Ανοδική προσπάθεια στο Χρηματιστήριο

Περιορίζονται οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο και ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να κινηθεί άνω των 980 μονάδων. ΔΕΗ, ΟΠΑΠ συνεχίζουν την άνοδο με υψηλό τζίρο. Αγορές εκδηλώθηκαν στις τράπεζες στα χαμηλά ημέρας.

Πάνω από τις 980 μονάδες επανέρχεται ο Γενικός Δείκτης (0,64%) και κατά 0,41% αντιδρά ο FTSE Large Cap, που προσεγγίζει και πάλι τις 330 μονάδες.

Η αγορά εξισορρόπησε σταδιακά μετά τις 14:10 καθώς μαζεύτηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για ETE - Eurobank και Alpha Bank, Πειραιώς, ενώ ενισχύθηκε η ανοδική κίνηση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ.

Η μετοχή της ΔΕΗ με συναλλαγές που ξεπερνούν τα 6,2 εκατ. ευρώ καταγράφει άλλο ένα υψηλό στα 7,81 ευρώ κι ενισχύεται κατά 30,9% από την αρχή του έτους.
Έως τα 6,77 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή του ΟΠΑΠ, που με επίσης αυξημένο τζίρο (πάνω από 6,6 εκατ. ευρώ) ενισχύεται κατά 3,38%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 57,5 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο φόβος των ελάχιστων του περασμένου Ιουνίου για τη μετοχή της Εθνικής, 0,898 ευρώ στις αρχές Ιουνίου (δείτε περισσότερα στο προηγούμενο χρηματιστηριακό σχόλιό μας) επέτεινε τις πωλήσεις θέσεων και άλλων διαχειριστών, εγκλωβισμένων ιδιωτών που σπεύδουν να ξεφορτωθούν μετοχές του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό πως στις 12.45 είχαν αλλάξει χέρια συνολικά περισσότερα από 10 εκατ. μετοχές (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) σε τιμές έως 8,3% χαμηλότερα για Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Η αρχική κίνηση της ΕΤΕ προς τα χαμηλά Ιουλίου (μένει να φανεί εάν και πώς θα ακολουθήσουν τα χαμηλότερα του Ιουνίου) σύρει τον κλαδικό δείκτη σε διαδοχικά χαμηλά 5-6 μηνών, με τον δείκτη αρχικά να μην αντιδρά ούτε στις 200, ούτε στις 195 μονάδες. Έσχατο σημείο αναφοράς οι 180 μονάδες για τον Δείκτη των Τραπεζών. 

Η μετοχή της Εθνικής έφτασε να χάνει μέχρι 8,90%, αγγίζοντας το 1,10 ευρώ. Σημαντική περιοχή, στην οποία είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο σχόλιό μας. Ανάλογες οι κινήσεις και σε Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Επιμένουμε στον κλάδο, στη διόρθωσή του, καθώς εύλογα λειτουργεί σαν τροχοπέδη συνολικότερα της αγοράς. Επίσης, φυσιολογική και αναμενόμενη η προληπτικού χαρακτήρα κίνηση βραχυπρόθεσμων παικτών να κατοχυρώσουν μέρος των θέσεών τους σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ όπως και σε άλλα χαρτιά που έχουν «τρέξει» από την αρχή του έτους.

Σημειώνουμε πως τη στιγμή που η μετοχή της Εθνικής μετρά απώλειες 14,73% (στις 14 συνεδριάσεις του 2013) του ΟΤΕ έχει ενισχυθεί σχεδόν 21% την ίδια περίοδο. Στο ίδιο διάστημα η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται 23,52% και 30,39% της ΔΕΗ.

Θεαματικότατη διαφορά - απόκλιση, που εκτός των άλλων επιβεβαιώνει τη μεταφορά επενδυτικού ενδιαφέροντος και ρευστότητας προς τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Όμως, το ερώτημά μας τις τελευταίες ημέρες παραμένει το ίδιο, δηλαδή εάν και για πόσο θα μπορούσε να λειτουργεί εξισορροπητικά η μη τραπεζική ομάδα όταν ο πάλαι ποτέ δεικτοβαρής χρηματοοικονομικός κλάδος «απειλείται» με επιστροφή στα χαμηλά του.

Περισσότερο σημειολογικά, υποστήριζε έμπειρος παράγοντας του χώρου, εάν η μετοχή της Εθνικής δεν κρατήσει ούτε το 1,10 ευρώ, με χαμηλό ημέρας το 1,09 ευρώ όπου ενεργοποιήθηκαν ορισμένες εντολές αγοράς. Ο ίδιος υποστήριζε ότι το Χ.Α. δίνει λιγότερη σημασία στη σημερινή σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις (στις 14.00 υπό τον Αντ. Σαμαρά) απ’ ό,τι στο... αβέβαιο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

Τουλάχιστον για όσο δεν γίνονται γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, τα όποια κίνητρα και το δέλεαρ υπέρ των υφιστάμενων-παλαιών μετόχων.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς, η Βιοχάλκο έδωσε νωρίτερα... σήμα λίγο χαμηλότερα των 5 ευρώ. Ανάλογες ενδείξεις για Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια και Ιντραλότ, μετοχές στις οποίες αναφερθήκαμε (διαγραμματικά) στο σημερινό Εκηβόλο.

Παράλληλα, οι πωλήσεις στα τοπικά υψηλά μετοχών όπως Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, ΟΛΠ αλλά και ΓΕΚ Τέρνα, Πλαστικά Θράκης παραπέμπουν στην απόλυτα φυσιολογική διάθεση κάποιων βραχυπρόθεσμων παικτών να διασφαλίσουν μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους. Και ενδεχομένως να περιμένουν τις ίδιες ή άλλες μετοχές λίγο χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v