Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Πονηρή" περιοχή οι 340-350 μονάδες για FT 25

Το ΧΑ μπορεί ψηλότερα, μένει να φανεί εάν... θέλει κιόλας, σε μία τόσο ρευστή φάση της αγοράς. Κλειδί οι πολιτικές εξελίξεις, η κινητικότητα στις τράπεζες και τεχνικά η «πονηρή» περιοχή των 340-350 μονάδων για τον Large Cap.

Η... μαρκέτα βρίσκει τον δρόμο της, σημειώναμε στις 26-27/1 μετά και τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Με το Χ.Α. να επιμένει προεξοφλητικά, τους βασικούς δείκτες σε διαδικασία επαναφοράς προς τα τελευταία υψηλά και... με τον νέο κύκλο πέντε συνεδριάσεων να χαρακτηρίζεται από τη συνέχιση της σύγκρουσης κυβέρνησης - εργαζομένων, το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ντόχα και τα νεότερα στις τράπεζες.

Εκκίνηση από τις 1.010-1.015 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, από τις 340-345 για τον Ftse Large Cap, με τις τράπεζες σε κρίσιμα τεχνικά σημεία και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση κοντά σε ισχυρή αντίσταση.

Στο... μέτωπο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - εργαζομένων ο Αντ. Σαμαράς συνεχίζει με «δημοσκοπικό αέρα» και την κοινωνία καθημαγμένη, στα όριά της. Για το περίφημο ταξίδι στο Κατάρ -με τη συνοδεία πολυμελούς αντιπροσωπείας-κρατάμε τόσο μικρό καλάθι όσο και επί ημερών Γ. Παπανδρέου - Χ. Παμπούκη.

Και αυτό γιατί, παρά τα λόγια, τις ευσεβείς προθέσεις, τον «φιλελληνισμό» του Εμίρη (και άλλα σχετικά), οι εταιρείες του πανίσχυρου άνδρα (εκπροσώπου των αμερικανικών και των ισραηλινών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή) επενδύουν ήδη από την Τουρκία με βάση την Κωνσταντινούπολη. Γι' αυτό το καλάθι μας είναι πολύ μικρό, πιο μικρό και από αυτό που είχε η... Κοκκινοσκουφίτσα στο παραμύθι με τον κακό λύκο. Μακάρι να διαψευστούμε, αλλά...

Στις τράπεζες η κατάσταση εξελίσσεται μάλλον όπως την ανέμενε η αγορά. Επαναληπτικές γενικές συνελεύσεις την Πέμπτη το πρωί (στις 10.00) για Πειραιώς και Alpha Bank.

Κύριο θέμα τα δύο ΜΟΔ έως 2 δισ. ευρώ και μία καλή ευκαιρία να βεβαιωθούμε εάν όντως για την Alpha Bank θα πρέπει να μετράμε αντίστροφα τις απαιτούμενες 50 συνεδριάσεις (για τον καθορισμό της μέσης τιμής, που θα συνεκτιμηθεί στην τιμή της ΑΜΚ). Θα αποσαφηνιστούν οι προθέσεις τουλάχιστον αυτού του ομίλου, εάν δηλαδή θα πρέπει ως γνώμονα να έχουμε τον κανόνα του 50% της μέσης τιμής ή κάποιον άλλον υπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε αρκετά κοντά, το παιχνίδι, οι όροι του και οι προϋποθέσεις του, κάπως ξεκαθαρίζουν.

Όσον αφορά το θέμα της ενδεχόμενης παράτασης της περιόδου των αυξήσεων μετά την 30ή/4, πηγή της ΤτΕ σημείωνε πως τη σχετική αρμοδιότητα την έχουν οι δανειστές. Και αυτή όμως η εκκρεμότητα θα λυθεί σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Από τη μη τραπεζική 3άδα, εύλογες οι ανησυχίες που σημείωνε ο Γ. Παπανικολάου κάνοντας λόγο για... ιδιωτικοποίηση στην ομίχλη, ενώ καλά ενημερωμένη πηγή μας επιμένει πως «όλος ο καυγάς γίνεται κυρίως για το τίμημα, πώς δηλαδή θα πετύχουν (οι ενδιαφερόμενοι;) να χαμηλώσει κατά πολύ ο πήχης που έχει τεθεί από το ΤΑΙΠΕΔ».

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση του ΟΠΑΠ και τις... φαιδρότητες με τη μετοχή του Οργανισμού έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση και στα... περίεργα του Σεπτεμβρίου αλλά και στα τελευταία. Προφανώς, ό,τι λέμε (βεβαίως και κάποιοι λιγοστοί συνάδελφοι και ΜΜΕ) σε ώτα μη ακουόντων.

Εν πάση περιπτώσει, παραμένει η εστίασή μας στον... 25άρη, κι εξακολουθούμε να θεωρούμε τη ζώνη τιμών των 340-350 μονάδων αρκετά «πονηρή». Παρακολουθώντας επίσης τη διακύμανση του Τραπεζικού Δείκτη με δύο ισχυρά σημεία αναφοράς, σύμφωνα με την eZMarket. Χαμηλό όριο στις 183 μονάδες και υψηλό στις 210, με επιβεβλημένη την ανάλογη τακτική μας στην περίπτωση υποχώρησης ή ανοδικής διάσπασης. Δείκτης σηματωρός ο Ft Mid, με τεχνικά σημεία αναφοράς τις 1.170 και τις 1.315 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v