Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναζητώντας δέλεαρ…

Ένα ισχυρό κίνητρο προεξόφλησης χρειάζεται το ΧΑ για να επανέλθει ανοδικά. Αλλιώς «δοκιμάζονται» στηρίξεις κάτω των 340 μονάδων (για 25άρη), με τις αλά καρτ «ανοιχτές πωλήσεις» να μην επαρκούν για τις συστημικές τράπεζες.

Σώθηκε μεν το 1.000ρικο, όπως εύστοχα σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, έστω και με την Εθνική και την Coca Cola 3E, κλίνει δε χαμηλότερα το Χ.Α., καθώς για κύριους δείκτες και μετοχές-σηματωρούς εξαντλείται η δυναμική της ανοδικής τάσης.

Και αναφερόμαστε στη βραχυμεσοπρόθεσμη κίνηση της αγοράς -πλην των τραπεζών-, που ξεκίνησε από τις αρχές του Ιουνίου 2012 από τα ελάχιστα του FTSE Large Cap και οδήγησε την αγορά στα επίπεδα των 1.000 μονάδων.

Όμως, πλέον είναι εμφανής η κόπωση μετοχών-σηματωρών που προσεγγίζουν μεσοπρόθεσμες αντιστάσεις, δημιουργούνται σχηματισμοί κορύφωσης με ζητούμενη την εμφάνιση ενός... joker. Κινήτρου που θα μπορούσε να οδηγήσει κυρίως τους βραχυπρόθεσμους παίκτες σε μαζικότερες τοποθετήσεις-αγορές απαραίτητες για την υπέρβαση των 350 μονάδων (για τον Large Cap).

Πλέον ο δείκτης έχει εισέλθει σε δύσκολες ζώνες τιμών, με ισχυρά τεχνικά σημεία και όρια, η πειστική ανοδική διάσπαση των οποίων απαιτεί αύξηση συναλλαγών κατά τουλάχιστον 30% (από τον μ.ο. των 65-70 εκατ. ευρώ) και ενεργότερη συμμετοχή ισχυρών χεριών σε μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και επιχειρηματιών, μεγαλομετόχων.

Ποιο θα μπορούσε να είναι το κίνητρο, όμως; Το ταξίδι Σαμαρά στο Κατάρ, ας μη γελιόμαστε, εάν αποφέρει καρπούς, θα τους δει η αγορά σε εύθετο χρόνο. Και επ' ωφελεία μετρημένων και πολύ συγκεκριμένων συμφερόντων.

Από τη βελτίωση συγκεκριμένων οικονομικών δεικτών, που ωστόσο ακόμη ΔΕΝ αποτυπώνονται στην πραγματική οικονομία. Πολύ δύσκολα, αν μάλιστα διαβάσουμε προσεκτικότερα την έκθεση της Moody’s.

Από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ίσως. Επιχειρεί βέβαια ο διοικητής της ΤτΕ να υπερτονίσει τους 2-4 δείκτες που όντως βελτιώνονται, όμως ο σκεπτικισμός κι η επιφυλακτικότητα που καταγράφονται στο σχετικό θέμα των Financial Times απηχούν τη διάθεση πολλών ξένων οίκων κι επενδυτών.

Ακόμη και εάν υποθέσουμε πως η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται επιτυχώς, οι ΑΜΚ καλύπτονται και ως προς το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό των μετοχων, με αθρόα συμμετοχή και των λεγόμενων ιδιωτών επενδυτών και τα νέα σχήματα συγκροτούνται υπό ενιαία μορφή.

Ακόμη και εάν γίνουν όλα αυτά, ας σκεφτούμε πόσος πραγματικός χρόνος θα χρειαστεί στη συνέχεια για τη λειτουργική ενοποίηση των νέων σχημάτων, δηλαδή της Εθνικής-Eurobank, της Alpha Bank-Εμπορικής και της Πειραιώς- Αγροτικής-Γενικής μέχρις ότου επαναλειτουργήσουν ως προς την ουσία του ρόλου τους.

Η «αιμοδοσία» της πραγματικής οικονομίας αργεί και φοβούμεθα πως δεν αρκούν 2 ή 3 τρίμηνα για να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι το χρηματοπιστωτικό σύστημα σαν αρωγός και χρηματοδότης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά οι μέχρι τώρα ενδείξεις κι οι πληροφορίες που έχουμε από τα διάφορα τμήματα των τραπεζών που βρίσκονται σε διαδικασία ανασυγκρότησης-αναδιάταξης διατηρούν την επιφυλακτικότητά μας.

Έρχονται τα deals της... πεντάρας, σημειώνει εύγλωττα η Αναστασία Παπαϊωάννου, ωστόσο η ουσία είναι πως σε αυτήν τη συγκυρία και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης η πειστική άνοδος-συνέχεια δεν μπορεί να έρθει μόνο από συμφωνίες μερικών... πενταροδεκάρων.

Σοκ χρειάζεται και η οικονομία και το Χ.Α., που όσο δεν λαμβάνει τα ανάλογα μηνύματα και δεν θα έχει δέλεαρ να προεξοφλήσει για την προσέγγιση των 400 μονάδων θα δοκιμάζεται με τις ισχυρές στηρίξεις του. Τεχνικά σημεία που από τις 340 μονάδες έχουν καταγραφεί σε διαδοχικά χαμηλότερα επίπεδα έως τις κρίσιμες 318 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v