Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ΕΤΕ και Coca Cola σώθηκε το χιλιάρικο

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με σαφείς ενδείξεις κόπωσης καθώς για να κρατηθεί το 1.000αρικο στο κλείσιμο, χρειάστηκαν οι σημαντικές βοήθειες από Εθνική και Coca-Cola. Κέρδη για Βιοχάλκο και Eurobank. 

Συνεδρίαση με σαφείς ενδείξεις κόπωσης, όπου για να κρατηθεί το 1000αρικο, στο κλείσιμο, χρειάστηκαν οι σημαντικές βοήθειες από Εθνική και Coca-Cola, ενώ μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Βιοχάλκο και αυτή της Εθνικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των μετοχών που απαρτίζουν τον FTSE25 μόνο ο τίτλος της Εθνικής δεν “είδε” αρνητικό πρόσημο καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης.

Αντίθετα, δεν συναντήθηκαν καθόλου με το “πράσινο” οι 14 από τους τίτλους του 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, Κύπρου, Eurobank Properties, Motor Oil, Frigoglass, Folli Follie Group και MIG.

Στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και οι ιδιαίτερα υψηλές προσυμφωνημένες συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 54 εκατ. (Eurodrip, Intralot, Coca-Cola, ΟΠΑΠ, Παπουτσάνης), κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η μικτή αξία συναλλαγών να εκτοξευτεί στα 116, 6 εκατ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 26 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1016,96 (10.39) και χαμηλό τις 990,94 (16.02) και έκλεισε στις 1005,28 μονάδες με απώλειες 0,84%, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Στην παρούσα φάση αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 1000 μονάδων, όμως στις τέσσερις από αυτές έχει δοκιμάσει, ενδοσυνεδριακά, σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

Αν λοιπόν, η όποια προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στο να διατηρηθεί ο Δείκτης, σε κλείσιμο, υψηλότερα των 1000 μονάδων, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα στεφθεί από επιτυχία μέχρι τέλους, καθώς η Αγορά τιμές που έχει δοκιμάσει τις ξαναδοκιμάζει.

Σήμερα, στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης, η προσπάθεια διατήρησης του Δείκτη υψηλότερα των 1000 μονάδων, έγινε με τις Τράπεζες και τον ΟΠΑΠ, δηλαδή με εταιρείες που έχουν “μέτωπα ανοιχτά”.

Όμως οι αρχικοί αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο (που πήραν θάρρος από την διατήρηση της απαγόρευσης των “ανοιχτών” πωλήσεων σε Τραπεζικές μετοχές, λες και μέχρι τώρα οι Τραπεζικοί τίτλοι έπεφταν λόγω της ύπαρξης του “short selling”), είδαν πολύ σύντομα ότι δεν εύρισκαν “συνοδοιπόρους”, γύρισε χαμηλότερα και ο ΟΠΑΠ και έτσι μετά τις 16.18 αναγκάστηκε να επιστρατευθεί ο τίτλος της Coca-Cola, για να κρατηθούν τα τελικά προσχήματα.

Η γενικότερη εικόνα στους Δεικτοβαρείς τίτλους επιβεβαίωσε όλους όσους υποστηρίζουν ότι στα τρέχοντα επίπεδα τιμών δύσκολα θα βρεθούν αγοραστές “μακρόπνοου ορίζοντα” που θα τραβήξουν τον Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Έτσι, αν αργά αλλά σταθερά επιστρέψει η επιφυλακτικότητα στις τάξεις των αγοραστών και οι ελάχιστες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, μπορεί να αποδειχθούν αρκετές στο να οδηγήσουν την Αγορά χαμηλότερα.

Συμπερασματικά, χωρίς να υπάρξουν επιθετικές ρευστοποιήσεις από πλευράς πωλητών, αν διατηρηθεί η συντηρητική στάση στην πλευρά των αγοραστών δεν αποκλείεται ο Δείκτης να δοκιμάσει την ασθενή στήριξη των 978 – 975 μονάδων, περιμένοντας την είδηση – καταλύτη που θα σηματοδοτήσει το επόμενο ανοδικό κύμα και χωρίς, εν τω μεταξύ, να αποκλείονται κάποιες αξιοπρόσεκτες θετικές διαφοροποιήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Περίπου η ίδια εικόνα και στην Αγορά Ελληνικών ομολόγων. Οι ανησυχίες για έξοδο από το ευρώ έχουν υποχωρήσει, αλλά για να συνεχιστεί το ράλι θα πρέπει να απομακρυνθεί εντελώς το ενδεχόμενο, κάτι που οι επενδυτές χαρακτηρίζουν πρόωρο, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Reuters.

