Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκιμάζονται οι 320 μονάδες για τον Large Cap

Διορθώνει το Χ.Α., με τον FTSE Large Cap προς τις 320 μονάδες, υπό την πίεση ανοικτών μετώπων και λίστας Λαγκάρντ. Κυρίως μέσω ΟΤΕ επιχειρείται η άμβλυνση των πιέσεων σε Alpha Bank, ETE.

Ανοδικό άνοιγμα μεν, ασθενής αντίδραση δε στα πρώτα 25΄-35΄της συνεδρίασης.

Με το Γενικό Δείκτη να ενισχύεται με τις πρώτες εντολές σχεδόν έως τις 961,26 μονάδες, τον FTSE Large Cap να επιχειρεί έως τις 327,61 μονάδες και τον τραπεζικό να θέλει για πάνω από τις 220 μονάδες αλλά να μην μπορεί.

Σημειώνουμε πως στα πρώτα 20΄ο τζίρος είχε φτάσει τα 4,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία περισσότερα από τα μισά περιορίζονταν σε 4-5 μετοχές.

Φαίνεται πως εκεί θα παιχτεί και ενδεχομένως θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση και συγκεκριμένα σε Εθνική, Alpha Bank αλλά και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Δευτερευόντως σε μετοχές εταιρειών όπως οι Jumbo, 3E και για διαφορετικούς λόγους.

Λίγο μετά τις 10.55, όταν οι βασικοί δείκτες «γύρισαν» στο κόκκινο, έγιναν συναλλαγές σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, παραπέμποντας σε ετοιμότητα κυρίως των βραχυπρόθεσμων παικτών, που ενδεχομένως να μην διστάσουν να κατοχυρώσουν μεγαλύτερο μέρος της θέσης τους εάν στη συνέχεια βαρύνει το κλίμα και η τάση.

Προσώρας σημειώνουμε τις τοπικές κορυφές της Εθνικής και της Alpha Bank στο 1,28 και στο 1,35 ευρώ αντίστοιχα, καθώς με γνώμονα την τεχνική ανάλυση και τη βραχυπρόθεσμη μέτρηση ενδέχεται να αποτελέσουν «τοπικές κορυφές» για αυτόν το γύρο της αγοράς. Και πιθανότατα αντιστάσεις, μέχρι νεοτέρας.

Λίγο μετά τις 11.00, ο... 25άρης διολίσθαινε προς τις 322-320 μονάδες, εμφανίζοντας κλίση, μένοντας όμως σταθερά στο ζητούμενο εύρος των 310-330 μονάδων.

Οι ρευστοποιήσεις/πιέσεις εντάθηκαν σταδιακά στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την Εθνική να υποχωρεί ανησυχητικά προς το 1,25 ευρώ. Στα υπόψη το 1,20 και το προχθεσινό ενδοσυνεδριακό λίγο χαμηλότερα.

Παράλληλα, ενδείξεις κόπωσης παρατηρούνται και στα μη τραπεζικά, κυρίως σε ΔΕΗ και , τη στιγμή που με ΟΤΕ και ΟΠΑΠ επιχειρείται να ανασχεθεί η διόρθωση των δεικτών.

Για τη μετοχή του ΟΤΕ είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα αντέδρασε έως τα 5,88 ευρώ, δηλαδή σε «νέο υψηλό» μετά τα 5,84 της χθεσινής συνεδρίασης. Ένας ΟΤΕ μπορεί να κρατήσει τον FTSE Large Cap; Μάλλον αμφίβολο.

Βάσει όμως της υψηλής στάθμισης του μπορεί να αμβλύνει την υποχώρηση, δίνοντας πρακτικά τη δυνατότητα μερικής εξόδου σε καλύτερες δυνατές τιμές.

Συνεκτιμάμε πως για μετοχές σηματωρούς οι κορυφές 52 εβδομάδων έχουν σημειωθεί τις προηγούμενες συνεδριάσεις με εμφανή πλέον την κλίση τους από εχθές. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως λ.χ. για το Μυτιληναίο υψηλό ημέρας έχει σημειωθεί στα 4,65 ευρώ έναντι των 5,08 ευρώ στη συνεδρίαση της 8ης/1/2013.

Άλλη περίπτωση είναι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με υψηλό ημέρας στα 3,19 ευρώ έναντι των 3,68 ευρώ της 10ης/1. Επίσης, τα 2,07 ευρώ της Intralot έναντι των 2,29 ευρώ της 14ης/1.

Ανάλογη εικόνα (και μηνύματα) λαβαίνουμε και από μετοχές σηματωρούς της «μεσαίας κεφαλαιοποίησης». Συγκεκριμένα, για την ΓΕΚ Τέρνα υψηλό ημέρας είναι τα 2,35 ευρώ έναντι των 2,69 ευρώ στις 10/1. Στις 11.05 η μετοχή υποχωρούσε κατά 3,02% στα 2,25 ευρώ. Ανάλογη διακύμανση για Σιδενόρ, Intracom, Φουρλή.

Λίγο μετά τις 11.10, οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα 7,8 εκατ. ευρώ, με τις περισσότερες στην «ανοδική» μετοχή του ΟΤΕ.

Κάτι είναι και αυτό, με τον FTSE Large Cap να «δοκιμάζει» τις 320 μονάδες. Με σημείο αναφοράς το κάτω όριο των 310 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v