήσουμε αυτήν την παράμετρο εάν δεν ελαφρύνει το κοινό νόμισμα τον μήνα που θα διανύσουμε. Κι αυτό γιατί αρκετές επιχειρήσεις -εξαγωγικού χαρακτήρα- είχαν συνυπολογίσει στις εκτιμήσεις πρώτου τριμήνου χαμηλότερα συναλλαγματικά κόστη.

Ωστόσο, θέμα της ημέρας-συνεδρίασης είναι εκ των πραγμάτων η επαναφορά του μέτρου των ανοιχτών πωλήσεων, με την αγορά να παίρνει τα μέτρα της από την ημέρα της ανακοίνωσης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Short Selling από σήμερα για όλους, πλην... Λακεδαιμονίων (τραπεζών - sic!), και ένα από τα εύλογα ερωτήματα πολλών παικτών της αγοράς παραμένει: γιατί η κατά περίσταση εφαρμογή ενός μέτρου και όχι η συνολική νέα παράταση μη εφαρμογής του; Τι ψάχνουμε, θα πείτε...

Πάντως, για αρκετούς, που ούτως ή άλλως έψαχναν αφορμές για να κάνουν ταμείο, η επαναφορά του μέτρου ήρθε γάντι. Κάτι η μη υπέρβαση των 360 μονάδων για τον FTSE Large Cap, λίγο οι διψήφιες υπεραποδόσεις του Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με την απουσία ειδήσεων-κινήτρων και ανάλογων καταλυτών, η διόρθωση ήρθε απολύτως φυσιολογικά.

Υπενθυμίζουμε πως σε επίπεδο... 25άρη «μετράμε» όλες τις διαδοχικά χαμηλότερες τιμές (κάτω από τις 338 μονάδες) μέχρι και προς τις 318 μονάδες, με το καταληκτικό σημείο να παραμένει ισχυρότατη ζώνη στήριξης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v