"Υπάρχει ακόμη σημαντικό πολιτικό ρίσκο εν μέσω περαιτέρω περικοπών δαπανών που θα υλοποιηθούν εφέτος και εάν υπάρξουν πολιτικές αναταράξεις, οι συζητήσεις για «Grexit» θα επανέλθουν", αναφέρει ο Julian Adams, CEO της Adelante Asset Management.

Η εταιρία Exotix που διαχειρίζεται επενδύσεις ομολόγων πολύ υψηλού ρίσκου (distressed), τοποθετεί τη "δίκαιη" μέση τιμή των Ελληνικών ομολόγων περίπου στα 40 σεντς στο ευρώ, χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι τρέχουσες τιμές των τίτλων αντανακλούν πιθανότητα εξόδου από το ευρώ στο 25% με βάση τα μοντέλα της Exotix και ο οικονομολόγος της εταιρίας Gabriel Sterne, που πρότεινε αγορές Ελληνικών τίτλων το 2012, πλέον, προτείνει πώληση των τίτλων. "Η άποψή μου βασίζεται κυρίως σε πολιτικά και κοινωνικά ρίσκα. Με όποιον και να μιλήσεις στην Ελλάδα, σου λέει ότι αισθάνεται σαν να αποτελεί μέρος κοινωνικού πειράματος", υπογράμμισε ο κ. Sterne.


Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Καμία αλλαγή στην εικόνα των μεγάλων διεθνών Αγορών, όπου συνεχίζουν να επικρατούν τα μικτά πρόσημα.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας μείωσε το βασικό επιτόκιο της ρουπίας κατά 25 μονάδες βάσης (από το 8% στο 7,75%), σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Επίσης μείωσε τον συντελεστή για τα δεσμευμένα αποθεματικά ρευστότητας που είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν οι Εμπορικές Τράπεζες στην Κεντρική, κατά 25 μονάδες βάσης στο 4%. Με την απόφαση αυτή, προβλέπεται να διοχετευθεί στο σύστημα πρόσθετη ρευστότητα 3,4 δισ. δολ.

Η Ευρωκρίση δεν έχει περάσει, καθώς οι Χώρες του Νότου δεν έχουν ακόμη ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά τους εκτιμά ο Χ.Β. Ζιν, αναφερόμενος στην έρευνα του Ινστιτούτου Ifο.
 
Πολλές Χώρες της Ευρώπης εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβές. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία θα πρέπει μακροπρόθεσμα να γίνουν κατά 30% φθηνότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης προκειμένου να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Ακόμη και η Γαλλία θα πρέπει να πέσει κατά 20%”, επισημαίνει ο Χανς-Βέρνερ Ζιν. “Αντίστοιχα, η Γερμανία θα πρέπει να γίνει κατά 20% ακριβότερη σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης”.

Πτώση 0,3% κατέγραψε το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα των Νοικοκυρών στην Ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, μετά την υποχώρηση 0,5% που είχε καταγράψει το προηγούμενο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, σε ξεχωριστή της ανακοίνωση, η Eurostat αναφέρει ότι πτώση εμφάνισε ο ρυθμός επενδύσεων τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ των 27 το γ’ τρίμηνο του 2012.

Συγκεκριμένα, το γ’ τρίμηνο του 2012, ο μικτός ρυθμός επενδύσεων, μη Χρηματοοικονομικών Επιχειρήσεων, διαμορφώθηκε στο 19,6% στην ΕΕ, έναντι του 19,9% το β’ τρίμηνο, ενώ στην Ευρωζώνη ο ρυθμός υποχώρησε στο 19,9% από 20,2%.

