ΧΑ: Με το... καλημέρα πάνω από τις 1.000 μονάδες

Υψηλότερα «βλέπει» το Χ.Α. με οδηγό τις Εθνική και Alpha Bank. Υπεραπόδοση για την πλειονότητα των μετοχών των FTSE LC και FT Mid. Ισχυροποιείται η διαδικασία επαναφοράς προς τις 350-360 μονάδες για τον... 25άρη.

Με τον... αέρα της χθεσινής επιτυχούς προσπάθειας, το Χ.Α. δοκιμάζει λίγο υψηλότερες περιοχές. Μεθοδικά, προσεκτικά και προ πάντων χωρίς τραβήγματα και ακρότητες, κάτι που τουλάχιστον στα πρώτα 30-40 λεπτά επιτρέπει σε όποιον θέλει να κινηθεί ανάλογα.

Είτε κατοχυρώνοντας ένα μικρό μέρος των διψήφιων υπεραξιών του προς τις τοπικές κορυφές των 1.008,83 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 341,58 για τον FTSE Large Cap. Με τον τραπεζικό δείκτη να κερδίζει και άλλους πόντους, πάνω από τις 200 μονάδες και πάλι.

Είτε επανατοποθετώντας λίγα από τα βραχυπρόθεσμα κερδισμένα της τελευταίας ανόδου, από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ -λίγο μετά τις 11.05-, αρκετή γι' αυτά τα επίπεδα αποτίμησης και ενδεικτική της τακτικής που ακολουθούν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι.

Το 1 προς 2 λειτουργεί μέχρι τώρα ικανοποιητικά, με ένα μέρος αγορών και δύο πωλήσεων, που, εάν επιβεβαιωθεί η δυναμική του... 25άρη προς τις 350-360 μονάδες, μπορεί να γίνει και 2 προς 2 για τους πιο ριψοκίνδυνους.

Συνεχίζουν η Alpha Bank και η Εθνική, αναφερόμαστε δε πρώτα στην Alpha Bank καθώς προηγείται η δική της επαναληπτική γενική συνέλευση, κι οι καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως η συμμετοχή του ελάχιστου 10% στην ΑΜΚ είναι εξασφαλισμένη και με το παραπάνω.

Η μετοχή της ΕΤΕ αντέδρασε έως το 1,19 ευρώ, με αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και για τον άλλο τραπεζικό τίτλο.

Συνεχίζουν -προφανώς στο πλαίσιο της προεξόφλησης- ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού να γράφει ακόμη ένα διαδοχικό υψηλό στα 6,45 μετά το τελευταίο των 6,28 ευρώ.

Ειδική περίπτωση η μετοχή του Οργανισμού, που αφού σορταρίστηκε προ καιρού -από αυτά περίπου τα επίπεδα τιμών- υποχώρησε σε ιστορικά ελάχιστα, από όπου και μαζεύτηκε από πολύ ισχυρά χέρια. Το αν σε όλο αυτό το παιχνίδι έβαλε το χεράκι της λίγο και η Deutsche Bank θα έπρεπε πρωτίστως να έχει απασχολήσει από τότε τις αρχές.

Επανερχόμεθα με τον ΟΠΑΠ, καθώς η μετοχή αντέδρασε νωρίτερα έως τα 7,15 ευρώ, και η κίνηση αποκτά περισσότερο ενδιαφέρον. Κι αυτό γιατί τα υψηλά της μετοχής στα 7,90 ευρώ σημειώθηκαν στις 31/1/2012, με... ανάλογες διαδικασίες απαξίωσης να χαρακτηρίζουν και την περίπτωσή του.

Έως τα 7,93 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, και το fund του St. Butt δικαιώνεται 1.000%. Προσωπικά, επιμένω να μην πείθομαι πως η θέση του διορατικού διαχειριστή περιορίζεται σε καθαρά και μόνο επενδυτικές επιλογές. Θα δείξει εάν και εφόσον εμφανιστεί -όπως εκτιμούμε- τελικός ή τελικοί πελάτες.

Εκτίμηση που διατηρούμε και για τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Ικανοποιητική η συμπεριφορά μετοχών-σηματωρών και από τον FTSE Large Cap και τον FT Mid, με καλό συγχρονισμό πωλητών-αγοραστών.

Η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης τάσης επαναφοράς προς τις 350-360 μονάδες ενίσχυσε τους αγοραστές, μετά τις 11.15-11.20, ανεβάζοντας τον πήχη σταδιακά από ΕΤΕ - Alpha Bank μέχρι ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο αλλά και Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Φουρλή κ.ά.

Ανάλογες τάσεις και διάθεση και στις χαμηλότερες κατηγορίες, με τους βασικούς δείκτες να ενισχύονται πάνω από 1,20%-1,40% και ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τις 11.25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v