Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με το βλέμμα στο Eurogroup

Το Χ.Α. αποτιμά το πράσινο φως του Eurogroup για τη δόση των 9,2 δισ. ευρώ, τη νέα εποχή των επιτρόπων στις τράπεζες αλλά και την «γκρίνια» του ΔΝΤ. Σημεία αναφοράς οι 318 και οι 330 για τον FTSE Large Cap.

Με το... πράσινο φως του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ ξεκινά ο τέταρτος εβδομαδιαίος γύρος για το 2013.

Με το Χ.Α. να παρακολουθεί από πολύ κοντά όλες τις εξελίξεις, να προσμετρά τις παραμέτρους, να συνεκτιμά τα επερχόμενα και να προεξοφλεί. Σε ικανοποιητικά επίπεδα αποτίμησης, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 973,95 μονάδων και τον Ftse Large Cap όλο και κοντύτερα στις κρίσιμες 330 μονάδες.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό επιμένει ανοδικά και η συνεχιζόμενη πίεση στις τράπεζες υπερκαλύπτεται από την υπεραπόδοση άλλων κλάδων και ισχυρών μετοχών.

Προσεκτικά τα βήματα, ενώ η αγορά κλείνει και το μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κι οι τελευταίες εξελίξεις μάλλον αρέσουν στους παίκτες. Συμφωνία εργαζομένων - διοίκησης - δανειστών, νέος επικεφαλής στο «νέο Τ.Τ.», ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Στα υπόψη η μειοψηφούσα πλευρά μικρομετόχων, που κινείται και νομικά κατά της διαφαινόμενης ολοκληρωτικής απαξίωσης της θέσης των 72.000 περίπου μετόχων. Μικρών και μεγαλύτερων, στους οποίους, σημειωτέον, περιλαμβάνονται η Εθνική κι η Eurobank που είχαν... επενδύσει περίπου 140 και 131 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για να αποκτήσουν το 6,01% η κάθε μία (όπως εμφανίζεται στα στοιχεία του www.ase.gr στις 14/1).

Το ενδιαφέρον είναι πως ο κλαδικός δείκτης, παρά τις νέες σημαντικές πιέσεις, διατηρείται πάνω από τις 200 μονάδες. Εύθραυστα μεν, αλλά στις 205,67 με σημαντικές απώλειες για Εθνική (στο 1,20 ευρώ) και Alpha Bank στο 1,22 ευρώ. Πού θα κριθεί το στοίχημα στη... Σοφοκλέους σημειωνόταν σε σχετικό θέμα του euro2day στην αναφορά μας το Σαββατοκύριακο.

Στις τράπεζες, στον «ντορβά» και στους ιδιώτες εστίαζε ο Γιώργος Παπανικολάου, θίγοντας ένα καίριο ζήτημα, που θα καθορίσει αρκετά -πολλά- στις επικείμενες ΑΜΚ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Μέσα στην εβδομάδα εγκαθίστανται και τυπικά οι πρώτες ομάδες ελεγκτών στην Εθνική (από την Grant Thornton), στην Πειραιώς (από την KPMG) και στην Alpha Bank από τη Mazars. Νέα σελίδα για τον κλάδο, καθ' οδόν προς την ανακεφαλαιοποίηση και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα ενεργούν άλλες δυνάμεις, με στήριξη ισχυρών χεριών από την ελληνική αγορά και συγκεκριμένα ξένα σπίτια. Η παρουσία και η αποτελεσματικότητά τους καταγράφονται ξεκάθαρα στο ταμπλό, είτε στην ανοδική φορά λ.χ. των ΟΤΕ, ΔΕΗ, είτε στο «μάζεμα» από τα χαμηλά στον ΟΠΑΠ. Αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς σε διάφορους κλάδους, τομείς και δραστηριότητες. Από τον Τιτάνα, τη Βιοχάλκο, τον Μυτιληναίο μέχρι τον Φουρλή, την ΕΧΑΕ, τον Σαράντη.

Σε τουλάχιστον 25-30 μετοχές (από τη μεγαλύτερη, μέχρι τη μεσαία-μικρότερη κατηγορία) δραστηριοποιούνται αρκετά σχήματα με υψηλή απόδοση μέχρι τώρα. Είναι ενδεικτικό πως ο Ftse Mid έχει υπερβεί κατά 23 μονάδες την κρίσιμη περιοχή των 1.220, που θεωρείται από διορατικούς αναλυτές σημείο αναφοράς και ενδεχομένως νέα στήριξη.

Στις 2-3 τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήμασταν επιφυλακτικοί για το κατά πόσον ο ΟΤΕ αρκούσε για να διατηρηθεί η τάση στη «μεγάλη κεφαλαιοποίηση» . Εν τέλει το «σύστημα» φαίνεται πως λειτουργεί.

Με αφορμή ίσως και το triple witching της περασμένης Παρασκευής, συγκεκριμένες μετοχές-σηματωροί διατήρησαν το momentum τους δίνοντας περισσότερες βοήθειες σε ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με την eZMarket, το ενδεχόμενο υπέρβασης των 330 μονάδων (για τον 25άρη) παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς θα προσέδιδε περισσότερη δυναμική βραχυπρόθεσμα. Έχοντας κατοχυρώσει σε καλές τιμές βραχυπρόθεσμες θέσεις (από τα χαμηλά της τελευταίας διορθωτικής κίνησης), πολλοί είναι αυτοί που διαθέτουν ρευστότητα. Διαθέσιμη εάν τους δοθούν τα απαραίτητα τεχνικά και... λοιπά σήματα.

Ανεβάζουμε λοιπόν κατά τι τον πήχη για το χαμηλό όριο στις 318 από τις 310 μονάδες. Και εστιάζουμε στο ενδεχόμενο ανοδικής προσπάθειας υψηλότερα των 330 μονάδων. Το πράσινο φως από το Eurogroup, αν και αναμενόμενο, γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα και σε μεγάλο βαθμό προεξοφλημένο, ήδη ίσως αποτελέσει κίνητρο. Τουλάχιστον για όσους κινούνται στο όριο του Τ+3, κυρίως δε για όσους έχουν κατοχυρώσει το 25%-50% των θέσεών τους και διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Προσώρας αναθεωρούμε τη στήριξη για τον 25άρη στις 318 μονάδες και επικεντρωνόμαστε στη συμπεριφορά του δείκτη σε επίπεδα πάνω από τις 330 προς τις 350-360 μονάδες. Σε ορίζοντα μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Χρήσιμο το διάγραμμα της eZMarket που έχουμε ανεβάσει στον Εκηβόλο. Διαγράμματα μετοχών-σηματωρών του δείκτη θα παραθέσουμε στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Καλή μας εβδομάδα!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v