Η αβεβαιότητα για το Κυπριακό μνημόνιο ενδέχεται να οδηγήσει την Κυπριακή οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση το 2013, εκτιμά το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το Κέντρο περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση της Κυπριακής οικονομίας και εκτιμά ότι η φετινή συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη από το 3,5% που προβλέπουν οι Κυπριακές αρχές και οι πιστωτές της Κύπρου. Καλεί την Κυβέρνηση να στείλει τα ορθά μηνύματα για την ετοιμότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, και υιοθέτησης της φορολόγησης ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας αναβάθμισε την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη 2012, αν και προειδοποίησε ότι οι αδύναμες εξαγωγές ενδεχομένως να υπονομεύσουν την φετινή ανάκαμψη. Στην τριμηνιαία έκθεσή της, εκτιμά ότι το Ιρλανδικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε 0,7% το 2012 σε σχέση με 0,5% στην προηγούμενη εκτίμηση. Για το 2013 η πρόβλεψη υποβαθμίστηκε στο 1,3% από 1,7% εξαιτίας της ευμετάβλητης κατάστασης της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας.

Η Ιταλία άντλησε 8,5 δισ. ευρώ από εκδόσεις εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας με το επιτόκιο στο 0,731% που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο από τον Μάρτιο 2010.

H Βρετανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση “ΑΑΑ” καθώς η οικονομία της έχει επιδεινωθεί από τότε που τοποθετήθηκε σε αρνητικές προοπτικές πέρυσι, σημειώνει ο David Riley της Fitch στο CNBC.

Ο Riley ανέφερε ότι η Βρετανία κατάφερε να επωφεληθεί από την ευελιξία στην συναλλαγματική ισοτιμία διατηρώντας το δικό της νόμισμα, ενώ απευθύνει τα εύσημα στην “σχετικά αξιόπιστη” στρατηγική μείωσης χρέους. “Ωστόσο, έχοντας καταρτίσει ένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την ανάπτυξη, δεν είναι επαρκή (τα παραπάνω). Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να δούμε τις βάσεις μιας οικονομικής ανάκαμψης στη Βρετανία, διαφορετικά οι πιέσεις θα συσσωρευτούν εις βάρος την αξιολόγησής της”, προσθέτει.


Οι προβλέψεις της Citi για ΕΚΤ, Fed και BOJ

Μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, συνέχεια αγοράς ομολόγων από Fed και Κεντρική Τράπεζα Ιαπωνίας και νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, προβλέπει η Citi. Δεν προβλέπει αλλαγή κατεύθυνσης στη χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής για την υποστήριξη της διεθνούς οικονομίας πριν το 2015.Επίσης, περαιτέρω χαλάρωση μπορεί να υπάρχει για ορισμένα Κράτη – Μέλη της ΕΕ.

Προβλέπει δε, ότι η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, θα σταθεροποιηθεί σε επίπεδα 7 με 7,5% κατά την περίοδο 2014 - 2017, με βάση τη βελτίωση της παραγωγικότητας.

Η πορεία της διεθνούς ανάπτυξης για το 2013 προβλέπεται στο 2,6% με αναμενόμενη ενίσχυση μεταξύ 3,1% και 3,2% το 2014.“Η ΕΚΤ και τα Κράτη – πιστωτές, θα επιχειρήσουν να κρατήσουν τις Αγορές ήρεμες, αλλά πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ, πιθανώς το 2014 και αρκετές περιφερειακές Χώρες τελικά θα χρειαστούν αναδιαρθρώσεις δανείων από το 2015 και μετά” αναφέρει ο οίκος.
 
“Εκτιμούμε ότι, Βρετανία και Πορτογαλία θα υποβαθμιστούν τουλάχιστον κατά 1 βαθμίδα στα επόμενα δύο με τρία τρίμηνα. Για τα επόμενα χρόνια πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν υποβαθμίσεις για την Αμερική, την Ιαπωνία και άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη. Άλλα ρίσκα της διεθνούς οικονομίας αφορούν τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία, τη διαχείριση του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Βρετανίας και τις επιπτώσεις μιας επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής στις ΗΠΑ”.

Η Citi προβλέπει μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη το β' τρίμηνο του 2013, στο 0,50% και στο 0,25% το γ' τρίμηνο του ιδίου έτους, ενώ εκτιμά ότι η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κυμανθεί μεταξύ 1,35 και 1,31 μέχρι το β' τρίμηνο του 2014.

