Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αποφεύγει (;) την δοκιμασία των 310 μονάδων

Με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Alpha το Χ.Α. «αποφεύγει» (προσώρας) τη δοκιμασία των 310 μονάδων. Ευκαιρία ή ανοδική παγίδα, το εύλογο ερώτημα. Συνεδριάζει το ΔΝΤ για Ελλάδα, επίτροποι μπαίνουν στις τράπεζες.

Ανοδικά ξεκίνησε και μέχρι τις 965 μονάδες αντέδρασε το Χ.Α. Με αιχμή τις τράπεζες, με οδηγό τη μετοχή της Alpha Bank που αρχικά έφτασε έως το 1,38 ευρώ (8,5%) για να ακολουθήσει σχεδόν άμεσα η Εθνική με τις Πειραιώς και Eurobank να έπονται.

Καλοδεχούμενη η αρχική αντίδραση, μας έδωσε τη δυνατότητα να κατοχυρώσουμε λίγες κερδοφόρες θέσεις και να αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια. Η αγορά έχει το βλέμμα στο ΔΝΤ που αναμένεται να εγκρίνει τη δόση για την Ελλάδα, αλλά και στην πολυαναμενόμενη εγκατάσταση των επιτρόπων στις τράπεζες.

Ευκαιρία για αγορές ή ανοδική παγίδα, σημειώναμε λίγο νωρίτερα στον Εκηβόλο και μακάρι να μην επιβεβαιωθεί η μέτρηση μας και το Χ.Α. να συνεχίσει άμεσα ανοδικά. Για να δούμε...

Μετά τα πρώτα 50΄-55΄οι συναλλαγές κυμαίνονταν στα 8,8-9 εκατ. ευρώ, με υψηλό τζίρο σε Εθνική, Alpha Bank και ΟΤΕ. Ενδιαφέρουσα η προσπάθεια αντίδρασης για τη μετοχή του Οργανισμού (και λόγω αυξημένης στάθμισης στη διαμόρφωση των δεικτών) συνέβαλε στην ενίσχυση του FTSE Large Cap προς τις 330 μονάδες.

Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται από αρκετούς ως άνω όριο του γνωστού μας εύρους, με χαμηλό σημείο τις 310 μονάδες. Χρήσιμο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, εάν ο δείκτης παραμείνει εντός αυτής της ζώνης και δεν χρειαστεί να δοκιμαστούν οι 310 μονάδες και χαμηλότερα.

Η μετοχή του ΟΤΕ (και άλλοτε του ΟΠΑΠ ή της ΔΕΗ) αποδεικνύονται αξιόπιστοι πυλώνες της τάσης του... 25άρη, απορροφώντας μεγάλο μέρος της πίεσης που εδώ και καιρό δέχονται οι τράπεζες.

Το ότι σταθεροποιείται στα 17,3-17,4 ευρώ και η δεικτοβαρής μετοχή της 3E είναι επίσης ενισχυτικό της προσπάθειας του ΟΤΕ.

Αφορμής δοθείσης ενισχύονται μη τραπεζικές μετοχές-σηματωροί, όπως Μέτκα, Marfin Investment Group, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ κ.ά.

Στα 3,24 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή με στήριξη στα 3,20 ευρώ, στα 4,66 ευρώ με στήριξη στα 4,55-4,50 ευρώ ο Μυτιληναίος. Στα 6,28 ευρώ η Jumbo με τον Χαμαιλέοντα να αναφέρεται σχετικά στην εισηγμένη.

Στις 1.220 μονάδες ο δείκτης μετοχών εταιρειών της «μεσαίας κεφαλαιοποίησης», με την ΓΕΚ Τέρνα στα 2,40 ευρώ και αυξημένες συναλλαγές.

Κινητικότητα για τις μετοχές των Attica Bank, Lamda Development (με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα του διαγωνισμού του Ελληνικού), στα 2,55 ευρώ ο Φουρλής (εξαιρετικά χρήσιμη η τελευταία επισήμανση του Χαμαιλέοντα με αφορμή την ανάλυση της IBG), στα 2,11 ευρώ η Σιδενόρ.

Λίγο μετά τις 11.20 ο μεν Γ.Δ. ενισχυόταν κατά 1,55% στις 965 μονάδες, ο δε FTSE Large Cap κατά 1,94% στις 328 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 10,3 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v