Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους:Στο επίκεντρο "αστάθμητοι" παράγοντες

Δεν ανησυχεί -προσώρας- η χθεσινή βίαιη διόρθωση του Χ.Α. "Joker" οι εξελίξεις σε ΟΠΑΠ/ιδιωτικοποιήσεις αλλά και η σύγκρουση κυβέρνησης-ΜΜΜ. Σημείο αναφοράς παραμένουν οι 318 μονάδες για τον FTSE Large Cap.

Ακραία καιρικά φαινόμενα στο Χ.Α. περιέγραφε στο χθεσινό σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Σε επίταξη, ΟΠΑΠ και... τούβλα τα απέδιδε ο Γιώργος Σαββάκης, επιχειρώντας να προσεγγίσει τις αφορμές του μίνι... κραχ, που προσγείωσε τον Γενικό Δείκτη στις 987,45 μονάδες (-3,14%) και κατά 3,74% χαμηλότερα τον FTSE Large Cap στις 332,23 μονάδες.

Από τεχνική πλευρά, δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά, ούτε από τυπική, και πολλοί διευκολύνονται από τη χθεσινή άτσαλη διόρθωση όπως βολεύονται από τη βραχυμεσοπρόθεσμα ανοδική φορά βασικών δεικτών και μετοχών-σηματωρών.

Ωστόσο, στο παιχνίδι έχουν κάνει την εμφάνισή τους δύο joker, οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ και η μετωπική κυβέρνησης-ΜΜΜ.

Σε σχετική θεματογραφία του euro2day.gr αναλύονται εκτενώς και οι δύο... joker, το απρόβλεπτο της εμφάνισής τους και το εξίσου απρόβλεπτο της εξέλιξής τους. Ή μήπως όχι; Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, και είναι προσωπική και μόνον γνώμη, πως η συγκυρία της εξέλιξης στον ΟΠΑΠ σχετίζεται προφανώς με τον παρασκηνιακό «πόλεμο» ξένων-εγχώριων μεγαλοσυμφερόντων, κυρίως όμως με το τίμημα στο οποίο θα πουληθεί ο Οργανισμός. Θυμηθείτε το...

Ταυτόχρονα, θεωρώ αδιανόητο να συμβαίνουν πλέον... καθ' έξιν αυτές οι «περίεργες» βυθίσεις στη μετοχή του Οργανισμού και να συνεχίζεται ο... ύπνος του δικαίου.

Τίποτε περισσότερο, προσώρας, μόνον, όπως σημειώναμε και εχθές αλλά και φίλοι της στήλης επισήμαιναν στον Εκηβόλο, αρκεί μία ματιά στο διάγραμμα της μετοχής από τον Σεπτέμβριο για να μας διαλυθεί και η τελευταία αμφιβολία.

Ο δεύτερος... joker σχετίζεται με τις πολιτικές εξελίξεις, τη σύγκρουση με τις «συγκοινωνίες». Προφανώς, ο Αντ. Σαμαράς θα έχει επεξεργαστεί 2-3 εναλλακτικά σχέδια διαφυγής, αλλά σε περιόδους ρευστότητας και κοινωνικού βρασμού ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του... αστάθμητου.

Δεδομένων αυτών, η χθεσινή διόρθωση θα πρέπει να θεωρείται κατ' αρχάς βολική, σε μεγάλο βαθμό εντός τεχνικών περιθωρίων, υπό προϋποθέσεις ελέγξιμη και, εάν δεν απειληθούν οι 318 μονάδες για τον... 25άρη, ελκυστική για τη συνέχεια. Εάν μετρήσουμε τις χθεσινές καθαρές συναλλαγές, εξαιρώντας τον ΟΠΑΠ, δεν διαπιστώνεται σημαντική μεταβολή τζίρου και κομματιών.

Μάλιστα, για μια τόσο νευρική και ευμετάβλητη συνεδρίαση, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες-πωλητές, η τεχνική εικόνα των περισσότερων μετοχών-σηματωρών ήταν εξηγήσιμη. Εκτός της Alpha Bank, του ΟΠΑΠ, αλλά για άλλους λόγους, και ακόμη 1-2 χαρτιών που είχαν καλύτερη τεχνικότητα.

Βέβαια, σε αυτήν τη συγκυρία της... επιστράτευσης και της επενδυτικής συστράτευσης που επιχειρεί προσωπικά ο Αντ. Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο, η ενέργεια της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Κυρίως για λόγους σημειολογικούς και... τυπικούς, που θα παραθέσουμε αργότερα στον Εκηβόλο.

Μέχρι νεωτέρας, το εύρος των 340-350 εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται (και αντιμετωπίζεται) «πονηρό», που χρήζει ιδιαίτερης εστίασης και προσοχής. Οι 318 μονάδες μέχρι τώρα ισχυρό σημείο αναφοράς, ενώ από τις μετοχές-σηματωρούς ας δούμε στην αρχή της συνεδρίασης τις ΕΤΕ - Alpha Bank αλλά και την απόκλιση των ΟΤΕ - ΔΕΗ από τον ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v