Από την άλλη, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ενώ οι πολιτικές δράσεις έχουν μειώσει τους κινδύνους, το outlook για τα κέρδη των Τραπεζών συνεχίζει να επιβαρύνεται από το αδύναμο οικονομικό υπόβαθρο, την απομόχλευση, τα χαμηλά ή αρνητικά επιτόκια και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η Morgan Stanley, προβλέπει EPS για τις Τράπεζες της Ευρωζώνης 11% χαμηλότερα από το μέσο όρο των αναλυτών. Στα “top picks”, περιλαμβάνει κάποιες “φθηνές” Τράπεζες με ισχυρή δυναμική κερδών, οι οποίες θα καταβάλουν ικανοποιητικά μερίσματα. Συγκεκριμένα, επιλέγει τις BNP Paribas, Aberdeen, KBC, Credit Suisse και Sberbank.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης τιμών κατοικιών S&P/CaseShiller υποχώρησε τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ λόγω κυρίως εποχικών παραγόντων. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν 0,1%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης, που καλύπτει τις τιμές των κατοικιών 20 μεγαλουπόλεων των Ηνωμένων Πολιτειών, θα αυξηθεί 0,7%. Τον Οκτώβριο οι τιμές είχαν μειωθεί 0,2%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών έχουν ενισχυθεί 5,5% με την μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2006.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2011 διολίσθησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ. Ο δείκτης που καταρτίζει το Ινστιτούτο Conference Board υποχώρησε στο 58,6 τον Ιανουάριο σε σχέση με 66,7 τον Δεκέμβριο.

Οι αναλυτές περίμεναν πολύ μικρότερη πτώση και συγκεκριμένα ότι ο δείκτης θα κλείσει στο 64,3. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου απέδωσαν την πτώση, σε πολύ μεγάλο βαθμό, στην αύξηση του φόρου μισθοδοσίας, που μείωσε τα έσοδα των μισθωτών και "χάλασε" την καταναλωτική ψυχολογία.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Έναυσμα για περαιτέρω άνοδο θα πρέπει να αναζητήσουν οι αγοραστικές δυνάμεις στο Χ.Α., καθώς φαίνεται ότι η εκρηκτική ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων εξασθενεί, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Καυκά.

Γεγονός είναι, άλλωστε, ότι το αναλαμβανόμενο ρίσκο σε σχέση με την απόδοση για πλειάδα μετοχικών τίτλων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, για το έτος 2013, δεν είναι το ίδιο με αυτό που ίσχυε προ δύο μηνών.

Ειδικότερα, αν συγκρίνουμε αρκετές εγχώριες μετοχές με ομοειδείς τίτλους του εξωτερικού, θα παρατηρήσουμε ότι το προφίλ ρίσκου / απόδοσης, σε πολλές περιπτώσεις, αποκαλύπτει εξίσου συμφέρουσες τοποθετήσεις σε ξένες μετοχές.

Για παράδειγμα, σε όρους EV/EBITDA ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται στο 4,2 όσο περίπου όσο και η μητρική Deutsche Telekom (4,5), ενώ αντίστοιχα η France Telecom διαπραγματεύεται στο 4,30 με εκτιμώμενο P/E στο 7,5 για το 2013, ενώ το εκτιμώμενο P/E 2013 για τον ΟΤΕ είναι περίπου στο 10,2. Αναπόφευκτα, η σύγκριση είναι υπαρκτή για τους διεθνείς επενδυτές και θα πρέπει να προβληματίσει και τους εγχώριους παίκτες.

Σκοπός της παρατήρησης, φυσικά, δεν είναι να προτιμήσουμε ξένες μετοχές-άλλωστε υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που θα πρέπει να βρεθούν στο ‘’επενδυτοσκόπιο’’-αλλά να σημειώσουμε ότι, προς το παρόν, οποιεσδήποτε τοποθετήσεις εγκυμονούν βραχυπρόθεσμο εγκλωβισμό, ειδικότερα, αν συνυπολογίσουμε ότι η συσχέτιση με τους διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, συνεκτιμώντας τους επιπλέον κινδύνους της Χώρας, αλλά και την εκκρεμότητα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, θεωρούμε σχεδόν ‘’απαγορευτικό’’ να προβούμε σε αγορές στην παρούσα φάση, τονίζει με έμφαση ο αναλυτής της Merit ΑΧΕΠΕΥ.


Στουρνάρας: Τα χειρότερα βρίσκονται πίσω

Επιστρέφοντας εντός των τειχών, πεπεισμένος ότι τα χειρότερα βρίσκονται πίσω για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC. "Υπάρχει σίγουρα μια αχτίδα ελπίδας και φως στο τέλος του τούνελ", ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πάρα πολύ μικρή. "Στο τέλος του 2013 θα έχουμε ανάκαμψη", πρόσθεσε. Ακόμη, εμφανίστηκε σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη το 2014, ακόμα και αν η οικονομία παρουσιάσει ύφεση 4,5% φέτος.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας μείωσης χρέους, δήλωσε ότι θα καλοσώριζε μια τέτοια εξέλιξη, αλλά "υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί αυτό. Θα πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να ελαχιστοποιεί τη ζημιά για τις άλλες πλευρές".

Στο ταμπλώ του Χ.Α. και πιο ειδικά στο ταμπλώ του 25αρη, όπου αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Jumbo, μόλις τέσσερις οι τίτλοι με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο (+2,19%), Εθνική (+2,59%), Coca-Cola (+0,5%), Eurobank (+0,64%).

Στην πλευρά των “κόκκινων” με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι Μυτιληναίος, Τιτάν και MIG, του 3% οι ΟΛΠ και Ελλάκτωρ και ίσες ή μεγαλύτερες του 2% οι ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Motor Oil.


Τι βλέπει η Citigroup για Motor Oil και ΕΛΠΕ

Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές και στην ειδησεογραφία της ημέρας, τις προβλέψεις για τα μεγέθη δ΄ τριμήνου των πετρελαϊκών εταιρειών παραθέτει η Citigroup σε έκθεση “European Refiners”.

Σε ό,τι αφορά την Motor Oil εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 32 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 79 εκατ. Διατηρεί την τιμή -στόχο των9,3 ευρώ και τη σύσταση "Buy". Η Citigroup εκτιμά ότι σε τριμηνιαία βάση τα κέρδη της εισηγμένης θα είναι χαμηλότερα λόγω των περιθωρίων σε διύλιση και εμπορία.
 
Για τα Ελ. Πετρέλαια ο διεθνής οίκος βλέπει (προσαρμοσμένα) καθαρά κέρδη στα 35 εκατ., προσαρμοσμένα EBITDA 101 εκατ., ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 5,8 ευρώ. Η Citigroup επισημαίνει ότι οι βελτιωμένες επιδόσεις στη διύλιση λόγω του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου στην Ελευσίνα αντισταθμίζονται εν μέρει από τη μείωση των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης εξαιτίας του νέου φορολογικού καθεστώτος.

Στην έκθεση διατυπώνει ακόμη την εκτίμηση πως οι δυο Ευρωπαϊκές εταιρείες που θα ωφεληθούν περισσότερο από τα περιθώρια διύλισης το 2013 είναι οι Motor Oil και η Neste.

Μένοντας στα Διυλιστήρια, εγκρίθηκαν από την γενική συνέλευση των Ελ. Πετρελαίων οι αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας, που αφορούν στη συμμόρφωση με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου υποχρεωτικού ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου. Οι αλλαγές αφορούσαν στα άρθρα 8, 9, 14 και 20.

Στο ποσό των 1.271,2 εκατομμυρίων ευρώ ανέρχονταν έως τις 30.11.2012 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πελατών της ΔΕΗ, σύμφωνα με έγγραφο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης Αρθούρου Ζερβού, που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Η ΟΠΑΠ γνωστοποίησε, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης την οποία έλαβε από την εταιρεία “The Baupost Group, L.L.C.” στις 29.01.2013, ότι η εν λόγω εταιρεία προέβη στην αγορά μετοχών της ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει να ανέλθει σε 16.554.553 μετοχές ή ποσοστό 5,19% επί του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΠΑΠ Α.Ε.. Η ημερομηνία συναλλαγής κατά την οποία το ποσοστό της ως άνω Εταιρείας ανήλθε του ορίου 5% είναι η 24.01.2013.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι, τεχνικά, η συμπεριφορά της μέχρι πρότινος “ταγού”, για την Αγορά, μετοχής, αρχίζει και δημιουργεί σημαντικές τεχνικές ανησυχίες, τουλάχιστον όσο διατηρείται χαμηλότερα από την ζώνη στήριξης 7,00 – 6,56 ευρώ.

Οπωσδήποτε οι μεγάλες ρευστοποιήσεις χαμηλότερα του ορίου των 6,78 ευρώ είναι πολύ πιθανό να επιφέρουν δυσκολίες στις όποιες προσπάθειες επανάκτησης της περιοχής των 6,9 με 7 ευρώ, καθώς τα διανεμηθέντα κομμάτια θα δώσουν δέλεαρ βραχυχρόνιων κερδών σε αρκετούς γρήγορους επενδυτές και σε μία τέτοια περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί η προσέγγιση της επόμενης στήριξης στα 5,60 ευρώ (ακραίο σενάριο).

Χαμηλότερα του 25αρη, χωρίς να “δει” θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Καθοδικό “alert” θα λάβουμε με τη διάσπαση των 2,40 ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας, η μεταβίβαση του περίπου 75% της Eurodrip στα 1,53 ευρώ ανά μετοχή. Υπενθυμίζεται πως η Global Finance, που αποτελεί το βασικό μέτοχο της Eurodrip, είχε συμφωνήσει με την Paine & Partners για την μεταβίβαση του 67,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.

Σταθερά πλαγιοκαθοδική, με ελάχιστες συναλλαγές, η πορεία της μετοχής της Forthnet. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, δεν τελεσφόρησαν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό μια ενδεχόμενη επιχειρηματική συμφωνία.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΕΓΕΚ, καθώς τα μηνύματα αναφέρουν ότι στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια πώλησης της ΑΕΓΕΚ από τις πιστώτριες Τράπεζες, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από την Ελλάκτωρ, τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ και έναν ιδιώτη και οι πληροφορίες αναφέρουν πως επικρατέστερη είναι η πρώτη. Στελέχη της ΑΕΓΕΚ υποστηρίζουν πως “ο πραγματικός δανεισμός της ΑΕΓΕΚ

Κατασκευαστική είναι περί τα 60 εκατ. ευρώ καθώς ο υπόλοιπος συνδέεται με απαιτήσεις της τεχνικής εταιρείας από το δημόσιο”.

Κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο και επαναπροσέγγιση των υψηλών 40 μηνών για την ΕΒΖ με σημαντική αύξηση των συναλλαγών, καθώς συνεχίζονται τα “πονταρίσματα” από όσους περιμένουν να ανακοινωθούν τα καθυστερημένα νέα από το μέτωπο της αποκρατικοποίησης.
Από εκεί και πέρα, δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μάλλον κακής εικόνας με 50 ανοδικές μετοχές έναντι 130 πτωτικών, ενώ για 20 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 9%.


----ΧΠΑ

Συνεδρίαση και νέας υποχώρησης, που συνδυάστηκε με σχετική αύξηση των συναλλαγών. Τα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αυξήθηκαν στα 35.321 συμβόλαια.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.345, τιμή εκκαθάρισης 339,5) κινήθηκαν μεταξύ 335,5 και 345,5 μονάδων, ακολουθώντας τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη και διατηρώντας το premium στο 0,35%.

Να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές παρουσίασαν αυξητική τάση μετά τις 16.00.Μικρός ο δανεισμός τίτλων (9.500 Βιοχάλκο, 20.000 ΟΠΑΠ, 20.000 CPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8.017), Alpha Bank (10.562), Πειραιώς (2.323), Κύπρου (471), ΟΠΑΠ (2.005), ΟΤΕ (2.114), MIG (2.593), Eurobank (280), Μυτιληναίο (929), Ελλάκτωρα (271), ΔΕΗ (2.870), ΓΕΚ (602), Intralot (597), ΕΧΑΕ (545), Σιδενόρ (144), Τέρνα Ενεργειακή (114), Βιοχάλκο (198), Ελ. Πετρέλαια (211), Μέτκα (115).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE large cap σκαρφάλωσε στο 44%, ενώ η συναλλακτική δραστηριότητα έμεινε χαμηλά, στα 647 δικαιώματα (429 calls και μόλις 218 puts).

Δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (6.472.506 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v